2 min6 april 2021

Carrière switch door corona: van kok naar zonnepanelen monteur

Ruben (19) en Michael (44) stonden tot begin 2020 elke avond te koken in een restaurant. Toen brak de coronacrisis uit. Beide mannen maakten een carrièreswitch: ze ruilden het fornuis in voor een dak vol zonnepanelen. Hoe die overstap van kok in een restaurant naar zonnepanelen monteur bij Maatt ging, dat vertellen ze hier! Word jij ook zonnepanelen monteur?

Een baan in de techniek

Tijdens de eerste coronagolf werd het restaurant waar Ruben werkte verbouwd. Tijdens die verbouwing ontdekte hij hoe leuk dit ‘werken met zijn handen’ vond. Hij besloot zijn koksmuts in te ruilen voor een veiligheidsharnas en ging aan de slag als zonnepanelen monteur bij Maatt. Michael was al voor de coronacrisis om zich heen aan het kijken naar een baan in de techniek. Toen hij begin 2020 zijn baan als kok verloor, raakte zijn zoektocht in een stroomversnelling.

Cursus zonnepanelenmonteur

“Ik ben via het UWV Werkgeverspunt in Amersfoort terechtgekomen bij Maatt. Daar kon ik de cursus tot zonnepanelen monteur volgen in het Test- en Trainingscentrum in Nijkerk,” vertelt Michael. Tijdens deze cursus in het Test- en Trainingscentrum leerde Michael onder andere veilig werken, bouwtekeningen lezen, onderconstructie uitlijnen en zonnepanelen monteren. “Hierna ben ik via Maatt aan de slag gegaan bij Jansen Duurzame Installatietechniek in Voorthuizen. Hier heb ik het heel erg naar mijn zin. Ik leer elke dag nieuwe dingen.” Ook Ruben had geen technische opleiding afgerond, maar kon net als Michael snel aan de slag. “Jeroen van Maatt en zijn collega’s hebben me alles tot in de puntjes uitgelegd in het Test- en Trainingscentrum. Nu werk ik op grote daken. Ook doen we grote projecten bij bedrijven. Ik weet nu hoe alles werkt op het dak, van de onderconstructie en de bekabeling tot de panelen leggen.”

Elke dag met plezier naar het werk

Ruben heeft geen seconde spijt gehad van zijn overstap. “Het werken op het dak en met mijn handen is mij meer dan goed bevallen. Nu in de coronacrisis komt het ook zeker goed uit dat ik lekker aan het werk ben, dat had ook heel anders kunnen zijn. Ik ga elke dag met plezier naar werk.” Michael moest wel even wennen. “In het begin had ik nog mijn twijfels, maar nu niet meer, ook door het bedrijf waar ik werk. Ik kan het erg goed vinden met de eigenaar Wouter en de teamleider. Zij hebben mij de kans gegeven om meters te maken en hierdoor de snelheid op te voeren. Het werken op het dak en met mijn handen bevalt erg goed. Ik leer elke dag meer en meer, word overal bij betrokken en meegenomen in het proces. Ook de samenwerking met Maatt is prettig. Inmiddels heb ik via Maatt een contract aangeboden gekregen voor 7 maanden en wellicht wordt dit nog langer!”

Zit jij ook in een onzekere situatie of ben je toe aan een carrière switch? Misschien is werken als zonnepanelen monteur wel wat voor jou! Bekijk hier alle vacatures!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024