3 min23 december 2021

Checklist: starten als zzp’er in de techniek in 6 stappen

Er is een grote vraag naar vakkundige zzp’ers in de techniek. Kun je niet wachten om als zelfstandige de handen uit de mouwen te steken bij opdrachtgevers? Dan moet je eerst een aantal stappen doorlopen, zoals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het afsluiten van de juiste verzekeringen. Benieuwd welke zaken jij nog moet regelen? Ga onze checklist af voor een sterke start van jouw bedrijf.

Stap 1. Schrijf je in bij de KVK

Je avontuur als zelfstandige begint bij de Kamer van Koophandel. Je kiest de rechtsvorm die het beste bij jouw bedrijf past en voltooit je inschrijving in het handelsregister. Voor de inschrijving betaal je eenmalig € 51,30. Als bewijs van inschrijving ontvang je een uniek 8-cijferig KVK-nummer. Je bent nu officieel zzp’er!

Let op: Om via een uitzendbureau aan de slag te gaan, heb je in sommige gevallen een uittreksel nodig. Het uittreksel is het bewijs dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Deze vraag je eenvoudig op bij de KVK.

Stap 2. Vraag een btw-identificatienummer aan

Schrijf je je in als eenmanszaak bij de KVK? Dan ontvang je binnen twee weken automatisch twee brieven. Hierin vind je je omzetbelastingnummer, én je btw-identificatienummer (heette voorheen btw-nummer). Dit nummer vermeld je op facturen en bij andere communicatie uitingen naar klanten en leveranciers, zoals op je website.

Stap 3. Regel een geldig bankrekeningnummer

Dit is een no-brainer, maar we benoemen hem toch. Als je aan de slag wilt als zzp’er in de techniek, heb je een geldig bankrekeningnummer nodig. Je kunt kiezen voor een zakelijke rekening, maar dit is niet verplicht voor zzp’ers. Het kan je wel helpen om privé- en zakelijke boekhouding van elkaar te scheiden.

Stap 4. Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Als zzp’er ben je niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar we raden het wel aan. Wil je aan de slag voor de opdrachtgevers van Maatt? Dan heb je wel een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze verzekering beschermt jou als zzp’er in de techniek tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Een klein foutje kan namelijk een hoge schadeclaim tot gevolg hebben. Dit wil je koste wat kost voorkomen.

Stap 5. Behaal vakgerichte certificaten

Jij weet natuurlijk allang dat je over de juiste vakkennis en vaardigheden beschikt om de beste kwaliteit te leveren. Om dit ook aan opdrachtgevers aan te kunnen tonen, dien je vakgerichte certificaten te behalen. Denk bijvoorbeeld aan het VCA certificaat (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). Hiermee toon je aan dat je aan de veiligheidseisen voldoet.

Stap 6. Schaf gereedschap, werkkleding en een auto aan

Ga je als zzp’er aan de slag in de techniek? Zorg dan eerst dat je over de juiste materialen beschikt. Ga niet voor de goedkoopste producten, maar durf in jezelf te investeren. Een goed vakman verdient de beste tools, stoere bedrijfskleding en een goede bus of auto. Hierdoor kun je niet alleen je werk efficiënter uitvoeren, maar straal je ook professionaliteit uit.

Er wachten uitdagende installatieprojecten op je!

Weet jij van aanpakken, heb je liefde voor het vak en deins je niet terug voor ingewikkelde klussen? Ga werken als zzp’er bij Maatt. Wij helpen je aan uitdagende opdrachten en verzorgen de betalingen met opdrachtgevers. Facturen, lange betaaltermijnen en betaalachterstanden? Wij regelen het voor je. Zo houd jij tijd over om te doen waar jij goed in bent. Bekijk onze zzp opdrachten in de techniek en vind de volgende klus.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024