3 min19 oktober 2023

De vrijheid van ondernemen: de perfecte carrièrekeuze als zzp elektricien

Ben je een ervaren elektricien en zoek je een nieuwe uitdaging? Wie weet is de stap naar zelfstandig ondernemerschap een goede carrièrekeuze! Jij bent zelf de baas.  In deze blog gaan we in op hoe het is om te werken als zzp elektricien. Lees meer!

Lekker breed of specialiseren als elektricien? 

Als zelfstandige bepaal je natuurlijk zelf welke opdrachten je aanneemt en voor welke klanten je werkt. Misschien merk je dat je een bepaald soort klanten veel leuker vindt. Zo kun je je in veel takken specialiseren. Of verbreed je juist je diensten en doe je het allemaal? 

Lees ook: hoe je als zzp’er je vakkennis up-to-date houdt!

Je bepaalt zelf wat je waard bent 

Als zzp’er hang jij zelf een prijskaartje aan jouw diensten. Dat is nóg een voordeel aan werken als zzp elektricien. Waar je in loondienst vaak gebonden bent aan een vast salaris, heb je als zelfstandige de vrijheid om te bepalen wat je wil verdienen. MAATT gaat aan de hand van jouw vereisten opzoek naar een passend project. 

Checklist: starten als zzp’er in de techniek stappenplan

Je gaat uit van je gewenste inkomen, hoeveel dagen je wil werken en wat je zou willen sparen. Daar rolt een uurtarief uit waar jij helemaal tevreden mee bent! Hulp nodig? Check dan deze rekentool van de Kamer van Koophandel.

Wees hierbij wel realistisch en houd het marktconform. Te grote uitschieters naar boven en je haalt misschien te weinig klussen binnen. Bij teveel naar beneden, is je inkomen misschien te laag. Ga voor de gouden middenweg!

Bouw je eigen netwerk op 

Als je zelfstandig werkt, kom je in contact met méér mensen. Waarom precies lees je hieronder!

  • Je handelt een groter gedeelte van de communicatie met de opdrachtgever af. Waar je eerst alleen een klus kreeg toegewezen, moet je nu zelf je klussen zoeken en inplannen. Zo kom je bij MAATT uit!
  • Als elektricien heb je natuurlijk verschillende materialen en gereedschap nodig. Ook de contacten die je hiermee opdoet, behoren tot je netwerk. 
  • Op grotere klussen sta je niet alleen. Denk alleen al aan de loodgieters, bouwvakkers en andere elektriciens die nodig zijn bij oplevering van een nieuwbouwcomplex. Zo breid je je netwerk snel uit met mensen uit allerlei hoeken. 

Administratie, belastingen en nieuwe opdrachten 

Het lastige aan werken als zzp elektricien is dat je verantwoordelijk bent voor jouw eigen administratie, belastingen en het vinden van nieuwe opdrachten. Voor je de stap zet naar het zelfstandige ondernemerschap, heb je een solide plan nodig. Een boekhouder of ondernemerscoach kan je hierbij helpen. Maar er zijn ook nog andere opties. Werken als zzp’er bij MAATT heeft namelijk veel voordelen!

Werken als zzp’er bij MAATT 

Bij MAATT hebben we altijd zzp-klussen waar je uit kunt kiezen. Je hebt een vast contactpersoon bij MAATT aan wie je al je vragen kunt stellen. Hoewel je volledig zelfstandig werkt, word je niet aan je lot overgelaten. Zo worden al je facturen binnen 7 dagen voldaan en je hebt zelfs de mogelijkheid tot reverse billing! Alle administratie is gewoon op één centrale plek, wat het voor jou lekker makkelijk maakt. Daarbij geniet je als zzp’er bij MAATT van mooie kortingen op PBM’s, vervoer, verzekeringen, relatiegeschenken, abonnementen en meer!

Werken als zzp elektricien biedt je de vrijheid om je eigen weg in te gaan in je carrière. Met de juiste voorbereiding en een gedegen plan geniet je van de voordelen van het ondernemerschap. Je kunt je volledig storten op jouw passie voor elektriciteit!

Nieuwsgierig naar alle klussen bij MAATT? Check dan onze zzp-opdrachten!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024

Elektricien vacatures: zo maak je jouw talent zichtbaar

3 min30 november 2023

9 november: Wereld Kwaliteitsdag!

2 min9 november 2023