3 min17 november 2022

Elektromonteur vacatures: deze vaardigheden helpen je

Wil je graag werken als elektromonteur? Dan zijn er een paar vaardigheden die je een flink eind vooruit helpen. Denk aan veilig werken en de vaardigheid om je aan protocollen te houden, maar ook oplossingsgerichtheid als je in een project tegen een uitdaging aanloopt. In deze blog gaan we ook nog in op vaardigheden die je helpen doorgroeien in het vakgebied. Lees je mee? 

Veilig werken

Als elektromonteur werk je met machines of in het elektriciteitsnetwerk. Omdat je vaak werkt met hoge spanning, is het erg belangrijk dat je veilig kunt werken en inzicht hebt in de gevolgen van wat je doet. Daarbij zijn de juiste tools én PBM onmisbaar. Als jij voor één van onze opdrachtgevers als elektromonteur aan de slag gaat, krijg je een toolbox die je van alle gereedschappen voorziet. Met alle veiligheidsprotocollen, de juiste tools én vaardigheden, kun je aan de slag!

In elektromonteur vacatures staat dan dat je een VCA nodig hebt. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Als je bij een bedrijf aan de slag gaat, kun je met een VCA aantonen dat je weet hoe je veilig moet werken. Heb je nog geen VCA? Dan bespreken we of je deze alsnog kunt halen. 

Acties die je kunt ondernemen zijn:

  • De juiste gereedschappen en PBM gebruiken
  • Vluchtroutes en verzamelplaatsen kennen
  • Je werkplek, materialen en installatiedelen in de gaten houden voor én tijdens je werk
  • Schade, tekortkomingen of defecte onderdelen direct melden
  • Geen geleidende voorwerpen dragen en geïsoleerde bedekkingen, kappen en testapparatuur gebruiken

Accuraatheid

Je kent het wel: in de films moet de hoofdpersoon één draad doorknippen om iédereen te redden. Gaat het er ook zo aan toe in de praktijk? Dat is maar de vraag. In elektromonteur vacatures zien we accuraatheid vaak voorbijkomen als vaardigheid. Denk alleen al aan het installeren van brandmeldinstallaties. Die moeten op de juiste plekken komen en accuraat worden geïnstalleerd om - ook hier - veiligheid te garanderen. 

Oplossingsgerichtheid

In de bouw weten we allemaal dat een project vaak wat anders gaat dan gepland. Omdat je als elektromonteur een heel elektriciteitsnetwerk aanlegt in een gebouw, loop je soms tegen problemen aan. Met al die verschillende disciplines in de bouw, is het belangrijk om samen te kijken naar de beste oplossing. Een goede dosis oplossingsgerichtheid is dan ook een uitstekende vaardigheid waar het hele project baat bij heeft. 

Vaardigheden bij doorgroeien in het vak

Elektromonteur worden is één ding. Doorgroeien in het vakgebied is een tweede. In onze blog over doorgroeimogelijkheden in de installatietechniek gaan we in op de verschillende mogelijkheden. Maar welke vaardigheden heb je daarbij nodig? 

Mensen leren aansturen 

Start je iets hogerop, dan is het belangrijk om je collega’s goed aan te kunnen sturen. Om je collega’s aan te sturen, moet je je begripvol opstellen en feedback kunnen geven. Als anderen het niet met elkaar eens zijn, help jij hen bij het vinden van de beste oplossing. Ook hier komt de oplossingsgerichtheid weer terug!

Specialistische kennis 

Met de grote hoeveelheid soorten elektrotechnische installaties lijkt specialiseren wel de trend. Ook omdat collega’s met vragen over complexe installaties bij je komen, heb je veel specialistische kennis nodig. Op de werkvloer word je dan een soort manusje-van-alles die anderen voorziet van de juiste taak én met ze meekijkt als het ingewikkeld wordt. Zo kunnen anderen op je bouwen!

Aan de slag bij MAATT 

In de techniek staat werken en leren centraal. Vakmensen krijgen bij ons de waardering en aandacht die ze verdienen. Zo helpen we je met persoonlijke begeleiding en krijg je allerlei mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. We werken hard aan mooie uitdagingen én gaan voor gezelligheid met collega’s. Wil je graag onderdeel worden van MAATT en werken in een tof team? Check dan onze elektromonteur vacatures!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Flexibel technisch personeel inhuren? Dit zijn de 6 voordelen 

4 min14 maart 2024

Servicemonteurs: de verschillende functies op een rij

4 min2 november 2023