2 min1 april 2019

Sollicitatietips

Zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek? Niet nodig! Heb je een sollicitatiegesprek op de planning staan en maak je je daar druk over? Maatt helpt je hier graag bij! Lees onze blog met tips voor je sollicitatiegesprek, zodat je goed voorbereid bent!

Strak in het pak of in je kloffie?
De branche en het soort bedrijf waar je solliciteert bepalen natuurlijk grotendeels je kledingkeuze. Als we het hebben over functies in de bouw en techniek dan is het bijna vanzelfsprekend dat je niet in een net pak hoeft te komen. Een casual outfit is hier prima op z’n plaats. Dat betekent natuurlijk niet dat je zomaar je werkkleding of een oude trui aanschiet: zorg dat je kleding er netjes en schoon uitziet, dat je fris ruikt en dat je schoenen niet onder de modder zitten.

Je houding
Oke, je weet nu wat je aan moet trekken. Volgende stap: je houding. Sollicitanten die positief, actief, gemotiveerd en geïnteresseerd zijn, geven een heel ander beeld van zichzelf dan sollicitanten met een ongemotiveerde, ongeïnteresseerde en gesloten houding. Soms overheersen de zenuwen zo erg dat dit onbewust een invloed heeft op je houding. Je gaat wat meer achteruit geleund zitten, nog het liefst met je armen over elkaar.. Om dit te voorkomen kun je iets in je handen nemen, bijvoorbeeld een pen met een schrijfblokje om aantekeningen te maken. Dan ben je niet zo aan het zoeken waar je je handen moet laten. Als je aantekeningen maakt kom je bovendien scherp en geïnteresseerd over. Pas op dat je door de zenuwen niet teveel gaat klikken met de pen. Mocht je liever iets anders gebruiken, ga je gang!

Ook heel belangrijk: kijk het je gesprekspartner tijdens het gesprek regelmatig aan. Dit kan soms eng zijn, maar zo kom je eerlijker en betrouwbaarder over.

Heb vertrouwen in jezelf!
Het is bij ons op kantoor weleens voorgekomen dat sollicitanten een vriend of vriendin meebrengen. We begrijpen dat het spannend is voor je, maar het is erg belangrijk dat je alleen komt. Op die manier kunnen we de aandacht volledig op jou focussen. Wil je toch graag iemand meenemen? Laat diegene dan ergens anders op jou wachten, bijvoorbeeld in de wachtruimte of in de kantine.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen met deze tips en we wensen je veel succes met je sollicitatiegesprek. Hopelijk is dat bij ons op kantoor! Wil jij weten of er een baan voor jou tussen zit? Bekijk snel onze vacatures of doe een open sollicitatie!