Van brutoloon naar nettoloon: hoeveel houd jij straks over?
Je brutoloon is het bedrag waar je mee akkoord gaat als je aan de slag gaat bij een nieuwe werkgever. Over je brutoloon worden nog belastingen en premies betaald voor je het op je rekening gestort krijgt. Het resterende bedrag is je nettoloon. Wat precies de verschillen zijn tussen je bruto- en nettoloon, lichten we toe in deze blog.
Wat is je brutoloon?
Je brutoloon is het bedrag voor aftrek van premies en belastingen. Dit wordt vastgelegd bij je salarisonderhandeling of staat in de cao. Je werkgever betaalt eerst nog premies en belastingen vóór je het op je rekening gestort krijgt. Op je loonstrook zie je precies om welke belastingen en premies dat gaat. Denk aan de AOW en premies voor volksverzekeringen.
Het cao in makkelijke taal? Lees onze blog over wat de cao in de techniek zo aantrekkelijk maakt.
Wat is je nettoloon?
Het geld dat je iedere maand of week op je bankrekening ontvangt van je werkgever, is je nettoloon. Dit is het resterende bedrag nadat alle premies en belastingen zijn betaald. Van je nettoloon betaal je je vaste lasten, zet je wat opzij op je spaarrekening en kun je hopelijk nog leuke dingen doen.
Liever voor jezelf aan de slag? Lees over de verschillen tussen werken in loondienst en als zzp’er in de techniek.
Wat gaat er van je brutoloon af?
- Belastingen. Het bedrag dat je aan belasting betaalt, hangt af van je salaris, je fiscale status en de belastingwetgeving. Als je salaris hoger wordt, neemt vaak ook het belastingtarief toe.
- Sociale zekerheidsbijdragen. Iedereen in Nederland heeft recht op een werkloosheidsuitkering. Dit wordt betaald door de sociale zekerheidsbijdragen.
- Pensioenregeling. Een deel van je loon gaat naar je pensioen. Soms betaalt je werkgever die in z’n geheel, soms deels.
- Overige inhouding. Misschien betaalt je werkgever wel een deel van je lunch. Dat is een voorbeeld van de overige inhouding.
Hoe wordt de hoogte van je brutoloon bepaald?
Soms ligt het vast welk salaris je ontvangt, maar vaak kun je hierover in onderhandeling. Bij de salarisonderhandeling leg je vast wat jouw werkzaamheden waard zijn. Als je ervaring hebt binnen de branche en een goede, relevante opleiding hebt gedaan, is je brutosalaris vaak hoger dan wanneer je dat niet hebt. Ook hangt het af van het soort bedrijf waar je gaat werken. Bij kleinere ondernemingen ligt het salaris soms lager dan bij grote ondernemingen.
Het loon dat in een cao is vastgelegd, kan per jaar veranderen. Bijvoorbeeld door onderhandelingen tussen werkgevers en werknemersorganisaties. Het doel is natuurlijk om een eerlijk loon te bieden dat overeenkomt met het werk in de sector.
Belangrijk is dat het loon in de cao een minimumloon is. Werkgevers mogen altijd meer bieden, maar nooit minder dan in het cao staat. Volgens de Technisch Installatiebedrijf cao van 2021-2024 is het minimumloon voor medewerkers vanaf 21 jaar €1756,20 per maand.
Wil je weten hoeveel salaris je krijgt in de techniek? Lees onze blog over hoeveel je in de techniek verdient!
Hoe wordt de hoogte van je nettoloon bepaald?
Hoeveel belastingen en premies je betaald, hangt af van de hoogte van je inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Daarnaast heb je bij veel beroepen recht op een onregelmatigheidstoeslag. Bijvoorbeeld als je nachtdiensten moet draaien of standby moet staan. Je nettoloon is dan hoger omdat je op ongebruikelijke tijden moet werken, zoals in de nacht of in het weekend.
Verder krijg je vakantiegeld van je werkgever. Dit krijg je in de maand mei uitbetaald. Daardoor is je loon in de maand mei hoger. Sommige werkgevers keren een extra maandsalaris uit op het einde van het jaar. Dit wordt ook wel de ‘dertiende maand’ of ‘eindejaarsuitkering’ genoemd.
Berekening nettoloon
Het is belangrijk om alle inhoudingen goed te begrijpen voor een precieze berekening van je nettoloon. Het kan handig zijn om een salarisberekeningstool te gebruiken. Ook kun je contact opnemen met een belastingadviseur of financieel adviseur om je te helpen bij de berekening van je nettoloon.
Werken bij MAATT
Bij MAATT krijgen monteurs de waardering die ze verdienen. Een passend loon voor het werk dat ze doen, hoort daar natuurlijk ook bij. Benieuwd welke functies we open hebben staan? Check onze vacatures in de techniek!