4 min22 juli 2022

Switch van een kantoorbaan naar de techniek: 3 voordelen

De hele dag naar een scherm kijken zonder het nut ervan in te zien en altijd maar bereikbaar zijn, klinkt dat bekend in de oren? Lees dan snel verder. Deze blog helpt je bij het maken van je keuze. Ga je voor die carrièreswitch of niet? We zetten de voordelen van het overstappen naar een baan in de techniek voor je uiteen. 

Stressvolle mismatch 

Waarom er steeds meer mensen hun kantoorbaan inwisselen voor een baan in de techniek? Vaak is op jonge leeftijd een mismatch  tussen iemands ambities en de banen die er zijn. Uiteindelijk belandt het grootste deel van de bevolking op kantoor, terwijl ze misschien liever iets anders zouden doen.

Een logisch gevolg, als je bedenkt dat de gemiddelde student rond zijn 16e beslist welke richting hij of zij opgaat. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen erachter komen dat ze liever ander werk doen en zich omscholen.

Andere gingen je voor! Lees ook de ervaring van drie zij-instromers in de techniek.

Het is opvallend dat veel mensen de switch van kantoorbaan naar baan in de techniek maken, maar dit andersom weinig gebeurt. De reden is simpel: veel mensen komen erachter dat de hele dag achter een beeldscherm zitten niks voor hen is! Het is een stressvol leven waar je 24/7 bereikbaar moet zijn (of dat gevoel hebt) en er vaak aan het einde van de dag weinig zichtbaar resultaat te zieln is. En laat dát nu net één van de grootste voordelen zijn van werk in de techniek.

1. Zichtbaar resultaat 

Hoe vaak komt het voor dat je aan het einde van de dag denkt ‘Wat heb ik nu precies gedaan ?’ Sommige mensen vinden dit een vervelend gevoel. Fysiek bezig zijn zorgen voor veel meer voldoening! Omscholen naar een baan in de techniek is de oplossing.

Het gebeurt vaak dat mensen het nut van hun werk niet inzien. Het is dan ook logisch dat juist deze mensen een baan zoeken die ertoe doet. En waar kan dit beter dan in een beroep waar je iedere dag resultaat ziet, zoals een baan in de techniek? Het gaat niet enkel meer om de dagen vullen, we willen allemaal onze werkdagen met plezier én zinvol besteden. Kijk bijvoorbeeld eens naar een baan in de duurzame energie. 

 2. De keuze is reuze! 

Op dit moment staan er alleen al bij de 6.000 installatiebedrijven in Nederland ruim 20.000 vacatures open.. Moet je nagaan hoeveel banen in de techniek in totaal zijn! Een prettig gevolg van deze hoeveelheid vacatures is dat je als zij-instromer in principe verzekerd bent van een baan.

Waarom zijn er meer vacatures in de techniek?

Het is niet zo bijzonder dat er zoveel vacatures zijn in de techniek. Het aantal mensen met een technisch beroep is 2.8% gestegen ten opzichte van 2018, waar de totale beroepsbevolking steeg met 6.3%. De techniek blijft dus achter. Dit komt onder andere doordat techniek als laag of van minder niveau wordt gezien en het feit dat er nog steeds te weinig vrouwen in de techniek aan de slag zijn.

Benieuwd waarom werken als vrouw in de techniek echt een aanrader is? Lees dan onze blog!

 3. Een goed salaris

Die baangarantie zit dus wel goed. Omdat er zoveel vraag is naar technisch personeel, staat daar vaak een goed salaris tegenover. Bij een baan in de techniek kan je als starter namelijk al snel rekenen op €2.500 - €3.500 per maand! Blijf je langer bij dezelfde baas werken, dan zien we vaak dat het salaris toeneemt naarmate je meer ervaring opdoet. Vergeet daarnaast niet dat je bij een baan in de techniek vaak te maken krijgt met toeslagen en overwerken, waardoor je inkomen nog hoger ligt. Werken in de techniek betekent dus gegarandeerd een goed salaris.  

Omscholen naar techniek iets voor jou?

Laten we de redenen voor een omscholing in de techniek even op een rijtje zetten…

De baan in de techniek checklist

-        Zie je af en toe het nut van je huidige baan niet meer in?

-        Word jij moe van de ‘kantoorpolitiek’?

-        Wil jij zeker zijn dat je áltijd een baan vindt die bij je past?

-        Ben je opzoek naar een baan waarbij je iedere dag resultaat ziet?

-        Word je blij van een goed betaalde baan waar je iedere dag voldoening uithaalt?

Vink jij alle bovenstaande punten van de ‘baan in de techniek checklist’ af? Dan weten we het zeker! Een baan in de techniek past goed bij jou. Overweeg je om een carrièreswitch te maken en je  om te scholen naar de techniek? Bekijk dan snel alle vacatures in de techniek en ontdek de mogelijkheden.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024