3 min21 november 2022

Waarom werken in de techniek uitdagend kan zijn

De vraag vanuit opdrachtgevers is veel groter dan het aanbod in technisch geschoold personeel. Waarom niet meer mensen kiezen voor dit vak? Dat is omdat het een grote uitdaging kan zijn. In deze blog gaan we in op deze uitdagingen, zodat je een beter beeld hebt van hoe werken in de techniek is. Lees meer!

1. Veel fysiek werk 

Als je werkzaam bent in de techniek, dan is het werk dat je doet vaak fysiek. Zware materialen tillen is wel wat anders dan stilzitten achter een computerscherm! Veel dagelijkse beweging dus, voor de één een uitkomst en voor de ander wat minder fijn. Naast dat beweging energie geeft, kan het ook veel van je lichaam vragen en daardoor uitdagend zijn. 

Het is totaal anders dan een kantoorbaan van 9 tot 5. Maar met het zware werk wordt rekening gehouden in het CAO. Zo kunnen mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen en zijn er seniorendagen, extra verlofdagen voor oudere mensen die zwaar werk doen. 

2. Veel buiten werkzaam 

Daarnaast is waarschijnlijk een groot deel van jouw werkzaamheden buiten. Denk aan een zonnepanelenmonteur, die door weer en wind op het dak te vinden is. Maar wees niet bang want met sneeuw of te harde regen blijf je gewoon lekker beneden. 

Ook maken werkgevers afspraken over weersomstandigheden. Dit kun je terugvinden in je CAO. In de bouw wordt ook vaak gebruik gemaakt van aangepaste werktijden. Is er een hittegolf, dan kan er bijvoorbeeld een tropenrooster ingesteld worden. Je begint dan vroeg, zodat je ook op tijd naar huis kan. 

Ook hier weer een groot verschil met een kantoorbaan, op kantoor kijk je ernaar uit om lekker buiten te zijn en als technicus heb je het geluk dat je ook met lekker weer buiten bent. 

3. Grote vraag technische vakspecialisten

Er is een enorme vraag naar technische vakspecialisten. Zeker met de huidige transitie richting een duurzame maatschappij. Doordat er weinig vakspecialisten beschikbaar zijn, ligt de werkdruk soms hoog. Zonder dat je het misschien doorhebt, komt er veel werk op je bordje te liggen. 

De uitdaging is om je grenzen te stellen en de werkzaamheden goed in te plannen. Je moet goed nee kunnen zeggen, anders kan de werkdruk hoog worden. Ook als zzp’er kan je niet alle projecten aannemen, ondanks de grote vraag. Bepaal voor jezelf hoeveel projecten in jouw planning passen en bewaak deze goed. Gelukkig werk je grotendeels in een team, waardoor je samen de uitdagingen aan kan gaan en een goede taakverdeling kunt maken. Ondanks dat de werkdruk hoog is, wordt er bij  veel bedrijven aandacht gegeven aan ontspanning. Ook dit is een belangrijk onderdeel. 

Een planning wordt niet voor niets gemaakt en je hoeft dit gelukkig ook niet zelf te doen. Op grotere projecten wordt altijd een calculator of werkvoorbereider ingezet, die de planning en budgetten bepaald. De calculator/werkvoorbereider kijkt wat haalbaar is binnen een bepaalde tijd en budget. Dit vermindert de werkdruk weer, aangezien dit vooraf bepaald is. Dat zorgt ervoor dat de juiste mensen worden ingezet en er voldoende tijd is om het project af te ronden. Wat doet een calculator? 

4. Diverse functies 

De techniek ontwikkelt zich snel en daarmee ook het aantal banen in deze sector. Dit zorgt ervoor dat er veel keuze is. Van Servicemonteur, elektromonteur, loodgieter, cv-monteur, monteur laadpalen, zonnepanelen monteur, monteur scheepsbouw tot onderhoudsmonteur, noem maar op. Voldoende keuze, maar ook de oorzaak van keuzestress bij veel mensen.  

Als technisch uitzendbureau kunnen wij je helpen bij het vinden van een technische baan die bij jou past en bij het maken van een keuze. We kijken naar wat jij leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt. Je kunt ook een dagje meelopen in ons test- en trainingscentrum, zodat jij op bepaalde werkzaamheden getraind wordt. Meer weten over ons test- en trainingscentrum in Nijkerk? 

5. Out of the box denken

In de techniek is het belangrijk om out of the box te denken. Soms gaat iets niet zoals je dat gewend bent en dan zijn er creatieve oplossingen nodig om de klant te bieden wat die nodig heeft. Dankzij jouw creatieve ideeën is er alsnog een mooi eindresultaat. Door vanuit een uitdaging een mooi resultaat te krijgen, krijg je veel voldoening. Durf jij de uitdaging aan te gaan? En meer energie te krijgen in je werk?  Is een baan in de techniek iets voor jou? 

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Flexibel technisch personeel inhuren? Dit zijn de 6 voordelen 

4 min14 maart 2024

Servicemonteurs: de verschillende functies op een rij

4 min2 november 2023