3 min8 november 2022

Wat doet een calculator?

Een rekenmachine in het kwadraat: een calculator maakt berekeningen. Niet alleen van het aantal benodigde materialen, maar ook het aantal uren dat nodig is voor een project. Hoe ziet het kostenplaatje eruit? Daar kan een calculator antwoord op geven. Aan de hand van de begroting weet je dan hoeveel materialen en mensen je nodig hebt en zo kan het hele project gepland worden. In deze blog gaan we dieper in op wat een calculator doet. Lees meer!

Wat doet een calculator voor werkzaamheden?

De werkzaamheden van een calculator verschillen van bedrijf tot bedrijf. Bij grotere bedrijven maakt een calculator een begroting van een specifiek onderdeel. Bijvoorbeeld calculator renovatie en onderhoud of calculator dak- en geveltechniek. Bij kleinere bedrijven is er veel overlap met de functie van een werkvoorbereider en voert een calculator meerdere taken uit. Wat een calculator allemaal doet, hangt dus af van de grootte van het bedrijf. 

In de basis stelt een calculator een calculatiebudget en een werkbegroting op. Daarnaast begeleidt een calculator inkooptrajecten en/of besteedt hij of zij die (deels) uit aan andere partijen. Tekeningen maken, planningen opstellen, vergunningen verzorgen en schakelen met klanten, leveranciers en collega’s vallen ook onder de werkzaamheden van een calculator. 

Je kunt dus wel zeggen dat een calculator de verbindende schakel is in bouwprojecten.  Als de functie van calculator samenvalt met die van een werkvoorbereider, voer je ook veel werkzaamheden uit die je van tevoren begroot hebt. Dit gaat veel in samenspraak met een projectleider. Dat betekent niet dat je aan radiatoren gaat sleutelen of een elektriciteitsnetwerk aanlegt, maar dat je werkinstructies geeft aan uitvoerende krachten. 

Met wie werk je samen als calculator?

Als calculator ben je de verbindende schakel tussen allerlei disciplines in de bouw. Je werkt veel samen met zowel interne als externe mensen. Intern zijn natuurlijk je collega’s van de inkoopafdeling, projectleiding, -voorbereiding en -ontwikkeling. De externe mensen met wie je in contact bent, zijn opdrachtgevers, architecten, leveranciers en onderaannemers. 

Wat verdient een calculator?

Wat je als calculator verdient, is afhankelijk van je leeftijd en ervaring. Vaak ligt het salaris rond de €3500,- en €4500 bruto. Ook hangt het af van alle werkzaamheden die je gaat doen en hoeveel verantwoordelijkheid je daarin krijgt. Als je kijkt naar de werkzaamheden hierboven, valt of staat een project met de calculaties en planningen die de calculator oplevert. Je kunt je dus voorstellen dat een calculator veel verantwoordelijkheid krijgt. 

Hoe word je calculator?

Een calculator komt vaak uit de schoolbanken: een bachelor of master Bouwkunde of Civiele Techniek aan de universiteit of het HBO. Om calculator te worden, moet je op z’n minst een mbo-diploma middenkaderfunctionaris bouw of infra hebben. In de vacatures staat altijd aangegeven wat het gewenste functieprofiel is. Natuurlijk kun je ontzettend veel ervaring opdoen in de praktijk, maar een goede basis zal je enorm helpen. 

Aan de slag

Wil je graag werken als calculator? Bij MAATT hebben we verschillende toffe calculator vacatures openstaan! In vacatures zie je vaak dat je moet kunnen tekenen in AutoCAD en in het bezit bent van een rijbewijs. Met de juiste motivatie heten we je dan ook graag welkom als nieuwe collega. Solliciteer snel!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024