3 min4 oktober 2022

Werken als zzp’er in de techniek: voordelen én nadelen

Je eigen tijd indelen en zelf bepalen wat voor werk je doet: werken als zzp’er heeft zeker voordelen. Maar laten we eerlijk zijn, niet alles aan het werken als zzp’er is leuk. Hoe het werken is als zzp’er? Lees onze blog voor een volledig overzicht. Zo weet je of het iets voor jou is.

Vrijheid

Als zzp’er in de techniek ben je eigen baas en deel je dus zelf je tijd in. Werk je 24 uur per week of 60? Begin je ’s ochtends vroeg of ga je liever ’s avonds langer door? Wil je in het weekend werken? Altijd thuis lunchen? Je bepaalt het allemaal zelf.

Die vrijheid klinkt goed, maar je bent niet de enige die werkt op een project. Een project kan altijd anders lopen, zonder dat jij daar invloed op hebt. Je hebt ook te maken met de opleverdata die je met het installatiebedrijf of je particuliere klant hebt afgesproken.  Daardoor ga je waarschijnlijk niet altijd aan jouw gewenste werktijden voldoen.

Afwisselende werkzaamheden

Als je als zzp’er aan de slag gaat krijg je er een heel nieuw takenpakket bij. Je moet niet alleen goed zijn in het technische werk, maar je gaat ook aan de slag met offertes en facturen, acquisitie, administratie of een website. Een zzp’er hoeft zich nooit te vervelen.

Vind jij het niet leuk om met deze extra taken bezig te zijn en wil je je liever alleen met je vak bezig houden? Misschien denk je dan dat in loondienst werken via een uitzend- of detacheringsbureau de enige optie is, maar dat is niet waar. Bij MAATT helpen wij zzp’ers met het vinden van mooie opdrachten en daarnaast kunnen wij ondersteunen met het maken van de facturen. Ga je wel in loondienst? Dan heb je wel de vrijheid om klussen te kiezen die je leuk vindt, maar heb je niet alle verantwoordelijkheden die bij zzp’ers komen kijken. 

Je bepaalt je eigen tarief

Bedrijven doen er alles aan om hun bezetting rond te krijgen en projecten succesvol af te ronden. Door het grote tekort aan eigen personeel zijn zzp’ers onmisbaar. Dat betekent ook dat je hogere tarieven kunt vragen. 

Als zzp’er krijg je weliswaar meer betaald per uur dan in loondienst, maar je moet er ook meer van betalen dan wanneer je in vaste dienst bent. Denk aan ziektedagen, vakantiedagen, belasting, bedrijfskosten, een spaarpotje voor mindere tijden, pensioen en nog meer. En heb je even wat minder werk? Dan merk je dat direct in je inkomsten.

Jij bepaalt welke klussen je doet

Als het goed gaat en je genoeg opdrachten hebt, kun je kiezen uit het werk dat je doet. Je kunt nee zeggen tegen werk dat je minder leuk vindt en gaan voor de klussen waar je écht enthousiast van wordt.

Begin je net als zzp’er of heb je een tijdje wat minder opdrachten. Dan heb je niet altijd de vrijheid om nee te zeggen. Als je wilt dat er geld binnen blijft komen, moet je flexibeler zijn en ook het minder leuke werk moeten aannemen.

Wil jij na het lezen van deze blog graag aan de slag als zzp’er in de techniek. Bij MAATT werken we samen met verschillende opdrachtgevers en hebben we veel opdrachten voor zzp’ers. Benieuwd naar de huidige opdrachten? Zit er geen opdracht voor jou bij? Neem dan contact met ons op en we zoeken iets passends voor jou!

Open inschrijving

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024