2 min21 juni 2022

Werken in de techniek? Echt iets voor vrouwen!

Het aandeel vrouwen in de technische sector is minder dan 20%. Hiermee staat Nederland op plek 27 van het aantal vrouwen binnen de techniek in Europa. Gelukkig is er een stijgende lijn, want die is nodig! Een baan in de techniek past juist goed bij vrouwen. Waarom? Dat vertellen wij je in deze blog. 

3 redenen waarom vrouwen het goed doen in de techniek 

  1. Vrouwen werken vaak secuurder en hebben een betere planning en administratie.
  2. Door de diversiteit wordt een andere aanpak gecreëerd. Uit onderzoek blijft dat deze gemengde teams beter presteren.
  3. Door de digitalisering van veel werkzaamheden wordt het voor vrouwen ook fysiek aantrekkelijker om in de techniek te werken! Minder gesjouw en daardoor meer tijd om te doen wat je écht leuk vindt.

Strijd tegen klimaatverandering 

‘Techniek is onmisbaar als we de klimaatverandering willen aanpakken’. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is de energietransitie de grootste uitdaging waarvoor we staan. ‘Vrouwen die maatschappelijk relevant werk willen doen, vinden in de technieksector precies wat ze zoeken.’ …Denk bijvoorbeeld aan een baan als zonnepanelen monteur. Wist je dat een dak met 10 zonnepanelen, 1.400 kilo CO2 per jaar bespaart? Dat is nog eens snel impact maken!

Het veranderen van de huidige cultuur in de technische sector 

Een van de redenen dat er nog té weinig vrouwen in de techniek werken? Dat komt door de huidige cultuur in deze sector. Want werken in een echt mannenwereld ziet niet iedereen zitten. Doekle Terpstra ziet die traditionele cultuur snel veranderen. ‘‘Ondernemers realiseren zich dat diversiteit op de werkvloer niet alleen goed is voor de sfeer en de creativiteit, maar ook voor de productiviteit. Sociale innovatie is belangrijk om techniek bedrijven aantrekkelijker te maken voor iedereen. Een grotere inbreng van vrouwen is goed voor de branche en goed voor de samenleving.’’

Hoe krijgen we meer vacatures in de techniek gevuld door vrouwen? 

In diverse vacatures in de techniek zie je dat ook communicatieve vaardigheden, creativiteit en samenwerking steeds belangrijker worden. Dit zijn kwaliteiten waar vrouwen gemiddeld hoog op scoren. Wat kunnen we nog meer doen?

Stereotypes in de techniek 

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd de beeldvorming van vrouwen in de techniek te normaliseren. Foto’s bij vacatures, reclames, flyers en ga zo maar verder met man én vrouw. De volgende stap is om deze ‘nieuwe’ stereotypering door te voeren in de verdere omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een vrouwelijke techniekdocent. 

Maak vacatures en banen in de techniek aantrekkelijk 

Het zit hem in de kleine dingen. Hoe gaat een bedrijf om met kinderopvang? Is er een mogelijkheid tot parttime werken? Zo proberen we bij MAATT altijd samen met jou te kijken naar de mogelijkheden en deze passend te maken voor zowel onze klanten, als voor jou!  

Maatschappelijk verantwoord bezig zijn en écht een toevoeging zijn in het technische vakgebied? Bekijk snel onze techniek vacatures. Zo zetten we de stijgende lijn voort!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024