4 min10 januari 2023

Zzp-elektromonteur vs elektromonteur: de voor- en nadelen

Ga je aan de slag als zzp’er in de elektrotechniek of in loondienst als elektromonteur? We snappen dat dit een lastige keuze is. Daarom helpen we je met deze blog graag bij je overweging. We leggen de voor- en nadelen uit voor zowel het werken als  zzp-elektromonteur als elektromonteur in loondienst. Lees meer!

Zzp-elektromonteur vs elektromonteur: de verschillen

Werken als zzp’er is andere koek dan werken in loondienst. Werk je in loondienst? Dan is je takenpakket minder uitgebreid en heb je minder vrijheid met het inplannen van je uren. Je houdt je voornamelijk bezig met jouw eigen specialisme: de elektrotechniek! 

Als zelfstandige ben je naast je dagelijkse werkzaamheden als technicus ook druk met andere dingen. Je zorgt er namelijk zelf voor dat je genoeg werkt hebt, je gaat bij je klanten langs om werk op te nemen, schrijft offertes en moet er ook nog eens voor zorgen dat je betaald wordt. En dan hebben we het nog niet eens over de verdere administratie. Echter, bij MAATT ontzorgen wij je op een aantal van deze vlakken. Je leest het later in deze blog. 

Voordelen zzp-elektromonteur

Als zelfstandig elektromonteur bepaal je zelf waar, wanneer en voor wie je werkt. Je bent je eigen baas en maakt letterlijk je eigen dienst uit. Dus hoewel je je eigen klanten moet werven, zit daar ook een groot voordeel aan want je bepaalt zelf welke opdrachten je aanneemt. Daarnaast is je uurtarief vaak hoger dan wanneer je in loondienst werkt. Voldoe je aan het urencriterium van 1225 uur? Dan betaal je ook nog eens minder belastingen. 

Nadelen zzp-elektromonteur

De nadelen van werken als zzp-elektromonteur? Die zijn er helaas ook. Zo ben je niet verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit moet je zelf regelen. Al helemaal als je werkt in de elektrotechniek, waar het wel eens gevaarlijk is op de bouwplaats, moet je je hiervoor indekken. Omdat je eigen baas bent, ben je ook aansprakelijk voor eventuele schade en het niet nakomen van afspraken. 

Daarnaast is je uurtarief hoger zodat je zelf kan sparen voor je pensioen. En je ontvangt geen nettobedrag: over je winst moet je belasting afdragen. En wil je graag een cursus doen? Dan moet je die uit eigen zak betalen. Dat gaat niemand anders voor je doen. Bijblijven in je vakgebied is een belangrijke voorwaarde als je op elk moment opdrachten wilt. Maar, laten we eerlijk zijn: er zijn genoeg zzp-opdrachten in de elektrotechniek

Hoe je jouw vakkennis als zzp’er up-to-date houdt? Wij schreven een blog voor je!

Voordelen elektromonteur in loondienst

Werken in loondienst, loont! Zo heb je recht op vakantiedagen en mocht je, om wat voor reden dan ook, niet meer kunnen werken dan krijg je een WW-uitkering. Ook bouw je pensioen op, betaalt je werkgever inkomstenbelasting en krijg je doorbetaald tijdens zwangerschapsverlof. 

Met veel ervaring of bijscholing kun je binnen een bedrijf doorgroeien naar hogere functies. Voor zzp’ers is doorgroeien natuurlijk ook belangrijk, maar de stijging in je inkomen zit ‘m dan vooral in meer of grotere opdrachten. Als je werkt in loondienst, werk je vaak met andere collega’s in een heel team. Gezelligheid op de werkvloer gegarandeerd!

Welke vaardigheden je helpen als elektromonteur? Lees het in onze blog!

Nadelen elektromonteur in loondienst

Werken in loondienst is niet altijd even voordelig. Je hebt minder inspraak op de opdrachten die je gaat doen. Heb je nieuwe ideeën? Dan heb je toestemming van een leidinggevende nodig voor de uitvoer ervan. Daarnaast ben je minder vrij in het indelen van je werktijd. Uiteraard kun je daar wel over in gesprek met je werkgever, maar je hebt je toch te houden aan het ritme van het bedrijf. 

Voordelen van werken als zzp’er bij MAATT: 

Het bemiddelen van zzp’ers in de elektrotechniek is al jarenlang ons specialisme. Wil je starten als zzp’er of ben je al lekker een tijdje bezig als zelfstandige? MAATT kan jou helpen aan mooie projecten en opdrachten. Daarnaast ontzorgen we je op een aantal vlakken, zodat jij tijd overhoudt om je ding te doen: werken als elektromonteur. De voordelen van werken als zzp’er bij MAATT zetten we voor je op een rijtje:

  • Snelle betaling! Je facturen worden binnen 7 dagen voldaan
  • Mogelijkheid tot reverse billing, wij maken zelfs de factuur!
  • Alle administratie op één centrale plek
  • Je profiteert als zzp’er van interessante kortingen
  • Correcte modelovereenkomsten voor de Wet DBA
  • Diversiteit aan projecten en opdrachten
  • Je hebt een vast contactpersoon bij MAATT
  • Wij schakelen snel bij afronding of einde van een project, zodat je niet lang zonder opdracht zit
  • Als zzp’er werk je volledig zelfstandig

Waar ga jij voor?

Of je nu aan de slag gaat als zzp-elektromonteur of liever in loondienst. Bij MAATT weet je zeker dat je op mooie projecten werkt. Wil je een keer te sparren over een leuke functie bij MAATT? Neem dan contact met ons op!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024