Werken met zzp’ers in de installatietechniek

Als werkgever begrijpt u hoe cruciaal het is om deskundige professionals in te schakelen voor uw projecten. Het inhuren van zelfstandige zonder personeel (zzp’ers) biedt u de flexibiliteit en expertise die u nodig heeft om uw bedrijf te laten groeien. Ontdek hier waarom samenwerken met zzp’ers in de installatietechniek een meerwaarde kan zijn voor uw organisatie.

Samenwerken met zzp'ers

in de installatietechniek

Samenwerken met zzp’ers in de installatietechniek kan een effectieve manier zijn om flexibiliteit, specialistische kennis en schaalbaarheid aan je bedrijf toe te voegen. Hier zijn enkele overwegingen en tips voor het succesvol samenwerken met zzp’ers in de installatietechniek: :

 • Flexibiliteit: Schaal eenvoudig op tijdens drukke periodes en verminder de inzet tijdens rustige tijden, zonder vast te zitten aan langlopende contracten.
 • Expertise: Zzp’ers zijn specialisten in hun vakgebied. U krijgt toegang tot hooggekwalificeerde professionals die hun expertise inzetten voor het succes van uw project.
 • Schaalbaarheid: U heeft een heldere opdracht, en de zzp’er voert deze uit met precisie en toewijding, wat resulteert in kwaliteitswerk voor uw bedrijf.

Door deze voordelen heeft u zelf de regie in handen. Is het project klaar? Dan zit u niet met onnodige personeelskosten en heeft u hierdoor geen personeel op de reservebank. Wilt u de zzp’er voor een ander project gebruiken? Geen probleem! Via MAATT is het gemakkelijk om een zzp’er naar een nieuw project over te zetten.

Inhuren van een zzp'er

via MAATT

Het proces van het inhuren van een zzp’er via MAATT begint met het identificeren van de behoeften en vereisten voor de specifieke functie. U wordt gekoppeld aan een van onze specialisten; dit is uw vaste aanspreekpunt gedurende het proces. Nadat we een overeenkomst hebben bereikt over de voorwaarden en de opdracht, gaat MAATT voor u aan de slag. We voeren een zorgvuldige screening uit, waarbij we de vaardigheden, ervaring en geschiktheid van potentiële kandidaten beoordelen.

Contractonderhandelingen volgen, waarbij tarieven, werkvoorwaarden en andere contractuele details worden besproken en vastgelegd. Wij houden voortdurend contact met jou als opdrachtgever over de kandidaten, verantwoordelijkheden van beide partijen en andere relevante voorwaarden. Als de juiste kandidaat is gevonden, begeleiden we de nieuwe vakkracht op zijn eerste werkdag en melden hem samen aan bij u op het project.

Tijdens de uitvoering van de opdracht blijft MAATT betrokken en mogelijk beheren we administratieve taken zoals facturatie en betalingen aan de zzp’er. Regelmatige evaluaties en feedbackmomenten zorgen voor open communicatie tussen alle betrokken partijen en stellen hen in staat om de voortgang van de opdracht te bespreken, eventuele problemen aan te pakken en aanpassingen te maken indien nodig.

Steeds meer installatiebedrijven kiezen voor zzp’ers

De voortdurende schaarste op de arbeidsmarkt heeft geleid tot een toename van zowel de inspanningen als de investeringen die bedrijven doen in het werven van personeel. In vergelijking met 2021 is het aantal bedrijven dat meer tijd en geld besteedt aan werving, volgens Wij Techniek gestegen van 25% naar 44%. Met name bij grotere bedrijven is deze trend sterker zichtbaar. Tegelijkertijd maakt een op de vijf bedrijven gebruik van zzp’ers om hun personele capaciteit op peil te brengen, wat vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Door de jaren heen hebben deze methoden zich als de belangrijkste manieren gevestigd waarop bedrijven trachten voldoende personeel aan te trekken. De toename van het aantal zzp’ers in de installatietechniek heeft verschillende consequenties voor installatiebedrijven:

 1. Toegenomen concurrentie: Installatiebedrijven worden geconfronteerd met een toegenomen concurrentie, aangezien zzp’ers vaak concurrerende tarieven kunnen aanbieden vanwege lagere overheadkosten. Installatiebedrijven moeten zich mogelijk aanpassen om concurrerend te blijven op de markt.
 2. Flexibiliteit en specialisatie: Installatiebedrijven moeten wellicht meer flexibiliteit bieden en zich specialiseren in bepaalde niches om zich te onderscheiden van individuele zzp’ers. Het vermogen om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en nieuwe technologieën wordt steeds belangrijker.
 3. Samenwerking met zzp’ers: Sommige installatiebedrijven kiezen ervoor om samen te werken met zzp’ers in plaats van ze als directe concurrenten te zien. Deze samenwerkingen kunnen nuttig zijn voor zowel het bedrijf als de zzp’er, waarbij het bedrijf profiteert van de expertise van de zzp’er zonder hen in vaste dienst te nemen.
 4. Beheer van kwaliteit en consistentie: Installatiebedrijven moeten ervoor zorgen dat ze de kwaliteit en consistentie van hun dienstverlening handhaven, zelfs als ze samenwerken met verschillende zzp’ers. Een consistente merkbeleving en kwaliteitsnormen zijn essentieel om klanttevredenheid te behouden.
 5. Werving en behoud van talent: Het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel kan een uitdaging worden voor installatiebedrijven, aangezien sommige vakmensen ervoor kiezen om als zzp’er te werken vanwege de vrijheid en flexibiliteit die dit biedt. Installatiebedrijven moeten aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en werkomgevingen aanbieden om talent aan te trekken.
 6. Innovatie en technologische vooruitgang: Installatiebedrijven moeten actief blijven inzetten op innovatie en de integratie van nieuwe technologieën om concurrerend te blijven. Dit kan onder meer het aannemen van specialisten, investeren in opleidingen, en het omarmen van digitale oplossingen omvatten.
 7. Administratieve lasten: Installatiebedrijven kunnen te maken krijgen met toenemende administratieve lasten, zoals het beheren van contracten, facturatie, en naleving van wet- en regelgeving met betrekking tot het inhuren van zzp’ers.

In het licht van deze ontwikkelingen is het voor installatiebedrijven van belang om flexibel te zijn, zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, en strategieën te ontwikkelen om talent aan te trekken en te behouden. Een doordachte aanpak kan helpen om zowel de uitdagingen als de kansen die voortkomen uit de toename van zzp’ers in de installatietechniek effectief aan te pakken.

Waar werken zzp’ers in de installatietechniek?

Zzp’ers in de installatietechniek kunnen op diverse locaties werkzaam zijn, afhankelijk van het soort projecten waar ze aan deelnemen. Dit zijn plaatsen waar zzp’ers in de installatietechniek vaak werken:

 1. Bouwprojecten: Zzp’ers kunnen betrokken zijn bij nieuwbouw- of renovatieprojecten, waar ze verantwoordelijk zijn voor het installeren van sanitair, verwarmings- en koelsystemen, elektrische bedrading, en andere installaties.
 2. Woningen en bedrijfsgebouwen: Installatietechniek is essentieel in woningen en commerciële gebouwen. Zzp’ers kunnen worden ingehuurd om installaties te verzorgen, zoals loodgieterswerk, HVAC-systemen, elektriciteit, en andere technische voorzieningen.
 3. Industriële installaties: In de industrie kunnen zzp’ers werken aan het installeren en onderhouden van technische systemen in fabrieken en productie-installaties. Dit kan onder andere betrekking hebben op procescontrolesystemen, leidingwerk, en specifieke industriële machines.
 4. Duurzame energieprojecten: Met de groeiende vraag naar duurzame energie kunnen zzp’ers betrokken zijn bij projecten rond zonnepanelen, windturbines, warmtepompen en andere groene energieoplossingen.
 5. Particuliere woningen: Zzp’ers in de installatietechniek kunnen ook direct worden ingehuurd door particulieren voor het uitvoeren van installatie- en onderhoudswerkzaamheden in en rondom hun woning.
 6. Kantoren en commerciële ruimtes: Zzp’ers kunnen betrokken zijn bij het installeren en onderhouden van technische systemen in kantoren, winkels en andere commerciële gebouwen.
 7. Datacenters: Met de groeiende vraag naar digitale diensten en dataopslag kunnen zzp’ers betrokken zijn bij het ontwerpen en onderhouden van de technische infrastructuur in datacenters.
 8. Overheidsgebouwen: Installatietechniek is ook van groot belang in overheidsgebouwen, en zzp’ers kunnen worden ingeschakeld voor projecten bij overheidsinstellingen.

Over het algemeen kunnen zzp’ers in de installatietechniek op verschillende plaatsen werken, afhankelijk van de behoeften van hun opdrachtgevers en de aard van hun specialisatie. Ze kunnen zich inzetten voor kortlopende projecten of langdurige samenwerkingen, afhankelijk van het werk dat ze doen.

Waar moet je rekening mee houden bij het inhuren zzp’ers

Het inhuren van zzp’ers in de bouwsector kan voordelen bieden, zoals flexibiliteit en gespecialiseerde vaardigheden. Echter, er zijn ook specifieke risico’s verbonden aan het werken met zzp’ers in de techniek. Enkele belangrijke risico’s zijn:

 • Kwaliteitsrisico’s:
  De werkprestaties van zzp’ers kunnen fluctueren. Daarom garanderen wij dat de vakmensen die aan jouw project beginnen, voldoen aan de vooraf bepaalde vereisten. We bieden de mogelijkheid om onze zzp’ers te testen in ons test- en trainingscentrum, zodat ze met de juiste vaardigheden aan jouw project kunnen beginnen.
 • Planning en Beschikbaarheid:
  Zzp’ers kunnen andere projecten hebben, waardoor ze mogelijk niet altijd beschikbaar zijn wanneer nodig. Dit kan planningsspanningen veroorzaken en de voortgang van het project beïnvloeden. Daarom werken wij met een vast aanspreekpunt voor de klant, waardoor je direct in contact bent met jouw accountmanager van MAATT.
 • Aansprakelijkheidsrisico’s:
  Als een zzp’er schade veroorzaakt aan eigendommen of letsel toebrengt aan anderen tijdens het werk, kan dit leiden tot aansprakelijkheidskwesties. Het is cruciaal om de verzekeringsdekking van de Zzp’er te verifiëren en ervoor te zorgen dat deze voldoende is. MAATT checkt van te voren of alle verzekeringspapieren voldoen.
 • Veiligheidsrisico’s:
  Zzp’ers moeten voldoen aan veiligheidsnormen op de bouwplaats. Onvoldoende naleving kan leiden tot ongevallen en aansprakelijkheidskwesties. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat zzp’ers op de hoogte zijn van en voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften.

Om deze risico’s te minimaliseren, is het van essentieel belang om zorgvuldig te selecteren en samen te werken met zzp’ers, duidelijke contracten op te stellen, naleving van wet- en regelgeving te waarborgen en ervoor te zorgen dat er passende verzekeringen zijn afgesloten. Om dergelijke kwesties te bespreken is er altijd een vast aanspreekpunt bij MAATT voor de opdrachtgever.

Arbeidsomstandigheden, veiligheid en professionele uitstraling

Bij MAATT nemen we arbeidsomstandigheden, veiligheid en de professionele uitstraling van de zzp’er serieus. Wanneer een zzp’er binnen uw organisatie werkt, zorgen wij ervoor dat de veilig en gezond kan werken op zijn werkplek, door duidelijk de veiligheidsvoorschriften te communiceren. Wij houden ons strikt aan de regelgeving om ervoor te zorgen dat onze zzp’ers in een optimale omgeving kunnen werken. Samen met onze partners in de installatietechniek zorgen wij ervoor dat onze zzp’ers korting kunnen krijgen op bijvoorbeeld PBM’s.

We zijn continu op zoek naar nieuwe partners, zodat we ons aanbod met kortingen kunnen uitbreiden. Hieronder vind je een overzicht van de kortingen, waar de zzp’er op dit moment gebruik van kunt maken.

 • Vervoer: Betaalbaar en betrouwbaar
  MAATT biedt zzp’ers een scala aan voordelen op het gebied van vervoer. Van extra scherpe aanschafprijzen en leasetarieven op Pon Volkswagen Bedrijfswagens tot korting op rittenregistratie en tankbeurten bij Q8, maakt MAATT mobiliteit betaalbaar en betrouwbaar.
 • Tools & PBM’s: Kwaliteit voor de professional
  Met MAATT hebben zzp’ers toegang tot hoogwaardige tools en persoonlijke beschermingsmiddelen. Van Sisa bedrijfskleding met een ruim assortiment PBM’s tot voordelige gereedschapspakketten van Hilti, zorgt MAATT ervoor dat zelfstandige professionals kunnen werken met de beste uitrusting.
 • Verzekeringen: Bescherming op MAATT
  MAATT begrijpt het belang van goede verzekeringen voor zzp’ers. Van bedrijfsaansprakelijkheid tot arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, profiteren zzp’ers van kortingen op ZEKUR verzekeringsbundels, betaalbare vangnetten bij arbeidsongeschiktheid en voordelige zzp-verzekeringen bij Alicia Verzekeringen.
 • Ontwikkeling: Groei met MAATT
  Voor zzp’ers die willen blijven groeien, biedt MAATT voordelige mogelijkheden op het gebied van ontwikkeling. Kortingen op opleidingen via Lasschool.nl en Solar Opleidingen, evenals unieke kortingen op het behalen van BHV- of VCA-diploma’s bij Visma PlusPort, helpen zzp’ers hun kennis en vaardigheden op peil te houden.
 • Relatiegeschenken & Voordelen: Waardering voor klanten
  MAATT geeft zzp’ers de mogelijkheid om hun relaties te waarderen met originele relatiegeschenken zoals Biercheque. Daarnaast biedt MAATT voordelen op diverse producten, van smartphones tot personeelsvoordeelwinkel, waardoor zzp’ers kunnen genieten van spectaculaire kortingen.
 • Abonnementen: Altijd bereikbaar
  L Mobile biedt zzp’ers korting op jaarabonnementen, waardoor ze altijd mobiel bereikbaar blijven voor hun klanten.
 • Administratie & Financiën: Overzichtelijk en voordelig
  MAATT maakt administratie en financiën eenvoudig en voordelig voor zzp’ers. Met 12 maanden gratis boekhouden bij e-Boekhouden.nl, voordelige boekhouding via Van Liere Finance, en fiscale voordelen bij Finedi, wordt de financiële kant van het zelfstandig ondernemerschap geoptimaliseerd.
 • Marketing: Professionele uitstraling met Soluti
  Voor een professionele en betrouwbare online uitstraling biedt MAATT zzp’ers de mogelijkheid om met korting een eigen website te laten bouwen door Soluti.

MAATT ondersteunt zzp’ers in elke fase van hun onderneming, van mobiliteit tot ontwikkeling, en van financiën tot marketing. Door gebruik te maken van MAATT kunnen zzp’ers efficiënt werken, kosten besparen en groeien in hun vakgebied. Op deze manier kunnen wij een steentje bijdragen aan de veiligheid en professionele uitstraling van onze zzp’ers op de bouwprojecten in Nederland. Meer weten over wat wij doen voor zzp’ers? Check onze voordelen pagina voor zzp’ers pagina.

 

Wat doen zzp'ers

bij MAATT

Onze zzp’ers in de installatietechniek zijn gespecialiseerd in diverse vakgebieden, variërend van elektrische installaties tot sanitair en verwarmingssystemen. Met uitgebreide vakkennis zijn zij in staat om uw specifieke projectbehoeften aan te pakken. Of u nu een ervaren loodgieter, elektricien of HVAC-technicus, zonnepanelen monteur of een medewerker technische dienst nodig heeft, wij hebben de juiste specialist voor u. Bekijk onze gedetailleerde profielen en ontdek hoe onze experts uw project naar een hoger niveau kunnen tillen.

Kies voor samenwerking met onze zzp’ers in de installatietechniek en ervaar de kracht van flexibiliteit, expertise en veiligheid in uw projecten. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij uw team naar nieuwe hoogten kunnen brengen!

Bekijk de blogpagina

Lees meer over onderwerpen die jou interesseren

Personeel aanvragen

Bent u op zoek naar een zzp loodgieter, elektromonteur, HVAC monteur, zonnepanelen monteur of medewerker technische dienst? Vraag met onderstaand formulier gemakkelijk personeel in de installatietechniek aan bij MAATT en wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op om te kijken wat we voor u kunnen betekenen. Wilt u direct iemand van MAATT spreken? Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 033-2053107.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.