3 min14 juni 2022

Ga voor een droombaan in de techniek als zij-instromer

Je vertrouwde kantoorbaan opzeggen om iets totaal anders te gaan doen? Best spannend! Deze drie zij-instromers in de techniek hebben er nog geen moment spijt van gehad. Waarom? De technische branche heeft hen volop kansen geboden, toekomstperspectief én mooie salarissen! Benieuwd? Lees snel verder.

Baangarantie door personeelstekort in de techniek

Technische bedrijven staan te springen om nieuwe medewerkers, maar het aantal studenten dat vanuit het reguliere onderwijs doorstroomt is veel te laag. Dit biedt kansen voor zij-instromers. Er staan op dit moment alleen al bij installatiebedrijven 20.000 vacatures open. In de totale technische sector is dat aantal nog vele malen groter. Door de energietransitie is er de komende tientallen jaren genoeg werk in de technische sector. Denk aan windmolenparken, de huizen die van het gas af moeten of het mogelijk maken van elektrisch rijden. Kortom: alle zij-instromers zijn zeker van een baan.

Kan ík ook zij-instromen in de techniek?

Moet je technisch onderlegd of een ervaren thuisklusser zijn om de switch te kunnen maken? Zeker niet. Tussen de zij-instromers zitten mensen met verschillende achtergronden. Ronald Olij, voorzitter van IW Nederland vertelt: „Of het nu een doktersassistente is of een voormalig bankmedewerker, ze komen echt uit álle hoeken en gaten.”

Denise Buijsman kan dat beamen. Zij werkte in de ouderenzorg, maar door de mooie verhalen van haar vriend die als elektromonteur werkt werd ze getriggerd. „Dat wil ik ook wel, dacht ik. ” Na een dagje meelopen merkte ze dat ze het super interessant vond en startte ze met een opleiding elektrotechniek. Sinds een half jaar werkt ze als elektromonteur. „Ik zit er echt op mijn plek. We hebben een heel leuk team, ik voel me echt one of the guys.”

Leon Brummelman vond zijn kantoorbaan behoorlijk statisch. Hij mocht een aantal dagen meelopen met de monteurs bij installatiebedrijf Breman. Inmiddels werkt hij een jaar als servicemonteur en gaat hij een dag per week naar school. Een keuze waar hij nog nooit spijt van heeft gehad. Leon: „Het was meteen leuk, dit werk is nooit saai.”

Lees ook: Is een baan in de techniek iets voor jou? Test het hier! 

Kansen om door te groeien

Joost van Nugteren deed ook iets totaal anders voordat hij de techniek in ging. Hij werkte als aandelenspecialist bij de Rabobank en twijfelde of hij in de financiële sector wilde blijven. Hij is fanatiek thuisklusser en wilde graag ook in zijn dagelijks werk iets tastbaars neerzetten. Na lang denken maakte hij de overstap naar een installatiebedrijf, waar hij na een aantal maanden als monteur binnenkort zelfs verder gaat als projectcoördinator. Zo zijn er tal van doorgroeimogelijkheden. Als je eenmaal ervaring hebt kun je doorgroeien naar leidinggevend monteur, werkvoorbereider, planner, calculator, tekenaar en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Mogelijkheden genoeg, als dat is waar jouw ambities liggen.

Motivatie is het allerbelangrijkst

Wat het allerbelangrijkst is, is iemands motivatie”, vertelt Ronald Olij verder. „Je hoeft echt geen bèta te zijn om als elektromonteur te gaan werken. Wat telt zijn je drijfveren. Ben je een beetje praktisch en heel sociaal? We hebben ook mensen nodig die klanten adviseren over bijvoorbeeld een warmtepomp. Daar is de ouderwetse cv-installateur soms niet zo goed in.” De opleiding wordt in de meeste gevallen geregeld en betaald door het bedrijf. Leon Hofman van installatiebedrijf Breman vertelt: „Wij proberen voor iedere zij-instromer een persoonlijk opleidingstraject te maken. We hebben een eigen interne academy opgericht. Op die manier proberen we te voorkomen dat mensen vroegtijdig afhaken. ”

Hoge lonen in de techniek

In de techniek word je goed betaald, zeker als je al een paar jaar bezig bent. „Niemand in onze sector verdient het cao-loon” vertelt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. „De meeste medewerkers zitten er echt ruim boven.” Dat komt onder andere doordat er zo’n groot tekort aan technisch geschoolde mensen is. Bedrijven zijn bereid om net een stapje verder te gaan om personeel aan zich te binden.

Als zij-instromer aan de slag via MAATT

Als technisch uitzendbureau zijn we bij MAATT voor onze klanten dagelijks druk met de zoektocht naar nieuw personeel. En ja, ook bij ons zijn er kansen voor zij-instromers. Wat dacht je bijvoorbeeld van een baan als zonnepanelen monteur? In ons test- en trainingscentrum leren we je alle kneepjes van het vak.

Ben je zo enthousiast dat je direct meer informatie wilt over de mogelijkheden? Onze specialisten helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Bron: Limburger.nl

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024