3 min22 september 2022

Waarom werken in de techniek? Onze monteurs geven antwoord

Werken in de techniek. Waarom zou je dat willen? Wat is er zo leuk aan? MAATT monteurs Joey, Johan en Coen weten dat als de beste! Ze vertellen jou waarom zij werken in de installatietechniek en wat er zo mooi aan is. Lees er alles over. 

Je maakt echt iets

Loodgieter Johan: "ik werk nu ruim 20 jaar als loodgieter. Wat ik daar zo mooi aan vind, is dat het resultaat van mijn werk meestal direct zichtbaar is. Ik maak écht iets waar de klant wat aan heeft. Of ik nu een mooie badkamer oplever in een nieuw huis of een lekkage repareer, ik maak bijna altijd mensen blij en dat zorgt ervoor dat ik met een voldaan gevoel naar huis ga."

Technische banen worden goed betaald

Het aantal vacatures in de techniek is veel groter dan het aantal werkzoekenden. Opdrachtgevers gooien alles in de strijd om personeel te vinden en aan zich te binden. Dat heeft als gevolg dat er aantrekkelijke salarissen worden geboden. Heb je een functie op MBO-niveau, dan verdien je al snel een bruto salaris tussen de €2500,- en €4000,-. Een technische opleiding of omscholing is daardoor een aantrekkelijke keuze. 

Joey (26) werkte als heftruckchauffeur en heeft zich laten om scholen. Hij werkt nu anderhalf jaar als zonnepanelenmonteur. Joey vertelt: “Ik vond het altijd al leuk om bezig te zijn met elektronica, om te sleutelen aan mijn scooter of om vrienden te helpen met klusjes. Ik zal eerlijk zeggen dat het salaris een grote motivatie was om in de techniek aan de slag te gaan. Ik kon echt een flink stuk meer verdienen, toch lekker."

Werken in de techniek is veelzijdig en afwisselend

Vind je het leuk om uitgedaagd te worden en zelf oplossingen te bedenken? Dan zit je in de techniek wel goed. Elektromonteur Coen: “Ik krijg vaak de vraag of ik mijn werk wel uitdagend genoeg vind. Nou, echt wel! Werken in de techniek is juist super afwisselend, het vraagt om creativiteit en je moet goed problemen op kunnen lossen. 

Ook komen er steeds nieuwe technieken en methodes bij, waardoor je jezelf continu blijft ontwikkelen. Bovendien is de techniek ontzettend breed. Je kunt van alles doen en je zo ver specialiseren als je wil.”

In de techniek werk je mee aan een duurzame toekomst

Er wordt hard gewerkt aan de verduurzaming van Nederland. Denk aan windmolenparken, het faciliteren van elektrisch rijden of huizen die van het gas af moeten. Joey: "toen ik ontdekte dat ik  een opleiding kon volgen om zonnepanelenmonteur te worden, zag ik het gelijk helemaal zitten. Lekker buiten aan het werk en technisch bezig zijn. Wat ik helemaal gaaf vind, is dat ik ook echt mijn steentje bijdraag aan de verduurzaming van Nederland. Elk paneel dat we plaatsen helpt in de energietransitie."

Veel vacatures in de techniek

De techniek ontwikkelt zich in een razend tempo en daarmee ook het aantal banen. Meer dan 60% van de werkgevers in de technische sector zegt dat het vinden van personeel de komende jaren steeds lastiger wordt. Er is dus een grote vraag naar vakpersoneel in de techniek! 

Dat betekent ook dat je een hoge baangarantie hebt wanneer je klaar bent met je technische opleiding. Waar veel andere werkzaamheden en beroepen worden vervangen door technische oplossingen, blijft technische kennis altijd belangrijk. Met een technische opleiding en ervaring op zak zit jij de komende jaren goed! 

Werken in de techniek, iets voor jou?

Is werken in de techniek wel iets voor jou? Er is in ieder geval meer dan genoeg keuze in banen. Ook bij MAATT! Wij gaan heel graag samen met jou op zoek naar een baan waarin jij doet wat je écht leuk vindt, bij een bedrijf waar je je helemaal thuis voelt. 

Bekijk onze vacatures of laat je gegevens achter als je gewoon eens wil kennismaken en ontdekken of een baan via MAATT iets voor jou is!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024