3 min6 december 2022

Wat doet een cv-monteur?

Een cv-monteur zorgt ervoor dat de centrale verwarming altijd goed werkt. De belangrijkste werkzaamheden zijn het doen van reparaties en onderhoud, het fixen van storingen en het bijvullen van de cv-ketel. In deze blog gaan we uitgebreid in op wat een cv-monteur doet. Lees meer!

Wat doet een cv-monteur allemaal op een werkdag? 

Een cv-monteur zorgt er dus voor dat het altijd lekker warm is. Daarvoor moet een cv-monteur reparatie- en onderhoudswerkzaamheden doen. Daarnaast verricht de cv-monteur ook werkzaamheden aan het leidingwerk dat is verbonden met de cv-ketel. Denk aan het vervangen, afkoppelen of verwijderen van radiatoren en de knoppen hiervan of het vervangen van de thermostaat. 

Lees ook: Werken als cv-monteur

Uiteraard plaatst een cv-monteur ook nieuwe cv-ketels. Daarvoor leest de monteur de technische tekeningen nauwkeurig. Zo weet hij of zij precies hoe en waar de cv-ketel geplaatst moet worden. Als alles op z’n plek staat, is het tijd om de leidingen aan te sluiten en te testen of alles het doet. Klus afgerond? Op naar de volgende klant! Als cv-monteur ga je van plek naar plek voor installatie of onderhoud. 

Waar werken cv-monteurs? 

De meeste cv-monteurs werken bij installatiebedrijven of bedrijven waar de cv-ketels worden gemaakt. In beide gevallen kom je op allerlei plekken: denk aan woningen, bedrijven en andere organisaties. De specifieke werkzaamheden zijn afhankelijk van de vraag van de klant. Als cv-monteur heb je een afwisselende baan en ben je vaak onderweg. In de meeste gevallen werk je alleen, maar soms ook met een collega. 

Wat is het gemiddelde salaris van een cv-monteur? 

In vacatures staat vaak een startsalaris, waardoor het aangeboden salaris vaak lager lijkt dan het in werkelijkheid is. Een cv-monteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend cv-monteur. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen de €2500 en €3300 per maand. Dit verschilt natuurlijk per opdrachtgever. 

Hoe word je cv-monteur? 

Heb jij interesse in een baan als cv-monteur? Er zijn verschillende opleidingen waarmee je cv-monteur kan worden. Bijvoorbeeld de MBO opleiding Servicemonteur Installatietechniek of de opleiding Eerste Monteur Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties. Naast werken met cv-ketels leer je tijdens deze opleidingen ook over water-, gas- en luchtinstallaties. Na het behalen van je diploma ben je allround servicemonteur. 

Als je specifiek cv-monteur wil worden, dan kun je de opleiding of cursus MBO cv-monteur het beste doen. Werk je momenteel in een hele andere technische functie? Laat je dan omscholen tot cv-monteur. Je gaat dan bij een bedrijf in dienst en krijgt een interne cursus. Je brengt gelijk alles wat je leert in de praktijk! 

Welke competenties zijn belangrijk? 

Als cv-monteur ben je vaak alleen op stap en moet je eigen keuzes kunnen maken. Daarnaast gaat een goede servicemonteur van cv-ketels creatief met problemen om. Jij werkt oplossingsgericht. Meestal heb je een duidelijke planning voor je werkweek, maar natuurlijk moet je ook klaarstaan voor spoedklussen en storingen. Flexibel zijn is dus een belangrijke eigenschap. 

Een baan als cv-monteur 

Helemaal klaar voor een baan als cv-monteur? Bij MAATT hebben we verschillende cv-monteur vacatures openstaan. Heb jij een van bovenstaande opleidingen gedaan of heb je veel ervaring in de techniek? Wij bespreken graag de mogelijkheden met je. 

Doe een open sollicitatie

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024