3 min28 april 2022

Wat doet een loodgieter? Bart neemt je mee!

Lijkt het jou leuk om loodgieter te worden? Maar weet je niet precies wat de dagelijkse werkzaamheden van een loodgieter zijn? In deze blog schetsen wij een beeld van het werk van een loodgieter. Hiervoor hebben wij een interview gedaan met Bart Drenth. Bart werkt al sinds 2003 als loodgieter en inmiddels ruim vijf jaar bij MAATT. 

Waarom wilde jij loodgieter worden? 

“Als ik vroeger nadacht over wat ik wilde worden, dacht ik niet aan het loodgietersvak. Uiteindelijk ben ik op aanraden van een vriend toch het beroep ingerold. Toen ik eenmaal aan de opleiding tot loodgieter begon, vond ik het zo leuk en passend dat ik alle papieren heb gehaald en mezelf heb gespecialiseerd op verschillende werkzaamheden binnen het loodgietersvak.”

Hoe heb je het vak geleerd? 

“Ik heb een opleiding gedaan, maar de fijne kneepjes van het vak heb ik in de praktijk geleerd door werkervaring op te doen. 

Lees ook: Zo leer je het loodgietersvak

De werkzaamheden van een loodgieter

Wat doet een loodgieter op dagelijkse basis? De werkzaamheden variëren sterk. Bart vertelt wat meer over zijn werkzaamheden. 

“Dagelijks ben ik bezig met het aanleggen van leidingsystemen, zoals een cv-ketel, water, riool en gas. In de ochtend sta ik om vijf uur op, om na een goed ontbijt richting Amsterdam te vertrekken. Ik rijd een halfuurtje met de auto en ben meestal rond half 7 aanwezig op de bouw. In principe werken we van zeven tot vier uur, maar in verband met drukte in het verkeer en op de werkvloer zorg ik dat ik er op tijd ben. Tussendoor hebben we namelijk ook koffiepauze en in de middag een halfuurtje om te lunchen.”

Hoe ziet jouw werkomgeving eruit? 

“Ik werk voornamelijk in de utiliteitsbouw, wat betekent dat ik iedere week op een andere bouwlocatie werk. Af en toe word ik ook ingezet bij een storingsmelding die moet worden opgelost of wanneer ik een collega moet helpen bij een klant. Ik werk altijd veel samen met collega-loodgieters en natuurlijk veel met de uitvoerder.”

Welke uitdagingen kom je tegen tijdens je werk? 

“Sommige ontwerpen die op papier geschetst worden, kloppen in de realiteit niet. Het ziet er anders uit, maar soms zijn ook de functionaliteiten anders. Het kost veel tijd om dit aan te passen. De uitdaging is dan om analytisch te zijn en creatieve oplossingen te bedenken.”

Wat is nu echt het leukste aan werken als loodgieter?

“De diversiteit die de baan biedt. Veel in de buitenlucht werken, sparren en samenwerken met collega’s zorgt voor veel afwisseling. Daarnaast vind ik het leuk om te werken aan projecten in de utiliteitsbouw en woning-/ruwbouw.

Over welke eigenschappen moet een loodgieter beschikken? 

“Zoals ik eerder al noemde, is een goed analytisch denkvermogen belangrijk bij het oplossen van problemen. Ook een gezond boerenverstand, een creatieve houding en goede communicatieve vaardigheden, brengen je ver.” 

Lees ook: Is een baan in de techniek iets voor jou? Test het hier!

Wat vind je van het werken voor MAATT? 

“Fijn, er is veel vrijheid, er wordt veel geregeld voor werknemers en bij calamiteiten zorgen ze altijd voor een goede oplossing. De korte lijntjes met het personeel en het persoonlijke contact zorgen ervoor dat dit een fijn bedrijf is om voor te mogen werken.”

Heb je nog tips voor mensen die loodgieter willen worden? 

“Ik zou zeker adviseren om het te doen! Er is veel vraag naar goed geschoold personeel binnen het vak en het aanbod loodgieters is erg klein, waardoor er veel baanzekerheid is. Wil je meer weten over het vak? Dan raad ik je aan om bijvoorbeeld een dagje met een loodgieter mee te lopen of langs te gaan op een school waar ze de opleiding tot loodgieter aanbieden.”

Aan de slag als loodgieter

Spreekt het bovenstaande jou aan en wil je aan de slag als loodgieter? Check de vacatures op onze website. Samen vinden wij een baan die bij jou past! 

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024