3 min25 juli 2022

5 tips voor solliciteren in de techniek

Ben jij op zoek naar een baan in de techniek? En is deze branche helemaal nieuw voor je? Dan kan het spannend zijn om een sollicitatieproces in te stappen. Solliciteren in de techniek is anders dan in veel andere branches. Daarnaast zijn ook de eisen anders dan bij een kantoorbaan. Benieuwd waarin solliciteren in de techniek verschilt van andere banen? Lees dan vooral verder!

 1. Laat zien dat jij een specialist bent in jouw vak. 

Als technici heb je waarschijnlijk veel kennis over gereedschap, voertuigen, mechanische of elektrische apparatuur en computers. Je maakt schetsen, onderhoudt werktuigen of repareert apparatuur. Wanneer je gaat solliciteren bij een technisch bedrijf, laat dan jouw technische kennis en kunde zien en vertel duidelijk welke vaardigheden en kwaliteiten jij bezit. Heb jij nog weinig ervaring in de techniek? Dan kun je waarschijnlijk iets minder vertellen over jouw kennis en vaardigheden. Wat je wel kunt doen, is laten merken dat je geïnteresseerd bent, dat je het graag wil leren en dat je al meer hebt uitgezocht over het vak. Is jouw droombaan een baan in de techniek? Maar kom je uit een hele andere branche? Lees hier hoe je als zij-instromer aan de slag kan in de techniek

 2. Oplossingsgericht werken

Wat waarschijnlijk ook aangekaart gaat worden, is tegen welke technische problemen jij wel eens bent aangelopen en hoe je dit hebt opgelost. Voor de opdrachtgever is dit interessant, omdat het laat zien dat jij oplossingsgericht werkt en en de oplossing die je hiervoor hebt, laat zien hoeveel technische kennis jij hebt. 

 3. Stel vragen vanuit je eigen ervaring

Door goede vragen te stellen tijdens jouw sollicitatie, laat je zien geïnteresseerd te zijn. Toch blijkt het stellen van goede vragen soms best een uitdaging. Ons advies is daarom om tijdens een sollicitatiegesprek vragen te stellen vanuit je eigen kennis, kunde en ervaring. Gebruik je eigen werkzaamheden als kader om vragen te stellen. Het mooie aan deze manier van vragen stellen is dat je inzicht en informatie geeft over hoe jouw huidige functie is ingericht.

 4. Bereid je altijd goed voor

Zorg ervoor dat je het bedrijf waar je gaat solliciteren goed kent. Bekijk o.a. de website, de social media kanalen en vraag rond in jouw omgeving over wat mensen van dit bedrijf weten. Het is goed om je te verdiepen in de technische projecten die zij doen of hebben gedaan. Hier kun je dan inhoudelijke vragen over stellen. Ook goed om te weten is met welke mensen je om tafel zit. Dit kun je zien op LinkedIn en Google. Je kunt zo zien wat de verantwoordelijkheden en interesses zijn van de personen met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Je laat goed jouw interesse in het bedrijf en de personen zien. 

 5. Solliciteren via een technisch uitzendbureau

Vind je het fijn om begeleidt te worden in het sollicitatieproces? Je kunt ook gaan solliciteren via een technisch uitzendbureau. Een technisch uitzendbureau heeft verschillende klanten in de branche en zij weten precies wat voor medewerkers dit bedrijf zoekt en wat zij belangrijk vinden. Zij helpen jou bij het vinden van een leuke passende baan en weten de juiste match te maken tussen opdrachtgever en werknemer. Naast de begeleiding is het natuurlijk wel belangrijk om bovenstaande tips op te volgen. Bij MAATT kunnen wij jou helpen bij het vinden van een leuke baan in de techniek. 

Naast deze tips is het voornamelijk heel belangrijk dat je echt jezelf bent. Bij MAATT zijn de gesprekken laagdrempelig en informeel. Je hoeft dus helemaal niet zenuwachtig te zijn. 

Wil jij graag in de techniek werken? Bij MAATT hebben we vacatures voor verschillende functie openstaan. Dan kun je gelijk de tips toepassen.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024