3 min3 oktober 2022

4 doorgroeimogelijkheden in de installatietechniek

Door de razendsnelle technische ontwikkelingen zijn er diverse doorgroeimogelijkheden in de installatietechniek. Door middel van cursussen, opleidingen en natuurlijk ervaring groei je door in de installatietechniek. In deze blog zetten we de vier meest voorkomende doorgroeimogelijkheden op een rij. Ontdek hier welke functie het beste bij jou past.

Eerste monteur in de installatietechniek 

Als jij al een aantal jaren ervaring hebt, is een baan als eerste monteur iets voor jou. Als eerste monter geef je leiding aan collega’s en help je ze bij complexe en ingewikkelde elektrotechnische installaties. Als eerste monteur rapporteer je aan de projectleider, maar jij bent ervoor verantwoordelijk dat het werk goed, veilig en op tijd gebeurt.

Werkvoorbereider in de installatietechniek 

Wil je nog meer verantwoording wilt dan is een baan als werkvoorbereider geschikt. Als werkvoorbereider bepaal jij waar de installatie komt en werk je het ontwerp uit. Je berekent de complete installatie. Na het rekenen en plannen zorg je dat mankracht, materialen, tekeningen, gereedschappen en machines beschikbaar zijn. Problemen los jij in een handomdraai op. Je ondersteunt de projectleider en bent het aanspreekpunt voor klanten, collega’s en andere stakeholders. 

Om door te kunnen groeien naar werkvoorbereider moet je minimaal een mbo 4 opleiding hebben afgerond of enkele jaren ervaring binnen de installatietechniek in een soortgelijke functie. Heb jij een hbo- of wo-diploma Bouwkunde of Civiele Techniek? Dan krijg je verantwoordelijkheid  voor grotere en  complexere projecten.  

Werken als projectleider 

Ben je werkvoorbereider en wil je nog verder doorgroeien? Dan maken velen de stap naar projectleider. Als projectleider draag je verantwoordelijkheid voor meerdere projecten tegelijk en heb je veel inhoudelijke kennis van de installaties. Je bent de contactpersoon voor de opdrachtgever en onderaannemers. Binnen de eigen organisatie heb je afstemming met engineers, werkvoorbereiders, logistiek en inkoop. Je draagt verantwoording af aan directie of management. Je bent zowel financieel als technisch inhoudelijk verantwoordelijk voor het realiseren van je projecten.

Je kan op verschillende manieren projectleider worden. Vaak wordt een post-hbo opleiding gevraagd, maar als je voorheen CAD engineer, BIM modelleur of werkvoorbereider was, kan het ook.

Specialist in de installatietechniek 

Specialiseren lijkt momenteel de trend. Met de ontwikkelingen in de woningbouw, utiliteitsbouw en de industrie neemt het aantal complexere installaties toe. Denk aan slimme LED-verlichting, verwarming, verkoeling, luchtbehandeling, datanetwerken en toegangscontrole. 

Elk systeem vraagt specialistische kennis en dus een installateur met deze kennis. Specialist worden heeft zo zijn voordelen: je kiest een duidelijke richting in jouw carrière, kan daardoor gerichter kennis en regelgeving bijhouden en je krijgt aanzien als vakspecialist. 

Uiteraard groeit het salaris met jou mee als je jezelf door ontwikkelt in de installatietechniek. Lees wat je kan verwachten in onze blog over salarissen. 

De doorgroeimogelijkheden bij MAATT 

In de techniek staat werken en leren centraal. Vakmensen krijgen bij ons de waardering en aandacht die ze verdienen. Zo bieden we persoonlijke begeleiding en volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Hard werken aan mooie uitdagingen én plezier maken met je MAATT-maten. Heb je geen diploma of relevante werkervaring op zak, maar wel een passie voor de techniek? Dan helpen we je graag verder! Neem contact met ons op.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024