3 min9 maart 2022

Elektricien worden? Profiteer van deze 3 tips

Heb jij een passie voor techniek en droom je ervan om elektricien te worden? In deze blog geven we je tips om deze droom waar te maken. Of je nu aan het begin van je carrière staat, een carrièreswitch overweegt óf je als zzp’er aan de slag wilt gaan. De vraag naar vakmensen is groot, dus met de juiste mentaliteit houdt niets je tegen om elektricien te worden. Om je op weg te helpen, geven we je in deze blog 3 tips!

Tip 1. Kies de juiste schoolvakken en opleiding

Ben je nu in de positie waarin je een keuze moet maken voor een vakkenpakket op de middelbare school, of een (vervolg)opleiding? Dan zijn er verschillende richtingen die jou kunnen helpen om elektricien te worden.

Kies de technische vakken op de middelbare school, zodat je een voorproefje krijgt van het vak en alvast een aantal basisvaardigheden kunt leren. Heb je een middelbareschooldiploma op zak? Kies dan een technische opleiding die aansluit bij jouw niveau en interesses. Denk bijvoorbeeld aan een mbo- of hbo-opleiding elektrotechniek. Hier leer je alle vaardigheden, veiligheidsvoorschriften, regelgevingen en andere kennis die je nodig hebt om in de praktijk aan de slag te gaan.

Lees ook: Is een baan in de techniek iets voor jou? Test het hier!

Tip 2. Doe zoveel mogelijk ervaring op

Wil je een volleerd elektricien worden? Dan is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Dit kan al voor of tijdens je studie, bij een stagebedrijf of bijbaantje. Probeer ook bij verschillende bedrijven ervaring op te doen, zodat je erachter komt wat voor bedrijf en rol goed bij jou past.

Heb je de opleiding afgerond? Dan kun je bij een werkgever aan de slag als starter. Omdat de vraag naar technisch personeel ontzettend groot is, zijn er altijd elektricien vacatures beschikbaar in jouw regio. Bij een werkgever breng je het geleerde in de praktijk. Ervaren elektriciens leren je de fijne kneepjes van het vak, zodat jij kan doorgroeien tot een echte vakman of -vrouw.

Tip 3. Werken en leren in de techniek: laat je NU omscholen

Ben je op dit moment werkzaam in een andere branche, maar heb je besloten om elektricien te worden? Door het personeelstekort in de techniek is het makkelijker dan ooit om je om te scholen. En een baan in de techniek is een baan voor de toekomst. Dankzij de digitalisering wordt technisch personeel alleen maar belangrijker. Een carrièreswitch naar de techniek is dus altijd een slimme investering!

Daarnaast gaat werken en leren in de techniek heel goed samen. Met name in de technische sector leer je het beste door te doen. Je leert de benodigde theorie in een cursus, training of opleiding, en past het daarna gelijk toe in de praktijk. Oefening baart kunst! Sommige bedrijven nemen ook direct zij-instromers aan, en zorgen ervoor dat jij alle vaardigheden leert die je nodig hebt als elektricien.

Als zzp-elektricien aan de slag

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor jezelf te beginnen. Ben jij een zelfstandig en ondernemend type? Dan is een carrière als zzp-elektricien misschien wel wat voor jou! Zzp-elektricien worden heeft veel voordelen. Zo kun je je eigen tijd indelen en zelf bepalen welke projecten je oppakt.

Aan de andere kant ben jij ook verantwoordelijk voor het binnenhalen van genoeg klanten, het afsluiten van de juiste verzekeringen en het afhandelen van de financiële administratie. Kun jij deze verantwoordelijkheid aan? Lees dan in onze vorige blog hoe je in 6 stappen zzp’er in de techniek wordt.

Elektricien worden? Vind jouw droombaan bij Maatt

Ben je klaar om jouw carrière als elektricien te starten? Maatt biedt diverse (zzp-)vacatures voor elektriciens, ook in jouw regio. Ontdek ons aanbod en kijk of er iets voor je tussenzit. Wie weet wacht je volgende opdrachtgever wel op je. Succes met je loopbaan!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024