Het nieuwe pensioenstelsel
Het huidige pensioenstelsel heeft jarenlang naar behoren gefunctioneerd, maar is toe aan vernieuwing. Vanaf 1 januari 2026 gaat StiPP over op een nieuwe pensioenregeling. Deze verandering is tot stand gekomen in overleg met werkgeversorganisaties ABU en NBBU en de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie. Hoewel de invoering nog even op zich laat wachten, deelt MAATT alvast wat er bekend is en wat je kunt verwachten.
Waarom een nieuw pensioenstelsel
Het voornaamste doel van het nieuwe pensioenstelsel is om het stelsel traspanter, persoonlijker en toekomstbestendiger te maken. De nieuwe regels voor het nieuwe stelsel zijn opgesteld door de vakbonden, werkgevers en overheid. Een aantal punten in het nieuwe pensioenstelsel blijven onveranderd:
- Het opbouwen van het pensioen blijft lopen via de werkgevers;
- Het pensioen wordt levenslang uitgekeerd;
- De AOW wordt nog steeds door overheid verzorgd.
In het nieuwe stelsel bouwen alle werknemers pensioen op via een premieregeling. Omdat StiPP nu al een premieregeling hanteert, verandert de opbouw van het pensioen voor werknemers bij MAATT in de basis niet.
Wat gaat er veranderen?
Momenteel zijn nog niet alle punten van het nieuwe pensioenstelsel in detail bekend, wel weten we dat de nieuwe regeling marktconform is en ook een verbetering van de arbeidsvoorwaarden biedt. Verder zal de nieuwe regeling ervoor zorgen dat het verschil tussen tijdelijke werknemers en werknemers in vaste dienst kleiner wordt. Twee wijzigingen die al wel vaststaan zijn:
- Beëindiging van de Basis- en Plusregeling
Deze twee regelingen zullen in het nieuwe pensioenstelsel verdwijnen en worden vervangen door één regeling. Dit houdt in dat voor alle werknemers in de uitzendbranche dezelfde regeling geldt, met gelijkwaardig premies voor iedereen. Ook zullen werknemers beginnen met hun pensioenopbouw vanaf de eerste dag van de maand dat ze 18 jaar worden. - Meer premie voor werkgevers en werknemers
Met de ingang van het nieuwe pensioenstelsel zullen ook de bijdragen vanuit werkgevers en werknemers wijzigen. In het kort betekent dit dat werkgevers meer gaan bijdragen aan het pensioen wat leidt tot een hoger pensioen voor werknemers. Wel zullen de werknemers ook zelf bij gaan dragen aan de premie. Gezamenlijk leggen zij 23,4% van de pensioengrondslag in, waarbij werkgever 7,5% mogen inhouden op het brutoloon van de werknemer. - Ook zijn alle werknemers verzekerd voor nabestaandenpensioen, premievrijstelling en bij arbeidsongeschiktheid.
Wat blijft hetzelfde?
Een aantal onderdelen uit de huidige regeling blijven behouden:
- Premieregeling: Werknemers bouwen op dezelfde manier pensioen op als nu, al worden de voorwaarden aangepast.
- Pensioenopbouw: Er wordt een percentage van de pensioengrondslag op de pensioenrekening van de werknemer gestort. De berekening hiervan is: het pensioengevend salaris – de franchise.
- Maximaal pensioengevend uurloon: Werknemers bouwen geen pensioen op over een salaris dat boven dit jaarlijks vastgestelde maximum uitkomt.
Tijdlijn nieuwe pensioenregeling
De overgang naar het nieuwe stelsel zal in meerdere fases verlopen:
- 2023: In november 2023 zijn er tussen de werkgeversorganisaties en vakbonden afspraken gemaakt over de nieuwe regeling.
- 2024-2025: Er wordt transitieplan opgesteld wat wordt voorgelegd aan StiPP. Na beoordeling zal StiPP een gedetailleerd plan uitwerken. Dit plan wordt uiterlijk in juli 2025 gepubliceerd.
- 2026: Per 1 januari 2026 gaat de nieuwe regeling in. Halverwege 2026 ontvangen werknemers een definitieve berekening van hun pensioen.
- 2028: Uiterlijk per 1 januari 2028 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt op het nieuwe stelsel.
Wat betekent dit voor de werknemer?
Bij een nieuwe pensioenregeling komen natuurlijk een hoop vragen kijken voor onze medewerkers. Wat blijft er hetzelfde? Welke gevolgen heeft dit voor mijn pensioen? Het nieuwe pensioenstelsel heeft als doel om ervoor te zorgen dat werknemers zich niet langer zorgen hoeven te maken over hun pensioen. Een aantal onderwerpen uit het nieuwe stelsel zijn als bekend waar werknemers rekening mee kunnen houden:
- Behoud van huidig pensioenvermogen: Het opgebouwde vermogen wordt overgezet naar de nieuwe regeling.
- Meer pensioenopbouw: Werknemers bouwen meer pensioen op, wat hogere premies betekent die door zowel werknemers als werkgevers worden betaald.
- Verzekering bij overlijden en arbeidsongeschiktheid: Werknemers blijven verzekerd indien zij of hun nabestaanden hiermee te maken krijgen.
- Compensatie voor ouderen: Werknemers van 59 jaar en ouder ontvangen mogelijk een eenmalige compensatie.
Wat betekent dit voor jouw als klant van MAATT?
Wij zijn momenteel nog aan het onderzoeken wat dit voor een impact gaat hebben voor jou als klant en voor MAATT. Het is natuurlijk begrijpelijk dat er veel vragen kunnen zijn over het nieuwe pensioenstelsel. Wij zullen je op de hoogte blijven houden en hopen halverwege 2025 met een nieuwe update te komen die meer inzicht geeft over het nieuwe stelsel en wat dit voor jou betekent.
Heb je vragen over de veranderingen of wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden? Het team van MAATT staat voor je klaar om je te ondersteunen!