3 min2 juni 2022

Wat doet een elektromonteur? Lees ons interview met Sanjay!

Wil je graag weten hoe het is om te werken als elektromonteur?  Sanjay werkt nu ongeveer twee jaar in de elektra bij MAATT. Hij geeft graag een kijkje in zijn dagelijkse werkzaamheden. Lees over zijn gemiddelde werkdag, wat hij het leukst vindt aan zijn werk en welke vaardigheden hij heeft ontwikkeld. 

Waarom wilde je elektromonteur worden? 

“De techniek sprak mij altijd al aan. Van niets, iets maken, geeft een voldaan gevoel. Aan het einde van de klus kijk ik samen met mijn collega's met trots naar wat we hebben gemaakt.”

Hoe heb je het vak geleerd? 

“Ik heb geen opleiding gedaan om elektromonteur te worden. Het vak heb ik echt in het werkveld geleerd. Als je geen opleiding hebt gedaan tot elektromonteur, dan begin je als hulpmonteur bij een bedrijf. Zo leer je iedere keer weer wat nieuws en heb je uiteindelijk genoeg ervaring om als volwaardig elektromonteur aan de slag te gaan. In deze branche is het erg gebruikelijk dat er monteurs zonder opleiding instromen.”

Wat zijn de werkzaamheden van een elektromonteur? 

“De werkzaamheden van een elektromonteur bestaan uit de juiste elektriciteitsvoorzieningen maken voor de eindgebruiker. Hieronder vallen veel verschillende taken, zoals het aanleggen van voedingskabels om lampen, wandcontactdozen en elektromotoren aan te sluiten. Bij het aanleggen, loop je vaak tegen verschillende problemen aan. In de praktijk zijn aansluitingen vaak anders dan de ingenieur dacht. Met collega’s kijk je dan hoe je dit oplost.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van een elektromonteur eruit? 

“Iedere dag start ik om 06:45 uur op met een bakje koffie op de werklocatie. Rond 07:00 uur kijken we met de chef monteur welke werkzaamheden er voor die dag op de planning staan en maken we een verdeling. Meestal hebben we in de ochtend een kwartiertje pauze en rond 12:00 uur lunchpauze. De pauze is altijd met collega’s samen. Het grappige is dat de één in de pauze over werk praat en de ander het graag juist over privézaken heeft. Ik werk op een vaste bouwlocatie en ga niet iedere dag langs bij verschillende klanten. Samenwerken met verschillende collega’s zorgt voor een gezellige sfeer tijdens het werk.”

Wat vind je het leukste aan werken als elektromonteur? 

“Het leukste vind ik dat je aan het begin van een project het eindresultaat nog niet goed kunt inbeelden. Dit is vooral het geval bij nieuwbouwprojecten waar holle wanden gezet worden. Het resultaat geeft dan een voldaan gevoel. Het leuke aan nieuwbouwprojecten vind ik dat je het van nul tot een mooi uiteinde brengt.”

“Tijdens een werkdag kom je van alles tegen. Bij het aanleggen van een kabelgoot moet je bijvoorbeeld door verschillende ruimtes heen. Hier kom je ook luchtbehandelingsbuizen tegen die in een bepaalde richting lopen, maar die niet met andere buizen mogen kruisen. Vaak kijk je samen met de aannemer naar de mogelijkheden.”

Is de techniek iets voor jou? Doe hier de werken in de techniek-test en kijk of een baan in de techniek bij jou past!

Over welke eigenschappen of vaardigheden moet een goede elektromonteur bezitten?

“Als elektromonteur is het belangrijk dat je inzicht hebt in wat je gaat maken en hoe je dat aanpakt. Soms zie je iets over het hoofd en dan is het fijn als iemand anders even meekijkt en je aanvult. Zo kom je samen tot een mooie oplossing. Naast inzicht, is het belangrijk dat je flexibel en sociaal vaardig bent. Je werkt namelijk niet alleen met collega’s samen, maar ook met andere partijen die een rol hebben in het project. “

Hoe bevalt het werken voor MAATT? 

“Werken voor MAATT bevalt mij zeer goed. De samenwerking verloopt soepel en er hangt echt een gevoel van saamhorigheid binnen het bedrijf. Ook het contact met de medewerkers van MAATT is erg goed.”

Heb je nog tips voor mensen die elektromonteur willen worden? 

“Als je het leuk vindt om met je handen te werken, dan is de elektrotechniek misschien iets voor jou. De elektrotechniek is erg divers door de vele specialismen en disciplines. Samen er iets moois van maken geeft een voldaan gevoel.”

Wil je graag elektricien worden? Lees onze 3 tips! Lees de blog. 

Aan de slag als elektromonteur

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of solliciteer direct op één van onze elektromonteur vacatures!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024