Welke veiligheidsvoorschriften zijn belangrijk?
Veiligheid op de werkvloer is altijd van groot belang, maar helemaal wanneer je werkt met machines, elektriciteit en op hoogtes. De veiligheid van medewerkers is erg belangrijk en daarom zijn er een aantal standaard veiligheidsvoorschriften in de bouw. Wil je de precieze regels weten? Check dan de arbowet. Hieronder lees je over de basis veiligheidsvoorschriften.
1. De juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)
Welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet gebruiken, is afhankelijk van de werkzaamheden en de locatie waar je aan het werk bent. De beschermingsmiddelen bestaan uit hoofdbescherming, gehoorbescherming, oogbescherming, adembescherming, handbescherming en valbescherming.
De beschermingsmiddelen die het meest worden gebruikt, zijn een helm en werkschoenen met stalen neuzen. Zodra je een bouwplaats opgaat, zijn deze verplicht. Er kan zomaar iets naar beneden vallen op de bouwplaats!.
Ook een veiligheidsbril, handschoenen, een stofmasker en gehoorbescherming moeten binnen handbereik zijn. Werk je in de bouw, dan heb je deze beschermingsmiddelen vaak nodig. Daarnaast is goede werkkleding een belangrijk basisonderdeel. Je wilt niet dat je eigen kleding vies wordt of kapot gaat. Dit zorgt voor de juiste bescherming tijdens het werk en zo kan jij veilig aan de slag.
2. Regelmatige controle van machines en installaties (H2)
Slijtage en veroudering van machines, gereedschappen en installaties zorgen mogelijk voor problemen. Technische klanten inspecteren en onderhouden hun installaties regelmatig. Er zijn specifieke bedrijven die langskomen om de machines te inspecteren. Dit is belangrijk om gevaarlijke situaties op de werkvloer te voorkomen.
De Europese Richtlijn Arbeidsmiddelen schrijft voor dat arbeidsmiddelen geen gevaar voor mensen mogen lopen. Daarom is een bedrijf verplicht maatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen. Dit kan door middel van een keuring volgens de NEN3140 norm. Een sticker geeft aan wanneer de controle is uitgevoerd, zodat dit altijd zichtbaar is.
MAATT zorgt er altijd voor dat het gereedschap wat we uitgeven aan onze monteurs van goede kwaliteit en goed onderhouden is.
3. Testen en trainen
Wij testen en trainen onze EU-monteurs bij aankomst in ons eigen test- en trainingscentrum. In het buitenland werken ze vaak op een andere manier. Natuurlijk willen wij dat onze monteurs op de hoogte zijn van de manier van werken in Nederland. Door hen te testen en trainen, weten wij dat zij op een veilige manier aan de slag gaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat zij over de juiste competenties beschikken om het werk veilig uit te voeren. Door te trainen op specifieke werkzaamheden, sturen we bij waar nodig.
4. Op grote projecten is een VGM-plan
VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. In een VGM-plan komt een risico inventarisatie per bouwactiviteit en per bouwfase. Hierin staat een beschrijving van alle mogelijke risico’s met de benodigde maatregelen om ze te voorkomen.
Daarnaast staan er ook afspraken in over verantwoordelijkheden en bevoegdheden en welke aannemer wanneer verantwoordelijk is voor de veiligheid. Dit plan heeft als doel dat werknemers veilig werken. Bij de start van de werkzaamheden, wordt nog een laatste minuut risico analyse (LMRA) gedaan, waarbij een beknopte risico check wordt gedaan.
Wanneer zet je een VGM-plan in?
Een VGM-plan is nodig bij projecten waar verschillende bedrijven werkzaam zijn Ook bij risicovolle bouwprojecten, bouwprojecten die langer dan 30 dagen duren of wanneer er meer dan 20 werknemers tegelijk werken zet je een VGM-plan in. Tot slot gebruik je een VGM-plan bij bouwprojecten die vooraf aan Inspectie SZW vermeld moeten worden.
5. Het hebben van de juiste certificeringen omtrent veiligheid (H2)
Veiligheidseisen zijn er niet voor niets. Daarom hebben al onze monteurs een VCA-diploma. De VCA helpt werknemers in de bouw veilig en gezond hun werk te doen. Je leert bij het behalen van een VCA alles over de veiligheidsvoorschriften.
Het hebben van een VCA-diploma is vaak de norm bij verschillende bedrijven. Een VCA geldt dus als harde eis om een baan te krijgen. Het is niet wettelijk verplicht, maar geeft wel een groot voordeel. Wanneer je als monteur bij MAATT in dienst komt en nog geen VCA hebt, dan kun je je VCA via ons halen.
Lijkt het jou wat om te werken in de techniek? Bekijk onze vacatures.