3 min5 juli 2022

Zo kun jij elektricien worden!

De vonk is overgeslagen, je weet het echt zeker; jij en elektrotechniek zijn dé perfecte match.  Of je nu nog in de schoolbanken zit of toch wel erg enthousiast wordt van die vacatures elektrotechniek en een carrière switch overweegt, met de juiste mentaliteit houdt niets je tegen om elektricien te worden! Wij geven handige tips die passen bij jouw situatie. Lees snel verder!

(Terug) in de schoolbanken 

Sta je op het punt om een keuze te maken voor een vakkenpakket op de middelbare school, of een (vervolg)opleiding? Dan zijn er verschillende richtingen die jou op weg helpen om elektricien te worden.

Kies de technische vakken op de middelbare school. 

Om elektricien te worden heb je veel baat een goede technische basis. Kies daarom de technische vakken op de middelbare school. Denk aan vakkenpakketten met natuurkunde, scheikunde en wiskunde op vmbo-t. Bij vmbo-k kies je het beste voor Produceren, Installeren en Energie (PIE) als vakkenpakket. Zo krijg je vast een voorproefje krijgt van het vak én leer je een aantal basisvaardigheden. 

Middelbareschooldiploma op zak en dan? 

Heb je een middelbareschooldiploma op zak? Diep je kennis dan verder uit met een technische opleiding die aansluit bij jouw niveau en interesses. Denk bijvoorbeeld aan een mbo- of hbo-opleiding ‘Elektrotechniek’. Ook zijn de opleidingen ‘Monteur Service en Onderhoud’ en ‘Technicus Elektrotechnische Industriële Systemen en Installaties’ een goede basis voor een baan als elektricien! Hier leer je alle vaardigheden, veiligheidsvoorschriften, regelgevingen en andere kennis die je nodig hebt om in de praktijk aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het leren lezen en begrijpen van elektro tekeningen en schema's, maar ook alles over veilig werken met elektriciteit. 

Tip: check vacatures elektrotechniek om te kijken welke opleiding er specifiek gevraagd wordt voor de vacature die jou aanspreekt!

Ben je al langere tijd uit de schoolbanken, maar overweeg je een carrière switch? Laat jezelf omscholen! Door het personeelstekort in de techniek is omscholen makkelijker dan ooit. Daarnaast gaan werken en leren in de techniek goed samen: je leert het beste door te doen. De benodigde theorie leer je tijdens een cursus, training of opleiding en past het daarna gelijk toe in de praktijk. Benieuwd hoe andere zij-instromers de switch hebben ervaren? Lees het in onze laatste blog

Elektromonteur in spé 

Een baan in de elektrotechniek is een baan voor de toekomst. Dankzij de digitalisering wordt technisch personeel alleen maar belangrijker. Een carrière switch naar de techniek is dus altijd een slimme investering! Wil je een volleerd elektricien worden? Dan is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk ervaring op te doen. 

Werken bij een technisch detacheringsbureau zorgt ervoor dat je in korte tijd veel leert. Je gaat namelijk aan de slag bij diverse opdrachtgevers voor korte of lange projecten. Zo leer je de praktijk goed kennen en word je elke keer uitgedaagd. Een bijkomend voordeel is dat je een groot netwerk opbouwt in jouw vakgebied.

Aan de slag als zij-instromer 

Oefening baart kunst! Sommige bedrijven nemen ook direct zij-instromers aan, en zorgen ervoor dat jij alle vaardigheden leert die je nodig hebt als elektricien. Wij spraken 3 zij-instromers over hun ervaring.

Omdat de vraag naar technisch personeel ontzettend groot is, zijn altijd vacatures in de elektrotechniek te vinden in jouw regio.

Ervaring als elektricien opdoen? Detachering is ‘the way to go’! 

Wist je dat MAATT ook een detacheringsbureau in de elektrotechniek is? Nu horen we je denken: waarom dan detacheren? We geven jou drie voordelen van gedetacheerd werken.

1.Meer zekerheid

Wanneer je gedetacheerd werkt, heb je de zekerheid van een contract en een salaris. Je hebt namelijk een contract bij ons die ook doorloopt wanneer je opdracht bij de opdrachtgever is afgerond. Je hebt dezelfde rechten als iemand die in dienst is bij een werkgever, dus ook in het geval van ziekte of verlof krijg je doorbetaald.

2. Meer ervaring

Je kan bij verschillende opdrachtgevers in verschillende rollen aan de slag! Zo doe je meer ervaring op dan wanneer je ergens vast in loondienst bent, zowel binnen je vakgebied als op persoonlijk vlak.

3. Bouw je eigen netwerk op

Doordat je voor verschillende opdrachtgevers aan de slag gaat, zal je een groot zakelijk netwerk opbouwen en zul je ook andere professionals in jouw vakgebied leren kennen die ook gedetacheerd werken.

Hopelijk is die vonk overgeslagen in vuur & vlam voor de elektrotechniek. Benieuwd naar wat er mogelijk is bij MAATT? Neem dan contact met ons op of bekijk direct alle vacatures elektrotechniek.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024