3 min28 november 2022

Zonnepanelenmonteur worden: welke stappen zet je?

Zonnepanelenmonteurs zijn hard nodig. Echter, bestaat er nog geen vakspecifieke opleiding voor op de bekende grote mbo-scholen. Daarom lichten we in deze blog toe hoe je zonnepanelenmonteur wordt. Maar er zijn meerdere wegen naar Rome: via verschillende paden doe je relevante ervaring op en kun je aan de slag als zonnepanelenmonteur! Lees je mee?

Cursussen

Veel bedrijven hebben het heft in eigen handen genomen. Hierdoor zijn er veel cursussen in het leven geroepen. In kleine groepjes ga je aan de slag met en cursus. Je leert in enkele dagen of weken wat het beroep precies inhoudt. Er is vaak een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Je kunt dan meteen toepassen wat je hebt geleerd! 

Deze cursussen zijn vaak van korte duur. Daarom is het belangrijk dat je enige voorkennis hebt en/of ervaring in de techniek. Verdere vereisten zijn dat je een rijbewijs hebt zodat je van plek naar plek kunt rijden om de panelen aan te leggen. Daarnaast helpt het je enorm als je met een flinke dosis enthousiasme aan de slag gaat. 

Heb je hoogtevrees? 

Dan is het misschien een goed idee om te kijken naar banen als elektricien.

Zonnepanelenmonteur worden in een werk- en leertraject 

We hebben het natuurlijk over doe-beroepen. Wil je zonnepanelenmonteur worden, dan is het van belang dat je geen 9-5 kantoormentaliteit hebt. In werken en leren trajecten doe je kennis op door direct het dak op te gaan met iemand die je alle fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Dat heeft als voordeel dat je in het diepe wordt gegooid en in korte tijd heel veel kennis opdoet. 

Je kunt je optrekken aan je leermeester en samen mooie klussen voltooien. Omdat er meerdere aspecten zijn als je zonnepanelenmonteur wordt, kun je meteen bij jezelf nagaan wat jij het leukste vindt. Ga je liever het dak op om de panelen te monteren of duik je liever de meterkast in om het elektriciteitsnetwerk aan te leggen?

Vanuit bestaande opleidingen 

Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Je kunt je daarom wel voorstellen dat er veel overlap is tussen de werkzaamheden van een elektricien en die van een zonnepanelenmonteur. In grote lijnen gaat het natuurlijk om het aan- of omleggen van het elektriciteitsnetwerk en ervoor zorgen dat de apparatuur naar behoren werkt. De moeilijkheid zit ‘m in het berekenen van de maximale en gewenste opbrengst voor de klant. Daarnaast gaat het ook om de energie die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Deze uitdagingen maken dit beroep des te leuker!

Wil je graag weten of het beroep bij je past?

In deze blog ontdek je of jij een goede zonnepanelenmonteur zou zijn!

Test- en trainingscentrum bij MAATT

Als je zonnepanelenmonteur wilt worden, liggen er vele uitdagingen voor je in het verschiet. Zoals we al zeiden, kun je met een flinke dosis enthousiasme heel ver komen. In ons eigen test- en trainingscentrum leiden we je op tot een echte vakmonteur. Je gaat dan onder begeleiding van onze vakmensen aan de slag en leert het zonnepanelenvak gauw genoeg. Daarna kun je bij opdrachtgevers terecht om de job uit te voeren! 

Denk je dat dit beroep wel bij je past? 

Is werken als zonnepanelenmonteur wel wat voor jou? Er staan in ieder geval meer dan genoeg vacatures open. Wij gaan graag samen met jou op zoek naar een toffe baan als zonnepanelenmonteur waarin je doet wat je écht leuk vindt, bij een bedrijf waar jij je helemaal thuis voelt. 

Bekijk onze zonnepanelenmonteur vacatures of laat je gegevens achter als je gewoon eens wil kennismaken en ontdekken of een baan via MAATT iets voor jou is!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024