4 min10 juni 2022

Vijf toffe banen in de techniek: van elektromonteur tot loodgieter

Ben jij technisch ingesteld en wil jij jouw kwaliteiten graag inzetten? Binnen de techniek zijn er verschillende mooie functies. Van elektromonteur tot loodgieter, voor ieder een passend technisch beroep. Deze blog geeft jou inzicht in verschillende technische beroepen, wie weet vind jij iets wat bij jou past! 

Werken als elektromonteur

Als elektromonteur ben jij goed met het maken van elektrische installaties. Naast het maken van de installaties, komt hier ook het onderhouden, repareren of testen van verschillende elektrotechnische installaties bij kijken. Jij kunt werken in schakelkasten, transformatoren of aan machines. De werkzaamheden van een elektromonteur zijn vaak wat ingewikkelder dan die van een installatiemonteur. 

Daarnaast heb jij de kennis om storingen op te lossen en vind je het belangrijk om kwaliteit te leveren. Belangrijke competenties bij het uitvoeren van deze functie zijn technisch inzicht en detail- en klantgericht werken. Je werkt voornamelijk zelfstandig, maar gaat ook regelmatig samenwerken met andere monteurs, installateurs, werkvoorbereiders en aannemers. 

Bij MAATT zijn we altijd op zoek naar elektromonteurs voor verschillende bedrijven door heel het land. Er staan diverse vacatures open. 

Benieuwd wat een elektromonteur dagelijks doet? Lees ons interview met Sanjay. 

Wat doet een onderhoudsmonteur?

Zoek jij wat meer uitdaging in een functie? Naast een baan als elektromonteur, kun je via MAATT ook werken als onderhoudsmonteur bij diverse bedrijven. Onderhoudsmonteurs zijn nodig bij allerlei bedrijven in verschillende branches waar met kostbare machines gewerkt wordt. Deze kostbare apparaten vereisen nauwkeurig vakwerk. Er wordt dan ook kwaliteit van jou verwacht!

De werkzaamheden van een onderhoudsmonteur hangen af van het bedrijf waar je werkzaam bent. In grote lijnen ben je bezig met het repareren, afstellen, inspecteren en testen van apparatuur en het oplossen van storingen aan de apparatuur. Dit doe je bij zowel particuliere, als zakelijke klanten. Houd je van afwisseling? Dan is dit wat voor jou. Je komt namelijk op verschillende werklocaties.

Benieuwd naar waar jij aan de slag kunt als onderhoudsmonteur? Check dan onze onderhoudsmonteur vacatures! 

Word jij zonnepanelenmonteur? 

Help je graag bij het verduurzamen van woningen of bedrijfspanden? Misschien past een baan in de zonnepanelen dan bij jou. Wat een zonnepanelenmonteur zoal doet? Je plaatst zonnepanelen bij woningen, bedrijven of grootschalige nieuwbouwprojecten. Jouw belangrijkste taken zijn het bevestigen van de panelen op het dak en het trekken van de juiste bekabeling. Maar daarnaast ben je ook bezig met het repareren van de zonnepanelen, verhelpen van storingen, aanpassen van meterkasten en installeren van omvormers en stroomonderbrekers.

Als zonnepanelenmonteur werk je meestal op grote hoogtes. Denk hierbij aan daken van huizen, van fabrieksgebouwen, kantoorpanden en appartementencomplexen. Het is dus belangrijk dat je geen hoogtevrees hebt. Je werkt op verschillende buitenlocaties en komt regelmatig op andere plekken!

Sta jij zonder bibberende beentjes op het dak? En lijkt deze uitdaging jou wel wat? Vacatures voor zonnepanelenmonteurs. 

De technische werkzaamheden van een calculator

Werk jij graag in de techniek, maar ben jij meer van de berekeningen en iets van het fysieke werk? Ga dan aan de slag als calculator. Een calculator stelt aan de hand van het contract, bouwkundige tekeningen en andere gegevens de prijs van een bouwproject vast. Een calculator verzamelt allerlei projectgegevens en bepaalt dan de benodigde materialen en hoeveelheden. 

Om tot een begroting te komen, bepaalt de calculator eerst voor welke onderdelen offertes nodig zijn bij onderaannemers en/of leveranciers. De calculator vergelijkt de offertes met elkaar en stelt daarna de zogeheten ‘moederbegroting’ op. Van hieruit zijn verschillende begrotingen mogelijk. Zorgvuldigheid is van groot belang, aangezien bouwprojecten afhankelijk zijn van de juiste materialen en een goede planning. Als calculator is het belangrijk dat je handigheid hebt in wiskunde en daarnaast stressbestendig bent.

Herken jij jezelf hierin? Vacatures voor calculator >

Het werk van een loodgieter

Ga jij liever werken als loodgieter? In het dagelijks leven van een loodgieter installeer en onderhoud je zelfstandig water- en gasleidingen, sanitaire, riool en CV-installaties. In tegenstelling tot de elektromonteur ben je dagelijks bezig met leidingen. Iedere werkdag is anders en je komt op verschillende plekken. Als loodgieter loop je natuurlijk ook tegen obstakels aan. Het is dan belangrijk om analytisch te zijn en creatieve oplossingen te bedenken. Een gevarieerde job met veel uitdaging dus.

Benieuwd naar de werkdag van een loodgieter? In één van onze blogs geeft Bart een kijkje in zijn leven als loodgieter.

Zoals je ziet zijn er verschillende banen binnen de techniek, met allemaal eigen werkzaamheden en uitdagingen. Naast veel banen in de praktijk, kan je ook in de techniek aan de slag gaan in een meer planmatige rol. Wat past bij jou? Neem contact met ons op en wij helpen jou bij het vinden van een leuke baan in de techniek. 

Lijkt jou één van deze vijf toffe banen wat? Check dan direct al onze vacatures!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024