Alles wat je moet weten over het nieuwe Prijs-Kwaliteitssysteem (PKS)
Vanaf 1 januari 2025 wordt het Prijs-Kwaliteitssysteem (PKS) ingevoerd, een belangrijke stap om de huisvesting van arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren. In onze economie spelen arbeidsmigranten een cruciale rol, maar hun huisvesting laat vaak te wensen over. Hier moet het PKS verandering in gaan brengen. Hoe het werkt en wat het betekent voor bedrijven die met arbeidsmigranten werken, dat leggen we je graag uit in dit artikel.
Het PKS in het kort
Het Prijs-Kwaliteitssysteem is ontwikkeld aan de hand van de aanbevelingen van de commissie Roemer die in 2020 pleitte voor het loskoppelen van werk- en huurovereenkomsten. Zou worden arbeidsmigranten minder afhankelijk van hun werkgever en wordt de kwaliteit van de huisvesting beter gewaarborgd. Het PKS is in samenwerking met sociale partners, gemeenten en huisvesters ontwikkeld en wordt beheerd door de Stichting Normering Flexwonen (SNF). Tevens is het PKS opgenomen in de cao voor uitzendkrachten en wordt vanaf 1 januari 2025 van kracht.
Hoe werkt het PKS?
Het PKS maakt gebruikt van een puntensysteem waarbij woningen op basis van verschillende voorwaarden beoordeeld worden. Onderdelen waar punten voor worden gegeven zijn onder andere woonruimte per persoon, personen per kamer, gedeelde sanitaire voorzieningen en de ligging van de woning. Dit alles tezamen bepaalt de zogenaamde PKS-waarde, die de maximale huur bepaalt die mag worden in gehouden op het loon van de arbeidsmigrant.
Voor het inhouden van de huur op het loon gelden wel belangrijke richtlijnen:
- De PKS-waarde bepaalt hoeveel huur er maximaal mag worden ingehouden gebaseerd op de score.
- De totale inhouding is afhankelijk van het totaal salaris van de arbeidsmigrant. Voor medewerkers met een salaris van 140% van het wettelijk minimumloon (WML) mag er maximaal 25% van het WML worden ingehouden, als de PKS-waarde dit toestaat. Als de waarde lager ligt dan die 25% van het WML, dan wordt uiteraard de PKS-waarde ingehouden op het loon. Verdient iemand meer dan 140% van het WML, ook dan wordt de maximale PKS-waarde ingehouden.
Wat betekent het PKS voor werkgevers?
In de kern brengt het PKS vooral meer duidelijkheid voor zowel werkgevers als huisvesters naast natuurlijk de voordelen voor de buitenlandse medewerkers. Zo is meer duidelijkheid en controle over de huisvestingskosten en dragen werkgevers gelijktijdig bij aan betere leefomstandigheden voor buitenlandse medewerkers.
Hoewel het systeem voor meer duidelijkheid zorgt kan het er ook voor zorgen dat niet alle kosten van de huisvestiing meer mogen worden ingehouden op het loon van de arbeidsmigrant. Dit hangt namelijk af van de huurpijs van de locatie, het daadwerkelijke bedrag dat een uitzendorganisatie aan een verhuurder moet betalen), deze huurprijs wordt namelijk niet beïnvloed door de PKS-waarde van de locatie. Dit kan gevolgen hebben voor de kostprijs. Mocht dit het geval zijn dan brengen we je als klant tijdig op de hoogte.
Wil je graag meer weten over wat het prijs-kwaliteitssysteem voor jouw organisatie gaat betekenen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!