3 min30 september 2022

Hoe gaan wij om met duurzame ontwikkelingen en de invloed op de techniek

Duurzame energie, een begrip die jij vast ook regelmatig voorbij hoort komen. “Wat kunnen we doen om duurzamer te leven?” is een vraag die mensen vaak stellen. Samen kunnen we er namelijk voor zorgen dat we energiezuiniger leven. Dit kan al door kleine aanpassingen in ons dagelijks leven, maar ook technische aanpassingen helpen hierbij. Om de aangescherpte doelen voor het klimaatakkoord te halen, zijn de komende 10 jaar 23.000 tot 28.000 extra banen nodig. Isolatiemonteurs, zonnepanelen monteurs, monteurs warmtenetten of energieprestatieadviseurs. We leggen je uit welke werkzaamheden medewerkers in deze functie moeten uitvoeren en waarom deze meehelpen aan duurzaam leven. 

De werkzaamheden in duurzame beroepen

  • Isoleren en ventileren (dak-, gevel- en vloerisolatie). Door goed te isoleren zorg je ervoor dat het in de winter warm blijft binnen en in de zomer juist koeler. Daarnaast bespaar je hiermee ook duidelijk op de energiekosten.
  • Het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen op huizen en gebouwen en het aanpassen van de meterkast. Zonnepanelen worden steeds duurzamer en goed aan te leggen, waardoor meer mensen hiervoor kiezen. Je kunt profiteren van de zon en je eigen energie opwekken. Hierbij ontstaan geen broeikasgassen of gevaarlijke stoffen. 
  • Huizen aansluiten op duurzame warmtebronnen (aansluiten op warmtenetten, installatie en onderhoud van warmtepompen en zonneboilers, overgang op elektrisch koken). Een elektrische warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en het warme water in de keuken en badkamer. De warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. daarnaast is  er een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen, waardoor deze steeds meer aangeschaft worden. 
  • Afsluiting gasleidingen in woningen of gasnet geschikt maken voor bijvoorbeeld waterstof of biogas. Het gebruik van waterstof of houtkorrels als brandstof is klimaatvriendelijk. Het leidt tot minder uitstoot van CO2 dan een hr-ketel op gas. 

Technische mensen inzetten voor duurzame beroepen

Natuurlijk gaat dit niet vanzelf en daarom zijn er véél technische mensen nodig. Denk aan jonge mensen die net een opleiding hebben gedaan en aan de slag willen in de techniek. Helaas wordt het aantal technische studenten alleen maar minder. Ook zijn veel werkzaamheden onderdeel van een breder takenpakket. Dit geldt voor timmermannen, elektriciens en installateurs/monteurs werktuigbouw. Een timmerman moet veelzijdig zijn, door ook te kunnen isoleren, elektriciens zorgen weer voor het aansluiten van zonnepanelen op de meterkast en installateurs plaatsen warmtepompen. Dit betekent dat zij ook deze werkzaamheden moeten kunnen/leren. 

Kansen voor mensen die willen overstappen naar een “duurzame” baan

Wil je graag je steentje bijdragen aan het klimaat? De komende jaren moeten nog veel woningen en gebouwen worden verduurzaamd. Daarom liggen er mooie kansen voor mensen die zich willen omscholen in deze richting. Vaak is het door het grote tekort ook mogelijk om zonder diploma’s in te stromen. Denk aan een zij-instroomproject, een door de werkgever betaalde opleiding of door het werk te leren van collega’s. Lees welke mogelijkheden er zijn om als zij-instromer aan de slag te gaan in de techniek.

Hoe zorgen we bij MAATT dat we klaar zijn voor deze verduurzaming? 

Bij MAATT werken we samen met mensen die kennis en ervaring hebben in de techniek. Duurzaamheid staat bij ons en onze medewerkers hoog op de agenda. Daarom vinden wij het belangrijk om onze klanten te koppelen aan medewerkers die deze werkzaamheden kunnen uitvoeren. 

Om dat te garanderen, leiden wij onze medewerker hier zelf voor op. In ons eigen test- en trainingscentrum stomen wij jou klaar voor verschillende toffe beroepen. Na de opleiding kun je aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. Samen met je collega’s uit andere disciplines zorg je voor de verduurzaming van woningen en gebouwen. Wij zorgen ervoor dat onze medewerkers veelzijdig en breed in te zetten zijn bij het verduurzamen van Nederland.

Wil jij een handje helpen bij het verduurzamen van Nederland? En heb je technische ervaring? Bekijk onze technische vacatures.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Nieuw cao-akkoord Metaal & Techniek

2 min19 augustus 2024

MAATT Square: Een nieuwe manier van werken

2 min15 april 2024

Nieuwe jonge technici uit Spanje!

1 min21 september 2023