Is loodgieter een zwaar beroep? Ontdek het hier!
Als loodgieter moet je gereedschappen en zware pijpen tillen en soms in een ongemakkelijke positie werken. Maar vergeleken met vroeger is het loodgieter beroep een stuk minder zwaar door lichtere materialen, gereedschappen en technologie. Weten wat er precies zo zwaar of niet zo zwaar aan is? Lees vooral verder!
Veel klussen voor loodgieters
Als loodgieter is er veel werk aan de winkel en de vraag naar loodgieters is groot. Er is een groot tekort aan loodgieters, wat ervoor zorgt dat de loodgieters die aan het werk zijn, veel klussen hebben.
Hoe meer klussen je hebt, hoe zwaarder het wordt natuurlijk. Maar dat hangt ook af van wat voor soort klus je krijgt. Gaat het om hele installaties van waterleidingen of kleine reparaties van de kraan?
Wil je weten hoe je loodgieter wordt? Daar schreven we deze blog over!
Meer werk door vergrijzing in Nederland
Gepensioneerden blijven steeds langer in hun eigen huis wonen én door de vergrijzing zijn er ook relatief meer oudere mensen. Daardoor neemt de vraag naar de diensten van loodgieters toe.
Niet alleen omdat deze mensen vaak in oudere huizen wonen die meer onderhoud nodig hebben, maar ook door de vraag naar aangepaste sanitaire voorzieningen. Denk aan het installeren van beugels voor steun en verhoogde toiletten om valgevaar te voorkomen.
Je werkt op oproepbasis
Veel loodgieters werken op oproepbasis. Je wordt pas opgeroepen als er verstoppingen of ergens lekkages zijn. Het lastige is dat de ene periode drukker is dan de andere periode. In het najaar zijn er veel problemen met verwarmingsinstallaties of lekkages in het dak bij hevige regenval.
Op zo’n servicedag rijd je van plek naar plek en moet je voor je gevoel op meerdere plekken tegelijk zijn. Dat zorgt voor stress en maakt het loodgieter beroep zwaar. Tegelijkertijd is geen enkele dag hetzelfde en ben je bezig met het opsporen en oplossen van problemen. Er is altijd wat nieuws om te leren en dat zorgt ook voor veel frisse energie!
Lees ook: waarom steeds meer jongeren loodgieter worden!
Werken in krappe ruimtes is zwaar
Soms moet het nodige gebeuren. Je wurmt jezelf in een kastje om onder de gootsteen te kijken. Of je moet even de kelder in om het leidingwerk te controleren. Werken in een krappe ruimte is knap lastig.
Hier zijn alle redenen waarom:
- Weinig bewegingsvrijheid. In kleine ruimtes beweeg je moeilijker waardoor je als loodgieter in gekke houdingen staat/ligt. Dat maakt het lastig om gereedschappen te gebruiken en je installatie te voltooien.
- Fysieke belasting. Buigen, strekken, knielen en kruipen: als loodgieter heb je het niet gemakkelijk. Soms moet je extra moeite doen om bij de leidingen en apparatuur te komen die je moet fixen!
- Weinig frisse lucht. Laten we eerlijk zijn: er zit soms een luchtje aan het loodgietersberoep. In krappe ruimtes kan het soms een beetje muf en donker zijn waardoor je werk lastiger wordt.
Is het zwaarder als loodgieter in de woningbouw of utiliteitsbouw?
En onder de loodgieters, wie heeft het het zwaarst? In de woningbouw til je badkuipen en toiletpotten, maar soms is het leidingwerk in de utiliteitsbouw enorm waardoor je lang bezig bent.
Woningbouw:
Fysieke intensiteit. In de woningbouw is het werk fysiek zwaarder. Badkuipen, wastafels en toiletpotten zet jij op hun plek. Daarnaast graaf je sleuven voor leidingen, beklim je ladders en werk je in krappe ruimtes. Deze fysieke aspecten maken loodgieter een zwaar beroep.
Diversiteit van taken: in de woningbouw ben je als loodgieter betrokken bij verschillende taken. Denk aan het installeren van sanitair, waterleidingen en afvoersystemen in individuele woningen. Je moet overal kennis van hebben, wat een uitdaging is.
Utiliteitsbouw
Grote schaal en moeilijkheid: Projecten in de utiliteitsbouw zijn groter en moeilijker dan woningbouwprojecten. Zoals de installatie van water- en afvoersystemen in kantoren, ziekenhuizen en fabrieken. Loodgieters moeten dan een enorm leidingnetwerk aanleggen en werken met lastige technologie.
Samenwerken met andere vakgebieden: in de utiliteitsbouw werk je vaak samen met elektriciens, HVAC-specialisten en bouwteams. De installatie van leidingen moet naadloos aansluiten op andere systemen in het gebouw.
Net als bij andere fysieke banen, zoals elektricien of zonnepanelen monteur, is het werk van loodgieters belastend. Je moet graag je handen uit de mouwen steken en in de doe-modus staan!
Is dit iets voor jou?
Het beroep van loodgieter kan zowel fysiek als mentaal zwaar zijn. Zoals het tillen van zware dingen, werken in krappe ruimtes en het snel moeten oplossen van problemen. Dat zorgt ook voor uitdaging en voldoening. Zo valt er altijd iets te leren en zorgt de afwisseling voor frisse energie. Hoewel het soms zwaar is, zijn loodgieters onmisbaar in de samenleving.
Enthousiast geworden? Solliciteer snel op één van onze loodgieter vacatures!