3 min1 mei 2023

Waarom steeds meer jongeren loodgieter worden

Het loodgietersberoep is in trek. Nu onder een andere naam, namelijk: sanitair installateur. Steeds meer jongeren worden loodgieter, blijkt uit de cijfers. En dat is hard nodig: we kampen met een tekort van zo’n 2.500 loodgieters. Waar komt die omslag opeens vandaan? In deze blog vertellen we je wat jongeren zo tof vinden aan dit beroep! 

Komst van technologie 

De loodgieter van vandaag lijkt nauwelijks op die van vijftig jaar geleden. Dat komt door alle technologische ontwikkelingen in het vakgebied. De technologie is om het werk van loodgieters makkelijker, leuker en duurzamer te maken! Lees je mee?

Makkelijker werk voor loodgieters

Badkamers ontwerpen, een opstopping opsporen met camera’s en technologie om de verstopping te verhelpen: loodgieters werken met meer geavanceerde en krachtige apparatuur dan vroeger. Van slangenmachines tot hogedrukspuiten: een verstopping is zo verholpen! 

Daarnaast is er ook heel wat veranderd in het materiaal dat loodgieters gebruiken. De zware metalen buizen maakten plaats voor lichtere kunststof varianten. De metalen buizen van toen waren van zwaar gietijzer, wat aan elkaar gesoldeerd werd. De kunststof buizen van nu worden gelijmd en samengeperst. Dat maakt de installatie ervan een stuk sneller, goedkoper én makkelijker! 

Meer weten? Lees over wat loodgieters dagelijks doen!

Leuker werk voor loodgieters

Dat je als loodgieter alleen maar met verstoppingen bezig bent? Natuurlijk niet! Nieuwe technologie zorgt voor een golf van vernieuwing in het vakgebied. Denk aan zonneboilers, vloerverwarming en slimme thermostaten. 

Zonneboilers zorgen voor een raakvlak met een ander specialisme: dat van zonnepanelenmonteurs! Zo schakelen loodgieters met verschillende specialisten om de taak voor elkaar te krijgen. Vloerverwarming en slimme thermostaten zorgen ervoor dat je je kennis als loodgieter kunt verbreden. Het werk wordt er door de nieuwe technologie nog leuker op!

Duurzaam werk voor loodgieters

Aan de bouw en techniek worden steeds hogere eisen gesteld als het om duurzaamheid gaat. De technologie van nu zorgt ervoor dat sanitair steeds minder water verbruikt en net zo effectief is. Zonne-energie zorgt met een zonneboiler voor warm water en met vloerverwarming verbruiken huizen veel minder energie. 

In onze blog over groene vacatures gaan we meer in op duurzaamheid in de techniek!

Hoge salarissen door tekorten 

Omdat het tekort aan technisch personeel groot is, krijgen vakmensen een hoog salaris. Met man en macht proberen bedrijven hun personeel te houden. Het salaris is daar een goede motivatie voor. Door de lange wachtlijsten neemt de bereidheid om meer te betalen alleen maar toe. Als er een verstopping is, willen mensen extra betalen voor een spoedservice. Van alle technische vakmensen krijgen loodgieters het meest betaald. Dat zorgt voor een aantrekkelijk salaris voor loodgieters.

Op onze blog lees je allerlei redenen om loodgieter te worden!

Veel mogelijkheden 

Zoals we al zeiden, ben je als loodgieter echt niet de hele dag bezig met het oplossen van verstoppingen. Tenzij je dat graag wilt natuurlijk! Loodgieters houden zich ook bezig met het ontwerpen van loodgieterssystemen voor nieuwe gebouwen. Of ze helpen steden en gemeenten met het beheren van watersystemen. 

De ontwikkelingen in het vakgebied gaan razendsnel. Veel loodgieters helpen met het ontwikkelen van nieuwe technologieën en methoden: bijvoorbeeld de beste reparatiemethode. Loodgieters houden zich daarnaast bezig met het ontwerpen van loodgieterssystemen in nieuwe gebouwen of breiden bestaande systemen uit. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Loodgieter worden? 

Lijkt het je leuk om als loodgieter te werken? Bij MAATT hebben we verschillende leuke loodgieter vacatures openstaan! Samen vinden we een baan die bij je past. Ook denken we graag met je mee over je ontwikkeling en gaan we altijd voor persoonlijke begeleiding. Solliciteer snel!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024