3 min28 september 2023

Laadpalen: hoe ze werken en waarom laadpalen monteurs zo belangrijk zijn

Vóór 2030 moeten er zo’n 1,7 miljoen laadpalen zijn geïnstalleerd. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. In Nederland zijn er nu al 120.000 publieke laadpalen. Deze én particuliere laadpalen hebben onderhoud en reparaties nodig en er moeten nieuwe laadpalen worden geïnstalleerd! Lees in deze blog hoe laadpalen werken en waarom monteurs zo belangrijk zijn.

Hoe werken laadpalen?

Via een kabel sluit je je voertuig aan op de laadpaal. Veel laadpalen hebben een identificatiesysteem om gebruikers te identificeren met een RFID-kaart, mobiele app of code. Als het een publieke laadpaal is, wordt de betaling meteen geregeld. Laad je je auto ‘s nachts op voor je huis, dan wordt vaak een langzamere laadsnelheid toegepast. 

Langs de snelweg, ben je ook afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid stroom. De elektriciteit wordt via de laadpaal geleverd vanuit het elektriciteitsnetwerk. Het opladen stopt automatisch wanneer de batterij volledig is opgeladen. Inmiddels vind je overal laadpalen. Op parkeerplaatsen, openbare parkeergarages, benzinestations, winkelcentra en soms ook aan de kant van de weg.

Soorten laadpalen

AC-laadpalen. AC-laadpalen gebruiken wisselstroom (AC). Over het algemeen zijn AC-laadpalen geschikt voor het opladen van voertuigen met een lagere batterijcapaciteit. Denk aan elektrische fietsen en scooters en plug-in hybride auto’s. 

DC-laadpalen. DC-laadpalen gebruiken gelijkstroom (DC). Voor volledig elektrische auto’s zijn DC-laadpalen meer geschikt. Deze auto's hebben een hogere batterijcapaciteit en daarom ook hogere laadsnelheden nodig. 

Snellaadpalen. Het opladen bij een snellaadpunt duurt meestal 20 tot 40 minuten. Wel is het belangrijk om te weten dat het opladen bij een snellaadpaal de levensduur van de batterij vermindert. Gebruik dus alleen een snellaadpaal als dat écht nodig is.

 

Waarom zijn laadpaal monteurs zo belangrijk?

Zoals we aan het begin zeiden, willen we 1,7 miljoen laadpalen in Nederland. Je kunt je voorstellen dat er dan een enorme aanwas van monteurs nodig is. Laadpaal monteurs zijn verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van laadpalen. Ze spelen dus een belangrijke rol in de verduurzaming van Nederland en de energietransitie. 

Wil jij je graag inzetten voor een duurzame toekomst? Check hier vier voorbeelden van groene vacatures in de installatietechniek!

Hoe ziet je dag als laadpaal monteur eruit?

Als laadpaal monteur ben je bezig met het plaatsen van thuislaadpunten, laadpleinen en snelladers. Je gaat dus van plek naar plek om ervoor te zorgen dat de laadpaal is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en dat ‘ie goed werkt. Dit is een erg afwisselende baan! Van klussen bij mensen thuis tot grote projecten voor een heel laadplein en alles daartussenin: langs de snelweg voor snelladers.

Je legt grond- en netwerkkabels, sluit alles aan in de meterkast en stelt het netwerk in op de laadpaal. Ook doe je veel schouwingen om te kijken welke plekken geschikt zijn voor een laadpaal. Het is heel belangrijk dat de laadpaal correct is aangesloten: dan hebben we het natuurlijk over een goede aarding en isolatie. 

Verder moet je de voorraad van je bus bijhouden. Voordat je een elektricien zonder kabels bent… En zijn er storingen? Dan ben jij snel ter plekke! Als laadpaal monteur weet jij als geen ander het probleem op te sporen en op te lossen. Van het controleren van bedrading tot het vervangen van kapotte onderdelen.

Is dit wat voor jou?

Wil jij graag je steentje bijdragen aan het klimaat? Laadpaal voor laadpaal ga je te werk. MAATT is een groep aanpakkers die vol vertrouwen elke klus klaren. Onze kennis en liefde voor het vak met een ongetemde inzet maakt ons strijders in de installatietechniek. 

Lijkt het je tof om bij ons aan de slag te gaan? Check dan onze laadpaal monteur vacatures en wie weet drinken we snel een bakkie koffie samen!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

De warmtepomp: Van ontwikkeling tot installatie

2 min4 januari 2024

De zon schijnt op jouw carrière: een uitdagende baan in de zonnepanelen

2 min7 september 2023