2 min7 september 2023

De zon schijnt op jouw carrière: een uitdagende baan in de zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ontzettend populair. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen. En die komen daar natuurlijk niet zomaar. Als je een baan zoekt die uitdagend is én bijdraagt aan een schonere toekomst, dan is werken als zonnepanelenmonteur iets voor jou! In deze blog gaan we in op de grootste uitdaging van zonnepanelenmonteurs: veilig werken. Lees meer!

Veilig werken is blij werken

Als zonnepanelenmonteur werk je natuurlijk op grote hoogtes. Daken van een loods, kantoor of fabriek zijn vaak plat, maar bij een particulier meestal schuin. Het belangrijkst is dat de installatie veilig wordt uitgevoerd. Niet alleen omdat je werkt op hoogtes, maar ook omdat je met elektriciteit en allerlei apparatuur werkt.

Valbeveiliging op hoogtes

Er zijn weinig daken die lager zijn dan 2,5m. Daarom hebben zonnepanelenmonteurs een harnasgordel om als bescherming tegen valgevaar. De harnasgordel zit aan een ankerlijn en klem. De ankerlijn moet vrij kunnen bewegen. Soms is het nodig dat je het ankerpunt verplaatst, waarbij je moet zorgen dat jij of je collega’s geen gevaar lopen. Ook moet de ankerlijn kort genoeg zijn. Als je valt, bungel je veilig boven de grond!

Zonnepanelenmonteur worden? Lees over de stappen hoe je zonnepanelenmonteur wordt!

Veilig werken met elektriciteit als zonnepanelenmonteur

De meeste ongelukken met elektriciteit gebeuren door defecte materialen of dat er wordt gewerkt zonder de nodige opleiding en kennis. Vervang daarom meteen beschadigde isolatie en zorg ervoor dat de isolatie in goede staat is. Werk alleen met dubbel geïsoleerd gereedschap en haal bij het werken aan installaties de spanning eraf. Zorg daarbij voor een goede veiligheidsaarding en probeer waar mogelijk lage spanning te gebruiken. 

Wat een zonnepanelenmonteur precies doet? Dat lees je in de blog die het werk van een zonnepanelenmonteur uitlicht

Goed opgeleide medewerkers weten dat het smeltpatroon de zwakste schakel in de stroomketen is. En hoe hoger de spanning, des te groter de afstand tussen lichaam en geleider moet zijn. Een opleiding tot zonnepanelenmonteur gaat hier uitgebreid op in en leert je hoe je veilig werkt als zonnepanelenmonteur!

Werken met gereedschap en apparatuur

Met een boormachine, draadsnijder, kabelstripper of schroevendraaier omgaan, is op zich niet moeilijk. Maar als zonnepanelenmonteur bevind je je soms in een ongelukkige positie waardoor gereedschappen moeilijker te hanteren zijn. Ook zijn zonnepanelen groot, lomp en zwaar, wat ervoor zorgt dat de montage ervan op hoogte uitdagend is.

Is dit wel wat voor jou?

Past het beroep zonnepanelenmonteur wel bij jou? Er staan in ieder geval meer dan genoeg vacatures open. Wij gaan graag samen met jou op zoek naar een uitdagende baan als zonnepanelenmonteur waarin je doet wat je écht tof vindt, bij een bedrijf waar jij je helemaal op je plek voelt.

Bekijk onze zonnepanelenmonteur vacatures of laat je gegevens achter als je gewoon eens wil kennismaken en ontdekken of een baan via MAATT iets voor jou is!

 

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

De warmtepomp: Van ontwikkeling tot installatie

2 min4 januari 2024

Laadpalen: hoe ze werken en waarom laadpalen monteurs zo belangrijk zijn

3 min28 september 2023