2 min5 april 2023

Van dak tot meterkast: het werk van een monteur zonnepanelen uitgelicht

Je ziet ze overal: zonnepanelen op het dak. Die komen daar natuurlijk niet zomaar. Dat is het werk van een zonnepanelenmonteur! In deze blog vertellen we je alles over wat een zonnepanelenmonteur allemaal doet en wat er allemaal komt kijken bij de installatie van zonnepanelen. Lees meer!

In vier stappen naar duurzame energie 

Een zonnepanelenmonteur heeft niet alleen kennis van de werking van zonnepanelen, maar ook van elektrotechniek en dakbedekking. Van dak tot meterkast: van boven tot onder is de zonnepanelenmonteur in de weer. 

Dit is het stappenplan van de monteur: 

  1. Voorbereidingen voor de installatie
  2. Plaatsen van de zonnepanelen
  3. Aansluiten van de omvormer
  4. Afronding en onderhoud

1. Voorbereidingen voor de installatie 

Voordat de monteur zonnepanelen begint met de installatie, wordt er eerst een technisch ontwerp gemaakt. Hierin staat hoeveel panelen er nodig zijn en waar ze geplaatst worden. Ook wordt er gekeken naar de ideale plaatsing voor de omvormer en wordt er gecontroleerd of het elektriciteitsnetwerk geschikt is voor de installatie. Soms is het lastig bepalen waar de zonnepanelen moeten liggen. Bijvoorbeeld door wet- en regelgeving of voorkeuren van de bewoners.  Bij historische panden moeten de panelen uit het zicht zijn!

2. Plaatsen van de zonnepanelen

Als het ontwerp is goedgekeurd, begint de monteur zonnepanelen met de daadwerkelijke installatie. De panelen worden op het dak bevestigd. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de dakconstructie en de weersomstandigheden. De panelen moeten stevig en veilig worden geplaatst zodat ze op hun plek blijven met hevige wind en regen. Zonnepanelen zijn een echte investering en gaan vaak wel 25 jaar mee, tenzij ze van het dak vallen.

Lijkt dit beroep je wel wat? Lees op onze blog hoe je zonnepanelenmonteur wordt!

3. Aansluiten van de omvormer 

De omvormer is het apparaat dat de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen omzet naar wisselstroom. Zo kan de zonne-energie in huis gebruikt worden of teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De omvormer wordt door de zonnepanelenmonteur aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en getest om te controleren of alles goed werkt.

4. Afronding en onderhoud

Als alle panelen en de omvormer zijn geïnstalleerd, is de installatie klaar voor gebruik. De monteur checkt nog een laatste keer of alles goed werkt en om eventuele problemen op te lossen. Daarnaast kan de monteur zonnepanelen ook zorgen voor het onderhoud van de installatie, zoals het schoonmaken van de panelen en het vervangen van onderdelen indien nodig.

Past dit beroep bij jou?

Is werken als zonnepanelenmonteur wel wat voor jou? Er staan in ieder geval meer dan genoeg vacatures open. Wij gaan graag samen met jou op zoek naar een toffe baan als zonnepanelenmonteur waarin je doet wat je écht leuk vindt, bij een bedrijf waar jij je helemaal thuisvoelt. 

Bekijk onze zonnepanelenmonteur vacatures of laat je gegevens achter als je gewoon eens wil kennismaken en ontdekken of een baan via MAATT iets voor jou is!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

De warmtepomp: Van ontwikkeling tot installatie

2 min4 januari 2024

Laadpalen: hoe ze werken en waarom laadpalen monteurs zo belangrijk zijn

3 min28 september 2023