3 min20 februari 2023

Wat doet een koelmonteur?

Een koelmonteur is werkzaam in de koeltechniek en installeert, onderhoudt en repareert koel- en klimaatbeheersingssystemen. Ook ondersteunt hij of zij klanten bij het gebruik hiervan. Een functie als koelmonteur is erg divers, je bent veel onderweg en komt op verschillende plekken. Ben jij benieuwd waar koelmonteurs werken, wat het gemiddelde salaris is, hoe je koelmonteur wordt en wat de doorgroeimogelijkheden zijn? Lees dan verder!   

Wat doet een koelmonteur allemaal op een werkdag? 

Op een gemiddelde werkdag installeert en repareert een koelmonteur koelinstallaties. Denk aan warmtepompen, airconditioning en koel- en vrieskasten. Ook voert hij/zij onderhoudscontroles en onderhoudswerkzaamheden uit. Kort gezegd, voert de koelmonteur alle werkzaamheden uit die komen kijken bij het gebruik van koelinstallaties. 

Ook een loodgieter houdt zich bezig met warmtepompen. Wat een loodgieter allemaal doet, lees je op onze blog!

Koeltechniek is een breed specialisme: van koelkasten bij mensen thuis tot klimaatinstallaties en volledige industriële processen. De koelmonteur moet ervoor zorgen dat de installatie altijd werkt. Maar, een een koelmonteur doet nog veel meer dingen: van het monteren van koelsystemen tot het adviseren van klanten en het verhelpen van storingen tot het opstellen van meetrapporten.

Waar werken koelmonteurs? 

Als koelmonteur werk je vaak bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in de koeltechniek. Je bent werkzaam voor verschillende opdrachtgevers en klanten. Je hebt vaak meerdere collega koelmonteurs, waar je mee samen werkt. Omdat je bij verschillende klanten komt, reis je het hele land door. Je moet flexibel zijn, want ook storingsdiensten horen er bij. Je rapporteert je werkzaamheden schriftelijk aan de projectleider of aan jouw leidinggevende. Het is altijd belangrijk om de kwaliteits-, arbo- en veiligheidsnormen aan te houden. Welke veiligheidsvoorschriften belangrijk zijn, lees je in onze blog. 

Wat is het gemiddelde salaris van een koelmonteur? 

Wanneer je als junior begint, heb je vaak een startsalaris rond de €2.300,-. Heb je meer ervaring? Dan kan het salaris oplopen tot ongeveer €3500,-. Natuurlijk zijn het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden afhankelijk van jouw ervaring en het bedrijf waar je werkt. Let op, dit is een indicatie, pin je hier niet op vast. 

Hoe word je koelmonteur? 

Als koelmonteur heb je een mbo-diploma nodig. Toch leer je het vak vooral in de praktijk, omdat je praktijkkennis van en ervaring met koelinstallaties nodig hebt. Opleidingen waarmee je koelmonteur wordt, zijn: Koel- en Klimaattechniek (mbo) en Elektrotechniek (mbo). Een eis is dat je een rijbewijs B hebt, omdat je veel gaat reizen in deze functie. Cursussen en trainingen om meer kennis en ervaring op te doen, worden vaak aangeboden door je werkgever, of in ons test- en trainingscentrum.

De doorgroeimogelijkheden voor een koelmonteur

Is jouw functie al koelmonteur niet meer uitdagend genoeg en wil je graag doorgroeien naar een andere functie? Dat kan! Stapsgewijs kan je jezelf ontwikkelen en functies gaan doen die dicht bij je huidige functie liggen, maar net even wat uitdagender zijn. Hiermee groeit ook je salaris. Functies waar je naartoe kunt werken zijn: 

  • Hoofdmonteur luchtbehandelingstechniek
  • Hoofdmonteur koeltechniek 
  • Luchtbehandelingsmonteur
  • Koeltechnisch monteur 

Als koelmonteur kun jij je ook specialiseren tot chef monteur luchtbehandelingstechniek, chef airco-, cv– installatiebouw, chef monteur koeltechniek, monteur luchttechnische dienst, servicemonteur luchtbehandelingsinstallaties en meer. Het beroep geeft je dus genoeg mogelijkheden voor ontwikkeling.

Een baan als koelmonteur

Ben jij door deze blog enthousiast geworden over de functie koelmonteur? Een afwisselende baan, met voldoende ontwikkelmogelijkheden en een goed salaris? Bij MAATT hebben we altijd diverse vacatures openstaan, ook om als koelmonteur aan de slag te gaan. Bekijk onze koelmonteur vacatures.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wet DBA in 18 vragen: wat zzp'ers moeten weten voor 2025

11 min5 december 2024

Het nieuwe pensioenstelsel

4 min26 november 2024

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024