4 min3 januari 2023

Wat doet een loodgieter? Lees het hier

Wat doet een loodgieter allemaal op een dag? Van alles! Loodgieters zijn verantwoordelijk voor de aanleg, reparatie en het onderhoud van sanitaire voorzieningen, riolering, waterleidingen en verwarmingsinstallaties. Loodgieters doen véél meer dan alleen het verhelpen van lekkages en verstoppingen! Wat loodgieters precies doen? Dat lees je in deze blog. 

Wat doet een loodgieter voor werkzaamheden? 

Van het bestuderen van werktekeningen, voorschriften en productinformatie tot de handen uit de mouwen steken om installaties te repareren en onderhouden. Een loodgieter heeft een breed takenpakket. De werkzaamheden van een loodgieter verdelen we in reparatie, onderhoud en installatie.

Wil je weten hoe je loodgieter wordt? Daar schreven we deze blog over!

Reparatie. Het ‘klassieke’ beeld wat mensen hebben van loodgieters gaan over de reparatiewerkzaamheden. Zoals het oplossen van lekkages, een wc die niet meer doorspoelt of leidingen die verstopt zitten. Loodgieters kijken waar het probleem zit en lossen deze vakkundig op. Soms moeten onderdelen worden vervangen om alles weer goed te laten werken! Doe je dit niet, dan krijg je te maken met water op plekken waar het niet hoort: plassen op de vloer, vochtplekken op het plafond of schimmelaanslag op de muren.

Installatie. Bij nieuwbouw, aan- of verbouw komt ook een loodgieter aan te pas. Voor nieuwbouwprojecten moeten alle leidingen op maat gemaakt worden. Hier is een loodgieter verantwoordelijk voor. Bij aan- of verbouw gaat het ook om de aanleg van nieuwe leidingen, bijvoorbeeld als je thuis de badkamer gaat verbouwen. En loodgieters gaan niet alleen over waterleidingen, maar ook gasleidingen! Daarnaast verzorgt een loodgieter ook de installatie van cv-ketels, sanitair, verwarmings- en koelsystemen, geisers, watertanks en toiletten.

Onderhoud. De werkzaamheden van een loodgieter stoppen niet na de installatie. Het onderhoud ervan voert een loodgieter ook uit. Onderdelen verouderen en moeten na verloop van tijd worden vervangen of onderhouden. Vaak zijn afvoerleidingen verstopt met voedselresten en spuit de loodgieter de leidingen door. Als een cv-ketel moet worden ontlucht, schiet een loodgieter ook te hulp!

Bart heeft jaren voor MAATT gewerkt en is inmiddels voor zichzelf begonnen. Wat hij als loodgieter doet op een dag lees je op onze blog!

Vernieuwing in het vakgebied: wat een loodgieter doet om bij te blijven 

Op het gebied van duurzaamheid zet de techniek grote sprongen. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor loodgieters? Om bij te blijven in het vakgebied, moet je bijleren. Denk bijvoorbeeld aan de warmtepomp. Daar is specialistische kennis en extra certificering voor nodig. Als het gaat om duurzaamheid zijn meerdere disciplines betrokken. Als loodgieter moet je dus ook veel weten van andere beroepen. Waarom dat is? Lees vooral verder!

Hoe zit dat met de warmtepomp?

De warmtepomp is de laatste tijd enorm in trek. Om je huis gasvrij te maken, is een warmtepomp ideaal. Maar een warmtepomp moet wel de besparingen waarmaken. Is een woning onvoldoende geïsoleerd of is het verwarmingssysteem ongeschikt, dan heb je maar weinig profijt van een warmtepomp. We hadden het al over kennis van andere beroepen: als het aankomt op isolatie van woningen, moet je bij timmermannen zijn. Om maximaal voordeel te hebben van een warmtepomp, is het belangrijk dat er geen warmte verloren gaat door slecht sluitende ramen en kieren waar tocht doorheen komt. 

En dat verwarmingssysteem? Dat moet geschikt zijn voor een warmtepompinstallatie. Grote, oude radiatoren kunnen de ruimtes bij een warmtepompinstallatie maar moeilijk verwarmen. Waar een cv-ketel een aanvoertemperatuur heeft van 60 tot 80 graden, verwarmt een warmtepomp het water tot ongeveer 50 graden. Wat beter werkt? Vloerverwarming! Vloerverwarming heeft namelijk een aanvoertemperatuur van 35 tot 40 graden: de perfecte match met een warmtepomp. 

Naast goede isolatie en een geschikt verwarmingssysteem, moet je als loodgieter ook rekening houden met de ventilatie van woningen bij het plaatsen van een warmtepompinstallatie. Je kunt alle kieren en naden wel dichten, maar dan is je woning niet klaar voor een warmtepomp. De meest geschikte vorm van ventilatie bij warmtepompsystemen, is balansventilatie met warmteterugwinning. Mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer is ook geschikt. Dit verbruikt weliswaar wat meer energie, maar werkt ook in combinatie met een warmtepomp. 

Duurzame energie is hot topic in de techniek. Lees hier hoe MAATT omgaat met duurzame ontwikkelingen en de invloed op de techniek!

Doorgroeimogelijkheden voor loodgieters

Doorgroeien als loodgieter? Dan ziet je takenpakket er weer anders uit! Zo kun je je eigen loodgietersbedrijf starten. Met meer en meer mensen in dienst, pak je meer managementtaken op. Ook kun je je specialiseren. Zoals je hierboven al las, hebben loodgieters een enorm breed takenpakket. Vind jij één specifieke tak heel erg gaaf, dan kun je de verdieping opzoeken! Omdat er genoeg werk in het vakgebied is, kies je de klussen die jou leuk lijken. Dat kan natuurlijk ook al, als je als zzp-loodgieter aan de slag gaat. 

Aan de slag!

Lijkt het je leuk om als loodgieter aan de slag te gaan? Bij MAATT hebben we verschillende leuke loodgieter vacatures openstaan! Samen vinden we een baan die bij je past. Ook denken we graag met je mee over je ontwikkeling en gaan we altijd voor persoonlijke begeleiding. Solliciteer snel! 

Bekijk de vacatures

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Flexibel technisch personeel inhuren? Dit zijn de 6 voordelen 

4 min14 maart 2024

Servicemonteurs: de verschillende functies op een rij

4 min2 november 2023