3 min17 oktober 2022

Wat is een elektromonteur?

Een elektromonteur installeert, onderhoudt, repareert en test verschillende elektronische installaties. Ze zorgen ervoor dat licht, machines en apparatuur altijd up-and-running en veilig zijn. Elektromonteurs werken aan kracht-, data-, brandmeld-, en lichtinstallaties. Wat een elektromonteur verder is? Dat lees je in deze blog!

Wat doet een elektromonteur? 

Elektromonteurs verzorgen de installatie en voeren onderhoud of reparatiewerkzaamheden uit. Dat kan gaan over iedere soort elektronische verbinding. Of het nu op een vliegveld, op een schip, in een kantoorpand of een huis is. 

In huis kennen we allemaal wel de ‘meterkast’. Dat is het domein van de elektromonteur! Op vliegvelden zijn dat bijvoorbeeld de installaties waarmee vliegtuigen worden ‘opgeladen’ of lichtinstallaties waarmee de landingsbaan wordt aangeduid. Elektromonteurs zorgen ervoor dat alles naar behoren werkt en dat het veilig is. 

Wat voor soorten elektrische installaties zijn er?

Krachtinstallaties. Een krachtinstallatie vind je op diverse plekken. Zo hebben grote gebouwen elk een eigen krachtinstallatie. Denk aan fabrieken, grote bedrijven en werkplaatsen. Krachtinstallaties zorgen voor elektrische spanning en voorzien je van stroom. Daarom gaan ze vaak gepaard met lichtinstallaties.

Lichtinstallaties. In nagenoeg ieder gebouw is verlichting nodig. Dat hele netwerk leggen elektromonteurs aan en onderhouden ze. Van winkels tot vliegvelden en musea tot fabriekshallen.

Data installaties. Data installaties zijn specifiek gericht op plekken waar met ‘data’ gewerkt wordt. Denk aan netwerksystemen, datacentra, serverruimtes, schakelkasten en patchkasten. 

Brandmeldinstallaties. Een brandmeldinstallatie is een staaltje elektrotechniek dat ervoor zorgt dat het zo snel mogelijk gemeld wordt als ergens brand is. Deze systemen bestaan uit rookmelders, handmelders en signaleringen zoals sirenes en flitslichten. 

Wat is het verschil tussen een elektromonteur en een elektricien?

Als je niet goed weet wat het verschil is tussen een elektromonteur en een elektricien, maak je dan vooral geen zorgen. De twee zijn hetzelfde en worden dan ook door elkaar gebruikt! Als er al een verschil is, dan is dat een nuance. Een elektromonteur is net zo goed een specialist op het gebied van elektronische installaties als een elektricien dat is. 

De naam ‘elektromonteur’ is hoogstens iets beschrijvender, omdat het ook de onderhoudswerkzaamheden omvat. In vacatures kom je verschillende termen tegen: van elektricien tot monteur elektrotechniek en elektromonteur tot monteur elektrische installaties.

Hoe word je elektromonteur? 

Om elektromonteur te worden, volg je een gespecialiseerde MBO-opleiding. 

We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Monteur Data/Elektra (MBO 2-3)
  • Infratechniek (MBO 2)
  • Monteur Elektrotechnische Installaties
  • Elektrotechnische Industriële Producten en Systemen (EIPS, MBO 2, 3, 4)
  • Servicemonteur Elektrotechniek (niveau 3)
  • Assistent Monteur (niveau 1)

Op dit moment is er veel vraag naar technische vakmensen. Met name naar elektrotechnische vakmensen. Alleen al om deze reden zijn de baankansen erg goed. Bovendien zijn er in deze branche voldoende mogelijkheden om door te groeien naar andere functies in de elektrotechniek. 

Mooie kansen dus. Denk je erover na om elektromonteur te worden? Lees over de 5 voordelen van werken in de elektrotechniek!

Heb je geen diploma op zak? Dan kun je ook leren on-the-job bij een ervaren elektromonteur! Zij brengen je de fijne kneepjes van het vak bij en nemen je mee naar allerlei projecten. Via MAATT kun je ook een cursus volgen of in ons eigen test- en trainingscentrum starten!

Waar kun je werken als elektromonteur?

Zoals je eerder las, werkt een elektromonteur aan allerlei soorten installaties. Elektromonteurs werken bij installatiebedrijven, zoals Vattenfall en Nuon of bij bedrijven in de woning- of utiliteitsbouw. Ook kom je ze tegen in de industrie, scheepsbouw, machinebouw en telecom. Meestal werken elektromonteurs overdag, maar je kunt ook stand-by staan of op een storingsdienst. Dit verschilt per branche en per bedrijf!

Bij MAATT kun je aan de slag bij bedrijven in de woningbouw, zonnepanelen, bij bedrijven in communicatie-oplossingen en nog veel meer! 

Solliciteer snel op één van onze elektromonteur vacatures!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024