4 min2 november 2023

Servicemonteurs: de verschillende functies op een rij

Ben jij graag lekker onderweg naar verschillende klanten? En vind je het leuk om installaties weer aan de praat te krijgen? Dan is een functie als servicemonteur jou op het lijf geschreven! Maar: de ene servicemonteur is de andere niet. In deze blog zetten we de verschillende soorten servicemonteur functies op een rijtje. Lees vooral verder!

Wat doet een servicemonteur?

Als servicemonteur houd jij de boel draaiende: of het nu gaat om industriële machines, ziekenhuisapparatuur, cv-ketels of zonnepaneleninstallaties. Je voert reparaties uit, vervangt onderdelen en voert onderhoudswerkzaamheden uit. Soms doe je een algemene serviceronde en soms sta je paraat om storingen te verhelpen. 

Als servicemonteur ben je een echte allrounder en heb je verstand van allerlei machines óf heb je juist je eigen specialisme. Bijvoorbeeld in de elektrotechniek of verwarmingsinstallaties.

Als servicemonteur houd je je dus bezig met:

 • Opsporen van storingen
 • Machines en installaties onderhouden en repareren
 • Klantenservice en advies geven
 • Nieuwe systemen installeren
 • Andere werkzaamheden: zoals administratie of onderdelen bestellen

Een servicemonteur moet niet alleen kennis hebben van verschillende soorten installaties, maar ook van de processen, milieu en veiligheid ervan. Daarbij is het belangrijk dat je je kennis up-to-date houdt met cursussen en certificaten.

CV-servicemonteur 

Wat doet een CV-servicemonteur?

Als CV-monteur ben je vooral bezig met het onderhoud en de reparatie van verwarmings- en warmwatersystemen. Zeker in de wintermaanden ben je hard nodig! Zowel voor particuliere klanten als het onderhoud van technische ruimtes bij grote bedrijven en zorginstellingen. Jij staat vor ze klaar om de problemen te fixen. 

Jouw taken bestaan bijvoorbeeld uit:

 • Het controleren en reinigen van CV-ketels
 • Het vervangen van versleten of kapotte onderdelen
 • Het oplossen van storingen aan CV-ketels en warmtepompen
 • Het installeren van hybride warmtepompen
 • Het vernieuwen van CV-ketels
 • Het bijhouden van je kennis van de nieuwste technieken

Servicemonteur elektrotechniek 

Wat doet een servicemonteur elektrotechniek?

Een servicemonteur elektrotechniek houdt zich bezig met het onderhouden, repareren en verbeteren van elektrotechnische installaties. Van het inspecteren en reinigen van schakelapparatuur en bekabeling tot het vervangen van schakelaars of elektrische panelen. 

Als servicemonteur elektrotechniek krijg je soms een noodoproep omdat de stroom is uitgevallen en je snel reparaties moet uitvoeren. Op andere dagen geef je advies aan klanten over energiebesparing en gebruik van elektrische systemen. Een erg afwisselende job, dus!

Je takenpakket omvat het volgende:

 • Onderhoud en inspectie van elektrotechnische installaties
 • Reparaties uitvoeren aan elektrische bedrading en apparatuur
 • Diagnose en oplossing van elektrische storingen en problemen
 • Noodherstellingen bij elektrische uitval
 • Installatie en upgrades van elektrische systemen
 • Veiligheid waarborgen bij elektrische werkzaamheden
 • Klantenservice en adviesverlening
 • Verslaglegging en rapportage van uitgevoerde werkzaamheden

Lees ook: waarom werken in de techniek cruciaal is!

Hoe word je een servicemonteur? 

Wil je graag een servicemonteur worden? Afhankelijk van je interesses en de eisen van de sector waarin je wilt werken, kun jij je eigen weg kiezen. En ben je klaar met je opleiding? Dan ben je nooit uitgeleerd! De techniek is door nieuwe technologieën en nieuwe voorschriften altijd in ontwikkeling.

Dit zijn verschillende manieren om servicemonteur te worden:

Middelbare beroepsopleiding (mbo)

Met een mbo-opleiding in een technisch vakgebied kun je servicemonteur worden. Denk aan de richtingen elektrotechniek, werktuigbouwkunde, koeltechniek of verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC). 

In deze opleiding doe je theoretische kennis op en krijg je veel praktische training. Als je jouw opleiding hebt gehaald, kun je in de praktijk aan de slag en daar verder leren.

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Als je een BBL-opleiding volgt, treed je in dienst bij een bedrijf met een bepaalde specialisatie. Kies van tevoren dus goed je vakgebied. Je gaat meteen in de praktijk aan de slag met een leermeester. In een BBL-opleiding combineer je werkervaring direct met theoretische kennis door avond- of deeltijd onderwijs te volgen.

Hoger beroepsonderwijs (hbo)

Een deel van de servicemonteurs heeft een hbo-opleiding op zak. Met name wanneer ze een specialisatie hebben in geavanceerde technische gebieden. Zoals elektrotechnische engineering of werktuigbouwkunde. 

Het verschil tussen het mbo en hbo in de techniek lees je op onze blog.

Een HBO-opleiding duurt vier jaar, inclusief stages en projecten. Als je jouw HBO hebt afgerond, kun je doorgroeien naar meer gespecialiseerde of leidinggevende functies binnen de technische sector.

Trainingen en certificaten

Naast een echte opleiding heb je vaak ook nog specifieke certificeringen en trainingen nodig. Vooral in vakgebieden als HVAC, elektrische installatie en zonnepanelen. Deze vakgebieden ontwikkelen snel en wat je een paar jaar geleden hebt geleerd, is na een tijdje weer anders. Soms is een certificaat, zoals die van fabrikanten van apparatuur of brancheorganisaties, een vereiste om in specifieke technische gebieden te werken. 

Wat is het verschil tussen een servicemonteur en onderhoudsmonteur? 

Servicemonteurs. Een servicemonteur richt zich vaak op het identificeren en repareren van storingen in systemen nadat ze zijn opgetreden. In een noodsituatie lossen ze problemen op. Daarnaast hebben servicemonteurs direct contact met klanten en moeten ze de problemen kunnen toelichten aan de klant. Ook adviseren ze de klant over het gebruik en onderhoud van systemen.

Onderhoudsmonteurs. Een onderhoudsmonteur richt zicht op preventief onderhoud, voordat problemen zijn ontstaan. Hun werkzaamheden omvatten regelmatige inspecties en onderhoudstaken waarbij ze versleten onderdelen vervangen. Onderhoudsmonteurs hebben minder direct contact met klanten dan servicemonteurs.

Word servicemonteur bij MAATT 

Servicemonteurs, zoals jij, zijn hard nodig. Overal hebben systemen en installaties onderhoud nodig om goed te werken. Bij MAATT geven we om jouw persoonlijke ontwikkeling en helpen we je groeien in de richting die jíj op wilt. 

Lijkt het je wel wat om als servicemonteur aan de slag te gaan? Check dan snel onze openstaande servicemonteur vacatures of doe een open sollicitatie!

Open sollicitatie

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Flexibel technisch personeel inhuren? Dit zijn de 6 voordelen 

4 min14 maart 2024

Techneut of held? Waarom werk in de techniek cruciaal is!

3 min12 oktober 2023