Werken in de techniek: het verschil tussen mbo en hbo
Werken in de techniek kun je zowel met een mbo als hbo-diploma doen. Maar ga je doorstuderen op het hbo of juist meteen al aan de slag? In deze blog gaan we in op de overeenkomsten en verschillen tussen mbo en hbo voor werken in de techniek. We starten met de opleiding aan de hand van een concreet voorbeeld, daarna gaan we in op wat voor werk je kunt doen. Lees meer!
Verschil in opleiding
Een diploma opent natuurlijk deuren naar een leuke baan. Hoewel je soms in een totaal ander vakgebied terechtkomt, is een opleiding wel je springplank om in gesprek te komen met werkgevers. Of je nu mbo of hbo-geschoold bent. Kenmerkend voor het mbo is dat je heel praktisch te werk gaat en veel praktijkervaring opdoet. Op het hbo ga je theoretischer te werk en doe je juist minder praktijkervaring op.
Om de verschillen goed uit te diepen, leggen we een voorbeeld aan je voor. Stel, je doet een opleiding elektrotechniek dan kun je zowel op het mbo als het hbo terecht. Sterker nog, op het mbo zijn vier verschillende niveaus. Voor dit voorbeeld pakken we alleen mbo niveau 4 elektrotechniek en de opleiding hbo elektrotechniek.
Mbo niveau 4 elektrotechniek. Bij deze opleiding leer je het ontwerpen, testen, onderhouden en vernieuwen van elektrotechnische systemen. Je kunt allerlei richtingen op met deze opleiding. Denk aan de installatie- en automatiseringtechniek, maar ook infra-, meet en regeltechniek, service- en instrumentatietechniek, bij telecom- of internetaanbieders of de geluid- en beeldindustrie.
Benieuwd naar alle mogelijkheden hoe je elektricien kunt worden? Ontdek op onze blog wat het beste bij jou past!
Hbo elektrotechniek. De hbo elektrotechniek richt zich meer op vernieuwing in het vakgebied. Hierbij staan ICT, duurzaamheid en innovativiteit centraal. Deze opleiding gaat meer richting robotica, nieuwe soorten technologieën en het maken van software. Waar je op het mbo dus leert om bestaande elektrotechnische installaties goed te begrijpen, verbreed je je blik op het hbo en richt je je meer op de toekomst.
Wat voor werk kun je doen?
Omdat mbo-opleidingen sterk zijn gericht op de praktijk, leer je vooral je handen uit de mouwen te steken. Je kent elektrotechnische installaties van binnen en van buiten en weet hoe je ze weer aan de praat krijgt als het niet meer werkt. Of je nu als geluidstechnicus aan de slag gaat of in de installatietechniek: je richt je op de praktische kant van het werkt en zorgt dat nieuwe installaties correct worden gemonteerd en bestaande draaiende blijven. Denk aan beroepen als servicemonteur, technisch monteur of elektromonteur.
Als hbo’er liggen er andere banen voor je in het verschiet. Je kunt aan de slag als elektrotechnisch ingenieur, productontwerper, of ontwerper van duurzame energiesystemen. Wil je liever echt in de elektrotechniek aan de slag? Dan kun je je tijdens je opleiding ook toespitsen op managementposities in de techniek.
Baankansen in de techniek
Een ding is zeker: de banen in de techniek liggen voor het oprapen. Al helemaal voor mbo-geschoolden zijn er genoeg elektromonteur vacatures en techniek vacatures in andere richtingen. Ook met de enorme energietransitie die we nu doormaken, zijn er veel baankansen voor hbo-geschoolden. De techniek is constant in beweging en met de ontwikkelingen op het gebied van de IoT (Internet of Things), gaan technisch geschoolde mensen een steeds grotere rol spelen.
In onze blog over de invloed van duurzame energie op de techniek lees je hoe wij omgaan met de energietransitie!
Aan de slag!
Wees eerlijk: werken in de techniek is hartstikke tof. Het verdient goed en je hebt ontzettend leuke collega’s om mee samen te werken. Tenminste als je bij MAATT komt werken! Vakmensen krijgen bij ons de waardering en aandacht die ze verdienen. We helpen je met persoonlijke begeleiding en je krijgt allerlei mogelijkheden om jezelf door te ontwikkelen. Wil je graag onderdeel worden van MAATT en werken in een tof team? Check dan onze techniek vacatures!