2 min5 oktober 2023

Zoek je een nieuwe uitdaging? Ga voor de elektrotechniek!

Zit je vast in een bepaalde functie? We snappen het helemaal: soms is het gewoon tijd voor wat nieuws. Daarvoor hoef je niet eens het roer helemaal om te gooien. Heb je interesse in de elektrotechniek en hands-on werk? In deze blog zetten we aanverwante vakgebieden op een rijtje en je zult zien dat een overstap best makkelijk is! Lees dan vooral verder.

Technicus in andere technische disciplines

Heb je al ervaring als technicus? Dan kun je die vaak gemakkelijk meenemen in een carrière als elektrotechnicus. Bijvoorbeeld als je al ervaring hebt in mechanica, HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), of andere technische velden. Veel technische concepten, probleemoplossende vaardigheden en het begrip van systemen zijn overdraagbaar.

Installateur

Van beveiligingssystemen tot communicatienetwerken en zonnepanelen. Als installateur kom je regelmatig in aanraking met elektrische apparatuur. De overstap naar elektricien is dus zo gemaakt! Het installeren van elektrische systemen vereist vergelijkbare vaardigheden op het gebied van bekabeling, veiligheid en precisie!

Monteur in de bouw

Denk je aan de bouw, dan denk je aan bouwvakkers. Heb je ervaring in de bouw van huizen, gebouwen en infrastructurele projecten, dan heb je vergelijkbare kennis van elektrotechniek. Denk aan bouwtekeningen, materialen en processen. Een achtergrond als bouwvakker is heel nuttig, omdat je al een groot deel van de installatie van elektrische systemen begrijpt.

Automatiseringstechnicus

Als je hebt gewerkt in de automatisering en controle van industriële processen, dan heb je al veel basiskennis. Bijvoorbeeld van elektrische schakelingen en systemen. Deze kennis komt goed van pas als je aan de slag wilt als elektricien.

Mechanisch technicus

Machines, bewegende onderdelen en energieoverdracht: als mechanisch technicus weet je er alles van. Je hebt zeker een geschikte basis voor de overstap naar elektromontage! Zeker als het gaat om elektrische systemen in machines.

Omscholing in de techniek? Lees waarom het nooit te laat is.

Elektronica technicus 

Nee, dit is geen spelfout. Als elektronica technicus houd je je bezig met het repareren en onderhouden van elektronische apparaten. Iedereen laat z’n telefoon weleens vallen, toch? De vaardigheden als elektronica technicus kun je gemakkelijk uitbreiden naar bredere elektrotechnische toepassingen.

Ben jij klaar voor de overstap? 

Hoewel je ook zonder diploma in de techniek aan de slag kunt, gaat een overstap misschien niet van de ene op de andere dag. Soms moet je nog een training of korte opleiding volgen. Bijvoorbeeld om bepaalde certificaten te behalen zodat je veilig aan de slag kan op je nieuwe werk. Zo stoom je jezelf helemaal klaar voor je volgende uitdaging als elektromonteur! Ben jij er klaar voor?

Aan de slag bij MAATT 

Elektromonteurs zijn hard nodig. Iedereen is afhankelijk van elektriciteit en er zijn steeds meer technische specialisten nodig om zonnepanelen en andere elektrotechnische systemen te installeren. Bij MAATT geven we om jouw persoonlijke ontwikkeling en helpen we je groeien in de richting die jíj op wilt. Zie je een baan bij MAATT wel zitten? Check dan snel onze openstaande elektricien vacatures!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Elektricien vacatures: zo maak je jouw talent zichtbaar

3 min30 november 2023

De vrijheid van ondernemen: de perfecte carrièrekeuze als zzp elektricien

3 min19 oktober 2023