4 min13 juni 2024

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

Als u op zoek gaat naar installatietechnici om uw team te versterken, heeft u verschillende opties. Vanwege de schaarste op de markt kiezen steeds meer installatiebedrijven voor een samenwerking met een technisch detacheringsbureau of een technisch uitzendbureau. Maar wat doet zo’n detacheringsbureau eigenlijk precies? En wat is het verschil tussen een technisch detacheringsbureau en een technisch uitzendbureau?

Wat een technisch detacheringsbureau doet 

Bij de zoektocht naar nieuwe installateurs hebben werkgevers verschillende mogelijkheden. Zelf op zoek gaan naar die ene vakman is natuurlijk een van de opties, maar dit heeft ook een aantal nadelen. Het vinden van de juiste kandidaat kan namelijk knap lastig zijn. Zeker gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien kost zo’n wervingsproces best veel tijd. Eerst moet er een vacature tekst geschreven worden, wat op zich al een heel karwei is. Daarna moet de vacature worden verspreid en moeten er natuurlijk sollicitatiegesprekken worden gevoerd. Een hoop moeite dus, zonder zekerheid op resultaat. En dat is precies waarom het handig is om een detacheringsbureau in te schakelen. Het bureau neemt namelijk al dit gedoe uit handen én levert altijd een geschikte kandidaat. Bij MAATT doen we dit als volgt:

 1. Kennismakingsgesprek
  Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat we weten waar u als werkgever naar op zoek bent. Wat voor type monteur heeft u nodig? Zoekt u een vakman voor een bepaald project, of voor een langere periode? En welk ervaringsniveau moet de monteur hebben?
 2. De juiste vakkracht voor de klus
  Of u nu een loodgieter, elektromonteur, CV-monteur of een ander type installateur zoekt, bij MAATT staat kwaliteit voorop. Wij werven dan ook continu vakmensen in Nederland, maar ook in andere EU-landen. Onze strijders zijn vakvolwassen monteurs met de juiste opleidingen en certificeringen op zak. Buitenlandse installateurs worden door ons bovendien uitvoerig getest in ons test- en trainingscentrum, zodat ze ook in Nederland elke klus zonder problemen kunnen klaren. We zorgen er daarnaast voor dat de monteur is uitgerust met kwalitatief gereedschap, werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen.
 3. Aan de slag
  Om de start bij een nieuwe opdrachtgever naadloos te laten verlopen, is er op de eerste werkdag altijd iemand van MAATT aanwezig. Samen zorgen we ervoor dat alles goed is afgestemd, zodat de samenwerking direct en succesvol van start gaat.

Lees ook: Op zoek naar vakpersoneel? Wij hebben de vakkracht voor jou!

Wanneer een technisch detacheringsbureau inschakelen? 

Bedrijfsleiders in de installatietechniek kiezen niet voor niets steeds vaker voor detachering. Het geeft ze de mogelijkheid om snel te schakelen in periodes van drukte, of juist wanneer er een tijd wat minder werk is. Ze betalen alleen voor de gewerkte uren en zitten nergens aan vast, waardoor ze geen onnodige loonkosten kwijt zijn aan personeel dat ‘op de bank’ zit. Een technisch detacheringsbureau is dan ook een slimme keuze voor bedrijven die:

 • de ene keer wat meer en de andere keer wat minder klussen hebben
 • willen groeien, maar niet direct een vaste medewerker willen aannemen
 • tijdelijk behoefte hebben aan vakkrachten voor een specifiek project

Bovenstaande redenen horen wij vaak bij MAATT, maar u mag natuurlijk ook altijd aankloppen om een andere reden. Omdat u gewoon snel betrouwbare vakpersoneel zoekt bijvoorbeeld!

De voordelen van een detacheringsbureau in de techniek

Nu steeds meer installatiebedrijven geheel of gedeeltelijk overstappen op detachering, vraagt u zich misschien af welke voordelen detachering voor uw bedrijf heeft. We zetten daarom hieronder alle voordelen nog eens op een rij:

 1. Kostenbesparing Dat detachering voor een flinke besparing op salariskosten kan zorgen, noemden we eerder in dit blog al. Maar dat is nog niet alles, want door te kiezen voor detachering bespaart u ook op wervingskosten en werkgeverslasten zoals verzekeringen, werkkleding en gereedschap.
 2. Flexibel inzetten van personeel
  Door vakkrachten te werven via een technisch detacheringsbureau, kunt u flexibel omgaan met werkuren. Heeft u tijdelijk wat extra monteurs nodig? Dan huurt u ze simpelweg in tot de drukte voorbij is, zonder vast te zitten aan een langdurig arbeidscontract.
 3. Snel de juiste strijder aan boord
  De vraag naar installatietechnici is nog steeds veel hoger dan het aanbod. Technische detacheringsbureaus zoals MAATT zijn gespecialiseerd in werven en hebben hier de tijd en de middelen voor. Bij MAATT werven we ook buiten onze landsgrenzen, waardoor we snel toegang hebben tot een grote groep internationale installateurs. Dit scheelt onze klanten veel tijd en vaak ook veel frustratie!
 4. Continuïteit van het werk
  Detachering geeft installatiebedrijven de mogelijkheid om klussen te blijven aannemen, zelfs als vast personeel door bijvoorbeeld verlof of ziekte afwezig is. Het detacheringsbureau kan snel vervangende installateurs leveren, zodat het werk zonder onderbrekingen door kan gaan.
 5. Minder administratie
  Het detacheringsbureau is verantwoordelijk voor zaken zoals salarisadministratie, arbeidscontracten en verzekeringen. Dit levert niet alleen veel tijd op, maar neemt ook risico’s weg. Bijvoorbeeld op juridische geschillen.

Lees ook: Werken met internationale installateurs

Technisch uitzendbureau of detacheringsbureau?

Vaak krijgen we de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen een technisch uitzendbureau en een technisch detacheringsbureau, zoals MAATT. Hoewel uitzendbureaus en detacheringsbureaus inderdaad allebei personeelsdiensten aanbieden, is een belangrijk verschil dat technische vakmensen bij een detacheringsbureau een contract hebben. Ze zijn in dienst van het bureau, waardoor ze zeker zijn van hun inkomen. Als een klus bij de opdrachtgever afloopt, regelt het detacheringsbureau een nieuwe klus. Ondertussen wordt de installateur gewoon doorbetaald. Bij een technisch uitzendbureau werkt dit anders. Daar krijgt de werknemer alleen een contract voor een bepaalde klus. Het gaat daarbij vaak om korte projecten, terwijl technische detacheringsbureaus vaker bemiddelen voor langlopende klussen, of personeel leveren zonder dat er een einddatum is afgesproken.

Lees ook: Het vinden van toptalent in de installatietechniek: arbeidsbemiddeling door MAATT

Op zoek naar een strijder in de installatietechniek? 

Kunt u ook wel een installateur gebruiken en bent u geïnteresseerd in detachering? Neem gerust contact met ons op. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Direct personeel aanvragen? Dat kan natuurlijk ook. Vul simpelweg het aanvraagformulier in en we nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.

Vraag personeel aan

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Flexibel technisch personeel inhuren? Dit zijn de 6 voordelen 

4 min14 maart 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024