4 min8 februari 2024

Werken met internationale installateurs

Het vinden van betrouwbare en gekwalificeerde vakkrachten in Nederland is een hele opgave. Gelukkig zijn er in andere EU-landen meer dan genoeg toppers beschikbaar, die in Nederland willen werken. Het inhuren van internationaal personeel voor de bouw en techniek komt dan ook regelmatig voor. Ook bij MAATT schakelen we vaak internationale installatiemonteurs in, bijvoorbeeld uit Hongarije, Spanje of Roemenië. Er zijn dan wel wat zaken om rekening mee te houden, zodat dit proces soepel verloopt. In deze blog lees je hoe we er bij MAATT voor zorgen dat onze internationale monteurs met succes voor opdrachtgevers aan de slag kunnen.

Communicatie en persoonlijkheid 

Duidelijke communicatie is de sleutel tot een succesvolle samenwerking. Natuurlijk is taal daarin de allerbelangrijkste factor. Bij MAATT letten we er daarom altijd op dat onze internationale vaklui de Engelse taal goed beheersen. Maar dat is natuurlijk nog niet alles. Want naast taal zijn ook goede sociale vaardigheden nodig, zodat onze buitenlandse krachten op een prettige manier kunnen samenwerken met collega’s bij de opdrachtgever. Bij het screenen van internationale monteurs letten we daarom op werkhouding, motivatie en algemene communicatievaardigheden.

Lees ook: Zo werkt MAATT

Vakkennis en -technieken 

De Nederlandse richtlijnen voor het werken in de installatietechniek zijn niet altijd gelijk aan die van andere landen. En ook de eisen aan kennis die monteurs moeten hebben, kunnen verschillen. Internationale strijders van MAATT komen daarom na aankomst in Nederland eerst naar ons test- en trainingscentrum. Daar wordt hun vakkennis uitgebreid getoetst en gaan ze aan de slag met praktijkopdrachten. We nemen dus direct de proef op de som! Waar nodig spijkeren we hun kennis bij. Ook de Nederlandse veiligheidseisen komen aan bod. Tenslotte besteden we aandacht aan bepaalde richtlijnen, zoals bijvoorbeeld kleurstelling van draden in de elektrotechniek, of beugelafstanden bij leidingwerk. 

Lees ook: Ons eigen test en trainingscentrum: wat houdt dit in?

Buiten de vakinhoudelijke maatstaven, gelden er in het buitenland vaak andere sociale normen dan in Nederland. Zo vinden buitenlandse monteurs het soms moeilijk om ‘nee’ te zeggen, of durven ze niet direct aan te geven als ze iets niet begrijpen. Ook dit punt komt tijdens de training aan bod, zodat onze internationale strijders hun mannetje kunnen staan tijdens hun werk in de installatietechniek.

Ondersteuning en begeleiding 

Bij MAATT heeft het welzijn van onze medewerkers de hoogste prioriteit. We regelen voor onze buitenlandse monteurs daarom naast training ook accommodatie, hoogwaardig gereedschap en zelfs een bedrijfsvoertuig. Op de eerste werkdag van de internationale monteur komt er een medewerker van MAATT mee. Deze helpt de medewerker met opstarten en zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. De installateur kan daardoor direct vol vertrouwen aan het werk.

Lees ook: Wat is EU recruitment in de installatietechniek?

Werken met een internationaal team 

Bij MAATT bereiden we internationale vakmensen dus zo goed mogelijk voor op hun werk bij uw bedrijf. Maar wat kan u als ondernemer doen om alles goed te laten verlopen? We geven een aantal tips:

  • Investeer in een cursus Engels

Moet uw internationale kracht samenwerken met andere teamleden? Zorg er dan voor dat uw medewerkers de Engelse taal voldoende beheersen. Bied ze eventueel een opfriscursus aan, zodat de taal geen obstakel is voor een fijne samenwerking.

  • Zorg voor duidelijke communicatie

Aan het begin van de samenwerking kan het handig zijn om wat meer tijd te besteden aan communicatie. Check voorafgaand aan elke opdracht bij de installateur of de doelen en verwachtingen duidelijk zijn. Zorg ervoor dat u beschikbaar bent voor vragen, als die er zijn.

  • Werk aan het teamgevoel 

Af en toe wat leuks met elkaar doen is goed voor wederzijds begrip en vertrouwen. Af en toe een bedrijfsuitje organiseren, is dus zeker een goed idee. Een sterkere band onder collega’s vergroot het werkplezier voor het hele team. En dat is dan weer goed voor de kwaliteit van het geleverde werk. Een echte win-win situatie!

Internationale strijders van MAATT 

Bij MAATT werven we continu vakpersoneel binnen de installatietechniek. We doen dit in Nederland, maar dus ook in verschillende EU-landen. U vindt bij ons elektromonteurs, servicemonteurs, loodgieters, CV-monteurs en zonnepanelenmonteurs. 

Lees ook: Het vinden van top talent in de installatietechniek: arbeidsbemiddeling door MAATT.

Wij merken dat vakmensen uit bijvoorbeeld Spanje of Hongarije extra gemotiveerd zijn om van hun internationale project een succes te maken. Vaak spreken ze al goed Engels en hebben ze de juiste vakdiploma’s. Ze weten dat hun inkomen (en vaak dat van hun gezin) afhangt van de kwaliteit van hun werk. Het zijn dan ook doorgaans keiharde werkers, met een positieve mentaliteit.

Wat ons betreft is het inhuren van een internationale installateur dus zeker aan te raden. Met een goede voorbereiding wordt het vast en zeker een succes! Wilt u ook een internationale monteur inhuren? Neem contact met ons op, of vraag hier direct personeel aan.

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

MAATT Square: Een nieuwe manier van werken

2 min15 april 2024