Elektricien vacatures: zo maak je jouw talent zichtbaar
In een elektricien vacature wordt vaak gevraagd naar technische vaardigheden, probleemoplossend vermogen en flexibiliteit. Maar wat betekent dat precies? En hoe maak je jouw talent kenbaar als je solliciteert op elektricien vacatures? Om je op weg te helpen die baan binnen te slepen, lees je in deze blog praktische tips!
Tip 1: wees specifiek
Ga in je sollicitatiebrief in op specifieke projecten of taken die je hebt uitgevoerd als elektricien. Vermeld of je werkte aan residentiële, commerciële of industriële projecten. De lezer kan meteen jouw ervaring goed inschatten als je hierbij ook de elektrische systemen vermeld waar je mee hebt gewerkt. Heb je certificeringen behaald? Super! Dan heb je een streepje voor en kun je vaak meteen aan de slag bij je nieuwe werkgever.
Niet doen:
Ik heb vijf jaar werkervaring als elektricien op commerciële projecten en ben op zoek naar de volgende stap in mijn carrière met meer doorgroeimogelijkheden.
Wel doen:
De afgelopen jaren werkte ik als elektricien op commerciële projecten. Hier was ik voornamelijk verantwoordelijk voor de installatie van elektrische bedrading. Ik ontwierp en installeerde vaak verdeelsystemen met meerdere circuits. De juiste dimensionering en selectie van schakelaars, zekeringen en beveiligingscomponenten zijn cruciaal.
Omdat ik dit nog vaak zie misgaan waardoor projecten onnodig langer duren, hoop ik bij bedrijf Y aan de slag te kunnen als elektrisch projectmanager. Ik ben namelijk erg sterk in het testen en inspecteren van elektrische systemen en ben kritisch op de opgeleverde technische tekeningen.
Tip 2: toon technische kennis
Het blijft lastig: hoe laat je in een brief zien dat je technische vaardigheden en kennis hebt? Naast concrete voorbeelden is het ook een goed idee om je relevante certificeringen en opleidingen te benoemen. Dit kan bijvoorbeeld een certificering zijn in elektrische veiligheid, zoals de NEN 3140. Hoewel je als zij-instromer ook prima aan de bak komt, is een opleiding elektrotechniek al helemaal mooi meegenomen!
Noem in je brief specifieke technische vaardigheden die je beheerst en relevant zijn voor de functie. Denk aan het lezen van elektrische schema’s, het installeren van bekabelingssystemen, het werken met bepaalde gereedschappen of het uitvoeren van elektrische tests.
Tip 3: benadruk probleemoplossend vermogen
De stroom valt uit in een gebouw of er is een elektrische storing. Wat doe je dan? Als elektricien weet je dat er verschillende mogelijke oorzaken zijn. Is het overbelasting, een defecte zekering, kapotte schakelaar of een probleem met de bedrading? Of is er kortsluiting, problemen met elektrische apparatuur of aardfouten? Noem in je brief een specifiek voorbeeld en hoe je dat hebt opgelost.
Zoek je een leuke baan? Bekijk onze elektricien vacatures!
Tip 4: wees beknopt!
Jouw sollicitatiebrief hoeft echt geen boekwerk te zijn van meerdere A4’tjes. Zorg ervoor dat je jouw sollicitatiebrief aanpast naar de waarden van het bedrijf en vertelt waarom je je daarin kunt vinden. Je sollicitatiebrief is een eerste aanzet naar een sollicitatiegesprek toe en op het gesprek zelf kun je jouw vaardigheden beter toelichten. Wees vooral beknopt en licht in je sollicitatiebrief alleen het tipje van de sluier op. De rest kun je dan bespreken in een face-to-face gesprek.
Mag je op gesprek komen? Lees dan onze 5 tips voor solliciteren in de techniek!
Kom jij solliciteren bij MAATT?
In de techniek staat werken en leren centraal. Vakmensen krijgen bij ons de waardering en aandacht die ze verdienen. Zo helpen we je met persoonlijke begeleiding en krijg je allerlei mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.
We werken hard aan mooie uitdagingen én gaan voor gezelligheid met collega’s. Wil je graag onderdeel worden van MAATT en werken in een tof team? Check dan onze elektricien vacatures!