3 min21 december 2022

Kun je werken in de techniek zonder diploma? Lees het hier

Om meteen antwoord te geven op je vraag: ja, het is mogelijk om te werken in de techniek zonder diploma. Zonder de studieboeken in te duiken, kun je aan de slag in de techniek. Het tekort aan personeel is zo groot, dat je met een gezonde dosis enthousiasme en motivatie al een heel eind komt. Terwijl je aan het werk bent, doe je allerlei vaardigheden op. In deze blog vertellen we je meer over de mogelijkheden. Lees meer!

Hoezo heb je geen diploma nodig? 

Je denkt misschien: hoezo kan ik ook zonder diploma werken in de techniek? We noemen het niet voor niets ‘werken met je handen’. De theoretische onderbouwing leer je vanzelf. Er bestaan natuurlijk richtlijnen van hoe je een elektriciteitsnetwerk aanlegt of een afwateringsysteem, maar in de praktijk zien systemen er vaak anders uit. Het gaat meer om de ervaring die je hebt dan het papiertje. Ook in vacatures zie je vaak dat werkervaring belangrijker is dan het diploma. Een diploma is dus niet noodzakelijk, maar je moet natuurlijk wel voldoen aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. 

Werken en leren in de techniek

Het klinkt bíjna te mooi om waar te zijn: je verdient een salaris én haalt je diploma tegelijkertijd. Je salaris groeit mee met je ontwikkeling. Op deze manier is de stap om te gaan werken in de techniek redelijk laag en word je tegelijkertijd goed uitgedaagd. Werken in de techniek zal dus nooit gaan vervelen! Je werkt volgens de 80/20 regel: 80% van je tijd ga je aan de slag onder begeleiding van een vakspecialist en de overige 20% duik je de studieboeken in. Doordat je meteen werkervaring opdoet, heb je een voorsprong op anderen. 

Als je meer wilt weten: in onze blog met de 7 voordelen van werken en leren in de techniek gaan we hier nog uitgebreider op in. 

Werken in de techniek als zij-instromer 

Wel een diploma op zak, maar geen technische achtergrond? Ook zij-instromers zijn van harte welkom in de techniek. Omdat er meer dan voldoende werk is in de techniek, kun je meteen meedraaien op verschillende projecten. Op die manier ontdek je waar jouw hart écht ligt en heb je lekker veel afwisseling. Zo kun je aan de slag op grote projecten, kleine projecten, in de nieuwbouw of juist bestaande bouw. Alles heeft z’n charme en als zij-instromer proef je van allerlei specialismes. 

Direct aan de slag

Als het aan werkgevers ligt, ga je liever gisteren dan vandaag aan de slag. Je kunt vaak al direct starten op verschillende projecten. Om een gevoel te krijgen bij de werkzaamheden begin je met wat eenvoudiger werk. Gaandeweg doe je steeds meer skills op en ontwikkel je door. Je MAATT collega’s nemen altijd even de tijd voor je en leggen dingen aan je uit. Zo voel je je echt onderdeel van het team en leer je snel.

MAATT helpt je op weg 

Twijfel je nog om de overstap te maken? Of heb je vragen over de projecten? Je mag ons altijd even contacten om je vragen te stellen! Check ook onze vacatures die geen diploma vereisen. Dan heb je meteen een beeld bij de functies waar je dírect aan de slag kan. In sommige gevallen krijg je een gratis cursus aangeboden om je goed op weg te helpen of stomen wij je klaar voor een baan in de techniek door een korte effectieve training in ons test- en trainingscentrum. Solliciteer snel!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).

Wat doet een detacheringsbureau in de installatietechniek?

4 min13 juni 2024

Wat doet een warmtepomp monteur? Lees het hier!

4 min30 mei 2024

Werken met internationale installateurs

4 min8 februari 2024