Een dag in het Test- en Trainingscentrum
Bij MAATT willen we natuurlijk graag dat ondernemers tevreden zijn met hun ingehuurde vakkrachten. We testen daarom al onze buitenlandse monteurs in ons Test- en Trainingscentrum. Daar kijken we of ze vakbekwaam zijn en of hun kennis en kunde overeenkomt met wat er op hun CV staat. Ook letten we goed op hun communicatieve vaardigheden, zoals de Engelse taal. Zo weten we zeker dat ze direct aan de slag kunnen bij hun opdrachtgevers. Hoe ziet een dag in ons Test- en Trainingscentrum eruit? We spraken met trainer Jeroen Willemsen.
Kun je wat vertellen over jezelf en je werk als trainer?
“Jazeker! Zelf heb ik twintig jaar voor mezelf gewerkt als installatietechnicus. Ik heb alle facetten van het vak gezien en gedaan. Van elektrotechniek tot sanitair en CV-ketels, alle installatiewerkzaamheden die in woningen voorkomen heb ik gedaan. Daarvoor heb ik vooral aan de industriële kant gewerkt. Ik installeerde bijvoorbeeld machines bij banketbakkers. Ik heb zelfs nog windmolens geïnstalleerd! Na zoveel jaren op de werkvloer was ik toe aan een nieuwe uitdaging en zo ben ik het trainersvak ingerold. Ik vind het echt geweldig om te doen! In het test- en trainingscentrum werk ik samen met Martijn. Ook hij heeft ruim vijftien jaar zelf als installateur gewerkt. Daarna is hij projectleider geweest en nu vormen we samen een topteam als trainers van onze buitenlandse strijders! Naast mijn werk in het Test- en Trainingscentrum ben ik veel in contact met (potentiële) klanten, zodat zij een gesprekspartner hebben met de juiste technische kennis. We merken dat dit heel prettig is voor ze.”
Hoe werven jullie monteurs uit het buitenland?
“MAATT heeft recruitmentkantoren in Spanje, Portugal, Roemenië, Polen, Hongarije, Letland, Litouwen, Slowakije, Tsjechië en Bulgarije. We werven onze buitenlandse monteurs dus in hun land van herkomst. Daar vindt dan ook de eerste screening plaats, waarbij met name gekeken wordt naar het CV en de ervaring van de monteur. Een van onze Nederlandse medewerkers spreekt ze ook nog even telefonisch, voordat ze naar Nederland komen. Dit doen we mede om te checken of ze de juiste technische kennis hebben om in Nederland te werken als installatiemonteur. Als ook dat een goed gevoel geeft, gaan we de reis met ze plannen.
Lees ook: Het vinden van toptalent in de installatietechniek: arbeidsbemiddeling door MAATT
Bij aankomst in Nederland worden de vakkrachten ondergebracht in een tijdelijke woning, waar ze ongeveer een week verblijven. In die week regelen we een aantal zaken voor ze, zoals een BSN-nummer en natuurlijk hun training in ons Test- en Trainingscentrum. Meestal duurt de training drie dagen, maar dit kan ook korter of langer zijn. We stemmen onze training altijd af op de monteur in kwestie.”
Waarom is het testen en trainen van EU-vakkrachten zo belangrijk?
“Toen we voor het eerst internationale vakmonteurs naar Nederland haalden, ging het nog niet altijd soepel bij de opdrachtgever. Dan bleek bijvoorbeeld dat de competenties van de monteur helemaal niet overeenkwamen met wat op zijn CV stond. Ook ontbrak het vaak aan kennis over de Nederlandse veiligheidseisen en de manier van werken die we hier aanhouden. Het Test- en Trainingscentrum is er om dat te voorkomen. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze monteurs meteen mee kunnen draaien in het team van de opdrachtgever.”
Hoe ziet zo’n test- en trainingsproces eruit?
“We geven in principe altijd één op één training, zodat elke monteur persoonlijke aandacht krijgt en we de monteur ook goed leren kennen. Zelf train ik meestal de elektromonteurs en de loodgieters. Mijn collega Martijn traint de zonnepanelenmonteurs. In het geval van de zonnepanelenmonteurs behandelen we eerst een stuk theorie. Vaak zijn dit namelijk mensen die een carrièreswitch maken en nog helemaal geen basis hebben in de techniek. We zagen dit met name veel gebeuren tijdens de coronacrisis. De loodgieters en elektromonteurs testen we tijdens praktijkopdrachten, omdat zij in hun thuisland al zijn opgeleid.”
Lees ook: Ons eigen Test- en Trainingscentrum: wat houdt dat in?
Wat testen jullie dan precies?
“We testen in het Test- en Trainingscentrum of de monteur alle kennis en vaardigheden heeft, die een vakkracht in Nederland moet hebben. Dit doen we vooral door lekker aan de slag te gaan in onze trainingsruimte. Elektrotechnici maken daar bijvoorbeeld een huisinstallatie en sluiten een meterkast aan. We geven de elektromonteur dan meteen uitleg over de Nederlandse standaarden hiervoor, zoals het gebruik van de juiste kleuren draad.
En zo zijn er voor elke specialist weer andere dingen om te leren. Loodgieters bijvoorbeeld, zijn in Oost-Europa niet gewend om stalen en koperen buis te buigen. Daar gebruiken ze vaak kunststof leidingen, die ze door middel van koppelingen aan elkaar smelten. Veel materialen die we in Nederland gebruiken, kennen ze niet. Daar gaan ze dus actief mee aan de slag. Tijdens de opdrachten checken we ook of ze zelfstandig kunnen werken en communicatief vaardig zijn.”
Lees ook: De warmtepomp: van installatie tot installatie
En hoe zit het met de veiligheidseisen?
“In Nederland letten we heel goed op de veiligheid van onze vakmensen. De eisen die we hier stellen aan bijvoorbeeld bouwsteigers of elektrische installaties, zijn heel anders dan in veel andere landen. We nemen daarom in ons Test- en Trainingscentrum alle Nederlandse veiligheidseisen door. Ook dit pakken we praktisch aan. Zo gaan zonnepanelenmonteurs aan de slag met het veilig opbouwen van een steiger en leren ze hoe ze veilig bewegen op een dak en welke veiligheidskleding wanneer gedragen moet worden. Daarnaast halen onze monteurs bij ons hun VCA-certificaat, zodat ze helemaal voorbereid aan de slag kunnen.
Lees ook: Nieuwe jonge technici uit Spanje!
De training wordt afgesloten met een mooi diploma en een competentierapport. Dit rapport geeft precies aan welke kennis en vaardigheden de monteur in huis heeft. We delen dit ook met opdrachtgevers, zodat die goed weten waar ze de monteur voor kunnen inzetten.”
Wat gebeurt er na de training?
“Na de training zijn de buitenlandse MAATT-strijders helemaal klaar voor hun klus bij de opdrachtgever. Ze vertrekken dan uit de woning waar ze tijdens hun trainingsperiode verbleven, en worden overgebracht naar hun permanente woonruimte. Ook dat regelen wij voor ze, net als vervoer en hoogwaardig gereedschap. De eerste werkdag komt er altijd nog iemand van MAATT met ze mee. Dat zorgt voor een soepele start bij de opdrachtgever.”
Lees ook: Zo werkt MAATT
Klinkt goed! Hoe kan ik een MAATT-monteur inhuren?
“Dat is gelukkig heel gemakkelijk. Opdrachtgevers kunnen personeel aanvragen via ons aanvraagformulier. Wij nemen dan binnen twee werkdagen contact op, om de mogelijkheden te bespreken. Overigens werken we natuurlijk lang niet alleen met buitenlandse monteurs. Ons doel bij een samenwerking is om een vakkracht te vinden met kennis die precies aansluit bij de gevraagde klus. Die vinden we soms binnen-, en soms buiten de Nederlandse grenzen. Ons uitgangspunt is: we gaan altijd voor MAATTwerk in de installatietechniek!”